Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και θα συνεχιστεί για μία εβδομάδα τουλάχιστον ακόμη -καιρού επιτρέποντος- η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας.
Φέτος η συγκομιδή είναι πλούσια, μια που υπάρχουν στην πλειοψηφία των ελαιώνων πολλές ελιές. Οι περισσότεροι ελαιώνες του τόπου μας είναι στην Αύρα, ωστόσο υπάρχουν και σε πολλά άλλα χωριά της Καλαμπάκας.
Όπως είναι γνωστό, η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά το φθινόπωρο και κυρίως τον μήνα Νοέμβριο. Σε κάποιες περιοχές διαρκεί μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου.
Το ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν, που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, έτσι ώστε η ποιότητα και η γεύση να είναι η καλύτερη δυνατή.
Στην περιοχή μας οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, κόβονται δηλαδή, πριν πέσουν στο έδαφος.
Η συγκομιδή του καρπού μπορεί να γίνει με το χέρι, με ραβδισμό και με μηχανήματα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!