Πορεύονται με βάση το «εμείς», κι αυτό βγαίνει και στη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς καμία προσπάθεια μάλιστα. Είναι δυο γυναίκες με όνειρα και αγωνίες, στόχους και προσδοκίες. Είναι δυο συγγραφείς θετικής ανησυχίας, που ανακαλύπτουν συνεχώς τους ανθρώπους γύρω τους, οργανώνουν τις ιδέες τους, καταθέτουν τις σκέψεις τους, και μέσα από τα βιβλία τους δίνουν απαντήσεις και σε δικά μας αναπάντητα ερωτήματα, που μας ταλανίζουν.
Γράφουν πηγαία και αληθινά. Η πένα τους δίνει ζωή στους ήρωές τους, χάρη στις μοναδικές συγγραφικές τους ικανότητες. Έχουν το τάλαντο να εισχωρούν αβίαστα και φυσικά στον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου και φέρνουν τους αναγνώστες μπροστά στον καθρέφτη τους.
Η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου στο πέρασμα των χρόνων έχουν καταφέρει να ακονίσουν την υπομονή τους, κάτι που, όπως πιστεύουν, στη συγγραφή και στη ζωή είναι αναγκαίο.
Έχουν διανύσει όλα αυτά τα χρόνια πολλά χιλιόμετρα στο λογοτεχνικό στερέωμα. Αυτό όμως δεν αποτελεί για εκείνες τροχοπέδη, καθώς συνεχίζουν τη συγγραφή και μας χαρίζουν «πνευματικές οάσεις» μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων τους.
Ακολουθεί η συνέντευξη, τις απαντήσεις της οποίας οι δύο συγγραφείς επιμελήθηκαν από κοινού.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Γυναικεία υπόθεση 2 – Φίλια πυρά», είναι ο τίτλος του δεύτερου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και αγαπήθηκε εξίσου πολύ με το πρώτο σας. Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στη σύγχρονη επικαιρότητα και έχετε πλάσει ζωντανούς σύγχρονους χαρακτήρες, που μας καθηλώνουν. Η καθημερινή ζωή αποτελεί πηγή έμπνευση για εσάς;
Ένας συγγραφέας αφουγκράζεται πάντα την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Η έμπνευση άλλωστε τον συναντά συνήθως εκεί όπου δεν το περιμένει. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βέβαια προηγηθήκαμε κατά μία έννοια των πολύ δυσάρεστων γεγονότων που ακολούθησαν και συντάραξαν την επικαιρότητα. Ανέκαθεν υπήρχαν φαινόμενα bullying, τον τελευταίο καιρό, όμως γίνονται όλα και πιο σκληρά, ενώ στο κάδρο έχει μπει πλέον τόσο η καταγραφή τους σε βίντεο, όσο και ο διαμοιρασμός αυτού του υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το βιβλίο είναι κυρίως αστυνομικό, αλλά δεν στερείται και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτή σας την επιλογή;
Ένα αστυνομικό βιβλίο οφείλει να έχει και κοινωνικό περιεχόμενο, κυρία Δούλη. Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς κοινωνικές προεκτάσεις. Τα τρία πιο βασικά κίνητρα άλλωστε που οδηγούν στον φόνο -χρήμα, εκδίκηση, σεξ- είναι όλα βαθιά ριζωμένα σε παθογενή κοινωνικά φαινόμενα.
Η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος είναι πιο δύσκολη από άλλα είδη λογοτεχνίας;
Δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολη, σίγουρα όμως απαιτεί έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και φαντασίας. Χρειάζεται να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά, ώστε η ιστορία σου να έχει τις απαραίτητες ευφυείς ανατροπές, χωρίς όμως να χάνει και την αληθοφάνειά της.
Παρακολουθείτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα που βγαίνουν στην Ευρώπη; Ποια είναι η γνώμη μας γι’ αυτά;
Μας αρέσει πολύ η αστυνομική λογοτεχνία και διαβάζουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα εκπροσώπων της απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί να μιλάμε για πολύ διαφορετικές μεταξύ τους «σχολές», όλες έχουν όμως το ενδιαφέρον και την πρωτοτυπία τους.
Κάθε φορά που ξεκινάτε μια ιστορία γνωρίζετε πού θα καταλήξει ή εκπλήσσεστε με την έκβασή της;
Ιδίως στην αστυνομική λογοτεχνία είναι απαραίτητο να ξέρεις εξαρχής πού το πας, καθώς τα «δολώματα» και οι «παγίδες» στον αναγνώστη στήνονται με χειρουργική ακρίβεια ήδη από την πρώτη σελίδα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν προκύπτουν στην πορεία και εκπλήξεις, ακόμη και για εμάς τις ίδιες.
Πού στοχεύετε ως επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο;
Στο να απολαμβάνουμε τόσο εμείς που τα γράφουμε, όσο και οι αναγνώστες που τα διαβάζουν, τα βιβλία μας. Αυτός δεν είναι πάντα άλλωστε ο στόχος;
Αν κάτι διακρίνει εξαρχής ο αναγνώστης στα δύο βιβλία σας είναι η καλή σας χημεία, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις κριτικές αλλά και τις πωλήσεις. Να φανταστούμε λοιπόν πως θα υπάρξει μεγάλη συνέχεια;
Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε το τρίτο βιβλίο της σειράς, ενώ έχουμε στήσει και τον σκελετό του τέταρτου. Οπότε, ναι… η συνέχεια έρχεται και θα είναι μεγάλη!
Θέλετε να μας περιγράψετε μια μέρα σας στο σπίτι σας κατά την διάρκεια συγγραφής ενός νέου βιβλίου πάνω από χειρόγραφα και σημειώσεις;
Είστε σίγουρη πώς θέλετε να την ακούσετε, κυρία Δούλη; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πολύ εξιδανικευμένη εικόνα του τι σημαίνει συγγραφή. Στην πραγματικότητα όμως συγγραφή σημαίνει υπομονή, επιμονή και δουλειά. Πολλή δουλειά. Το μεγαλύτερο μέρος της Γυναικείας Υπόθεσης γράφεται το καλοκαίρι στην Τζια. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Πρωινό εγερτήριο και στη συνέχεια κυριολεκτικά δώδεκα ώρες δουλειάς με μοναδικό διάλειμμα ένα μισάωρο το μεσημέρι για φαγητό. Και αυτό ξανά και ξανά επί μέρες, χωρίς καμία εξαίρεση, κι ας είναι η θάλασσα λίγα βήματα μόλις μακριά.
Πιστεύετε ότι οι φανατικοί σας αναγνώστες θα αναγνωρίσουν τα γραφόμενα της καθεμίας ή προσπαθήσατε να δημιουργήσετε μία ξεχωριστή γραφή;
Αν τα αναγνωρίσουν, μπράβο τους, διότι ακόμη κι εμείς οι ίδιες δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μετέπειτα επιμέλειας τι έχει γράψει η καθεμιά μας.
Ήταν δική σας η ιδέα να συνεργαστείτε συγγραφικά ή σας το πρότεινε ο εκδοτικός σας οίκος;
Ο εκδοτικός μας οίκος δεν παρεμβαίνει ποτέ στο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μας. Η απόφαση ήταν καθαρά δική μας και βασίστηκε σε ιδέα-πρόταση της Λένας.
Είστε και οι δύο καταξιωμένες συγγραφικά και αγαπητές στο αναγνωστικό κοινό. Πώς καταφέρατε να βάλετε στην άκρη το «εγώ» και να κυριαρχήσει το «εμείς»;
Το «εγώ» δεν είχε ποτέ θέση στη μεταξύ μας σχέση. Η φιλία μας και τα όσα μας δένουν είναι πολύ πιο δυνατά απ’ αυτό. Πορευόμαστε λοιπόν ούτως ή άλλως με βάση το «εμείς», κι αυτό βγαίνει εν τέλει και στη μεταξύ μας συνεργασία, χωρίς καμία προσπάθεια μάλιστα.
«Γυναικεία υπόθεση» και «Γυναικεία υπόθεση 2 – Φίλια πυρά». Οι τίτλοι των βιβλίων σας είναι πρωτότυποι και εύηχοι. Ποια από τις δύο τους επιλέγει και με ποιο κριτήριο;
Ο τίτλος ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ήταν κοινή μας απόφαση από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα. Είμαστε άλλωστε δύο γυναίκες συγγραφείς που ενώνουν τις πένες και τα μυαλά τους. Τους υπότιτλους τώρα, όπως είναι τα «Φίλια πυρά» ή αυτούς που θα ακολουθήσουν, τους συζητάμε και τους επιλέγουμε με βάση το περιεχόμενο της εκάστοτε ιστορίας μας.
Η δημιουργία ενός βιβλίου τι σημαίνει για εσάς;
Είναι ανάσα ζωής, κυρία Δούλη. Η προσωπική μας ψυχοθεραπεία, ο τρόπος μας να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε, να υπάρχουμε.
Τι σας συναρπάζει περισσότερο απ’ όλα στη ζωή;
Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι όποιες προεκτάσεις τους. Από εκεί ξεκινούν κι εκεί καταλήγουν πάντα τα πάντα.
ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. Τo 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα- Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της «Μια συγνώμη για το τέλος». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα.
Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία και Φωτογραφία κι έχει εργαστεί και στους δύο αυτούς τομείς επί σειρά ετών. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή, τη μετάφραση και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Σε συνεργασία με τη Λένα Μαντά, έχουν εκδώσει τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς «Γυναικεία Υπόθεση», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ στις 14 Απριλίου 2023.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!