Μία όμορφη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου στην Σουίτα Art Cafe στα Τρίκαλα.
Πρόκειται για δύο νέα βιβλία του καθηγητή Δρ. Φιλοσοφίας και Θεολογίας Ιωάννη Πλεξίδα με τίτλο ‘’Παρηγορητικοί Λόγοι – Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας (Πλούταρχος – Μέγας Βασίλειος’’ και ‘’Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο; (Μέγας Βασίλειος)’’, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις γραφή.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Βαγγέλης Γαλάνης, ψυχολόγος, εκπ. Μέλος Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και ο Ιωάννης Πλεξίδας, Δρ. Φιλοσοφίας και Θεολογίας, Φιλοσοφικός Σύμβουλος, Συγγραφέας.
Αποσπάσματα των βιβλίων διάβασε η Βασιλική Καραμίντζιου, μαθήτρια Β΄ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.
Ομολογώ πως ο Γιάννης πάντα μας εκπλήσσει με τα έργα του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο των γραμμάτων, της σκέψης, της φιλοσοφίας και της θεολογίας. Η πρώτη επαφή του με την φιλοσοφία τον οδήγησε κατόπιν και σε βήματα θεολογικά. Έκανε λαμπρές σπουδές. Πρόσωπο με σκέψη βαθύτατα φιλοσοφική και θεολογική.
Δεινός συζητητής, οξυδερκής, έντονα προβληματισμένος με τα βασανιστικά ερωτήματα που θέτει η φιλοσοφία και θεολογία για τον άνθρωπο, τον κόσμο.
Στο πρώτο του βιβλίο αναφέρεται σε δύο παραμυθητικούς (παρηγορητικούς) λόγους του Πλουτάρχου και του Μ. Βασιλείου. Ο Πλούταρχος γράφει ένα λόγο προς την γυναίκα του για την απώλεια της μικρής τους κόρης.
Από την άλλη, ο Μ. Βασίλειος γράφει δύο επιστολές, μία προς τον Νεκτάριο και μία προς την σύζυγό του, αναφερόμενος στην απώλεια του γιου τους.
Στο δεύτερο του βιβλίο αναφέρεται στο έργο του Μ. Βασιλείου ‘’Ὅτι οὐκ ἔστιν αἴτιος τῶν κακῶν ὁ Θεός’’, κάνοντας λόγο για το πρόβλημα του κακού.
Και τα δύο βιβλία θεωρώ ότι πρέπει να εισέλθουν στην ποιμαντική των ενοριών και να τα χρησιμοποιήσουμε στο ποιμαντικό μας έργο, κληρικοί και θεολόγοι, φιλόσοφοι και ψυχαναλυτές. Εξάλλου, το ζήτημα του θανάτου κι εν γένει του κακού είναι ένα βασανιστικό ζήτημα. Ο Μ. Βασίλειος προσφέρει μία δυναμική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό και αποδομεί το κακό. Εξάλλου, αυτό το βλέπουμε και σε άλλους Πατέρες, όπως στον αδερφό του Μ. Βασιλείου τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης.
Εκείνο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι ο μεταφυσικός οπτιμισμός του Νύσσης μέσα από την θεωρία περί αποκατάστασης των πάντων (θέση που υποστηρίζει ο άγιος Μάξιμος Ομολογητής, άγιος Εφραίμ ο Σύρος κ.ά.), κάτι που αναφέρθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την βιβλιοπαρουσίαση. Αλήθεια, πώς μπορεί να συμβαδίζει η άπειρη φιλανθρωπία του Θεού με την αιώνια καταδίκη στην κόλαση; Μήπως, τελικά, η ημέρα της Κρίσεως θα είναι μία ακόμη έκπληξη του Θεού; Ένα μεγάλο πανηγύρι; Μία ημέρα εορτής;
Λίγα λόγια για τον Γιάννη…
Ο Ιωάννης Πλεξίδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1972. Πραγματοποίησε σπουδές Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φιλοσοφία, κάτοχος ενός διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφική Ανθρωπολογία (Φιλοσοφική Σχολή) και ενός δεύτερου διδακτορικού διπλώματος στη Βυζαντινή Φιλοσοφία (Θεολογική Σχολή).
Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η βυζαντινή φιλοσοφία, η φιλοσοφική και χριστιανική ανθρωπολογία, η φιλοσοφική ερμηνευτική, η φαινομενολογία και η εγκληματολογία. Μελέτες του στην ελληνική γλώσσα είναι οι εξής: «Πρόσωπο και φύση. Προβληματισμοί γύρω από την έννοια του προσώπου στη σκέψη του Ιωάννη Δαμασκηνού», εκ. Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2001, «Ο άνθρωπος ενώπιον του θανάτου», εκδ. Αρμός, 2006, «Η μετασκευή του ανθρώπου», εκδ. Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, 2007, «Η ανθρωπολογία του κακού. Μία ανάγνωση του Γρηγορίου Νύσσης», εκδ. λογείον, 2013, «Άνθρωπος και Θάνατος. Απόπειρα χριστιανικής ανθρωπολογίας», εκδ. λογείον, 2015, «Γρηγόριος Νύσσης. Λόγοι για τον θάνατο και το πένθος», εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2004, «Λόγοι χριστιανών και εθνικών», εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2004, «Νεμέσιος Εμέσης. Περί φύσεως ανθρώπου», εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2006, «Νικήτας Στηθάτος. Περί Ψυχής», εκδ. Ζήτρος, 2006, «Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο ηγεμών», εκδ. Αρμός, 2007.
Άρθρα του στην ελληνική γλώσσα έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά, Intellectum, Σύναξη, Φιλοσοφείν, Γρηγόριος Παλαμάς, Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Επετηρίδα της Μητροπόλεως Κιτίου, Επιστημονική Επετηρίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Επικοινωνία, Αντίφωνο κ.ά. Έχει μεταφράσει και έχει επιμεληθεί βιβλία φιλοσοφικού, θεολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια και πανελλήνια συνέδρια Φιλοσοφίας, Θεολογίας και Ψυχιατρικής.
Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Θεολόγος, Βαλκανιολόγος)
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας – Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!