Με μεγάλη χαρά διάβασα το δελτίο τύπου της Αντιδημάρχου Πηνελόπης Μαγκούρα για τη συνάντησή της με τον συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την πολύτιμη και σπάνια συλλογή του.
Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια δεν κατέστη δυνατή η «εκμετάλλευση» της συλλογής αυτής από τον Δήμο μας, και πέρυσι έλαβε τέλος η αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Μπαλογιάννη να ιδρύσει το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα τον Νοέμβριο του 2015.
Το ζητούμενο είναι κατ’ αρχάς η βούληση της νέας δημοτικής Αρχής, θέλει να κρατήσει την τεράστια αυτή συλλογή στην πόλη μας -εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι προτάσεις που έχει ο κ. Μπαλογιάννης από πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα- ή όχι;
Ακόμη κι αν οι εν λόγω προτάσεις ευδοκιμήσουν όμως, ο Δήμος Μετεώρων μπορεί να συγκεντρώσει υλικό για μία και δύο ή και περισσότερες θεματικές εκθέσεις από την πλούσια συλλογή του κ. Μπαλογιάννη.
Κι εδώ έρχεται το θέμα του κτηρίου, αφού έτοιμο και διαθέσιμο δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια που σαφώς και θέλουν πολλά χρήματα, για να τεθούν σε λειτουργία, όμως ίσως η δημοτική Αρχή να έχει άλλες σκέψεις για αυτά.
Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω: Τα κτήρια που κάποτε στέγαζαν δημοτικά σχολεία ή συνεταιρισμούς και τα τελευταία χρόνια ερημώνουν στα χωριά μας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μια-δυο από αυτές τις θεματικές εκθέσεις, και να αναβαθμιστούν τα χωριά αυτά, «απλώνοντας» το τουριστικό προϊόν εκτός πόλης;
Αρκεί να σκεφτούμε ότι, αν δημιουργηθεί μια έκθεση, και προβληθεί πανελλαδικά, σίγουρα θα εξασφαλίσει μία ικανοποιητική επισκεψιμότητα. Ιδίως δε αν έχει ενδιαφέρον το υλικό για τους μαθητές, καθώς σε συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις μπορούν να προγραμματιστούν επισκέψεις που θα διατηρήσουν τις εκθέσεις «ζωντανές» για πολλά χρόνια.
Και φυσικά, τα έσοδα από τα εισιτήρια ενδεχομένως θα είναι αρκετά για να γίνεται συντήρηση του εκθεσιακού υλικού και να πληρώνονται ένας-δυο υπάλληλοι με γνώσεις επί του αντικειμένου, και όχι να βάλουμε όποιον μας περισσεύει…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!