Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου της Μεσοχώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την έμφραξη της σήραγγας, δικαιώνοντας απόλυτα την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τρικαλινού Υπουργού Κώστα Σκρέκα για την υλοποίηση ενός ξεχασμένου αλλά εμβληματικού για τον τόπο και την εθνική οικονομία έργο.
Ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας κόντρα στις μεθοδεύσεις των πολέμιων του έργου, συντόνισε τις ενέργειες για τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκδίδοντας σε χρόνο ρεκόρ, τον Δεκέμβριο του 2021, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής.
Η απόφαση αυτή, επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ, όπως τελικώς και έγινε με την απόφασή του.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ για τη Μεσοχώρα είναι ιστορική και δικαιώνει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση ενός εμβληματικού για τη χώρα έργου για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την αταλάντευτη προσήλωσή της στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που παρέμειναν ανενεργά εξαιτίας παρωχημένων νοοτροπιών του παρελθόντος. Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, δημιουργώντας νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!