Στο κείμενο που θα διαβάσετε πιο κάτω, αποτυπώνονται οι πλούσιες εντυπώσεις μας, όπως αυτές τις ζήσαμε στην τελευταία σχολική ημερήσια εκδρομή!
Η ημερομηνία της διεξαγωγής ήταν η τελευταία ημέρα της άνοιξης (Παρασκευή 31/5/2024). Ενωρίτερα, λόγω άστατων καιρικών συνθηκών, είχε προηγηθεί μία αναβολή…
Οι τάξεις Γ΄ (με τα 2 τμήματά της) & η Δ΄ συμμετείχαν σε αυτήν την απόδραση… που είχε βεβαίως και το ανάλογο εκπαιδευτικό χρώμα…
Τα επισκέψιμα μέρη και οι ενδιάμεσοι σταθμοί, ήταν: Πύλη [Πόρτα Παναγιά κ΄ γεφύρι Αγ. Βησ.να] – Ελάτη – Περτούλι – Παλαιοκαρυά [καταρράκτες].
Και αρχίζει το ταξιδάκι μας!..
Νωρίς νωρίς η συγκέντρωση στο Σχολείο. Επιβιβαζόμαστε με τάξη στο λεωφορείο (μας) και με διάθεση στα ύψη, αναχωρούμε…
Ο ήλιος ανεβαίνει σιγά σιγά για το ουράνιο ταξίδι του κι εμείς ξεκινάμε το δικό μας…
Πριν συνηθίσουμε καλά καλά στις θέσεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρώτος προορισμός έχει περίπου φτάσει…
Η Πόρτα Παναγιά
Είμαστε σχεδόν δίπλα στην κοίτη του ποταμού Πορταικού.
Εκεί, κοντά στα λιγοστά σπίτια, προβάλλει μέσα σε πανύψηλα πλατάνια ο περίφημος Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης και ΄Πόρτας Παναγιάς΄.
Μας υποδέχτηκε στην είσοδο ένας καλοντυμένος κύριος, μας συστήθηκε ως κ. Στάθης, ζήτησε πολύ ευγενικά την προσοχή μας και ξεκίνησε την ξενάγηση…
Ήταν πολύ κατατοπιστικός, γλαφυρός στις περιγραφές που αφορούσαν την ίδρυση, την αρχιτεκτονική, την ιστορία του ναού και την πορεία του μέσα στα χρόνια…
Από τα πολλά σπουδαία που άκουσαν τα αυτιά μας, εμείς θα σας πούμε ότι θαυμάσαμε ένα υπέροχο μνημείο που κτίσθηκε το 1283 μ.Χ. Συστήνουμε σε όλους να επισκεφτείτε αυτό το περίφημο βυζαντινό απομεινάρι του 13ου αιώνα.
Πέτρινο γεφύρι Πύλης
Είμαστε κάτω από την κρεμαστή γέφυρα που έχτισε ο Άγιος Βησσαρίωνας το 1514 μ.Χ.
Ο ήχος του ποταμού, η ωραία θέα και τα δύο αντικριστά βουνά (ο μεγαλόπρεπος Κόζιακας, πανέμορφο παρακλάδι της Πίνδου και ο μυτερός Ίταμος), ήταν τα μαγικά… συστατικά για το χρονικό διάστημα του διαλλείματος που κάναμε για το πρωινό κολατσιό!
Ακολούθως, διασχίσαμε με προσοχή το γεφύρι, από τη μία άκρη στην άλλη (περίπου 70 μ.) και φωνάξαμε δυνατά από την κορυφή… Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες (selfie, το γύρω τοπίο, ομαδικές).
Πήραμε βαθιές ανάσες, απολαύσαμε το φρέσκο οξυγόνο, ρεμβάσαμε για να αδειάσει το μυαλό μας…
Ελάτη
Οι (κυρίες) δασκάλες, μάς ενημερώνουν ότι βρισκόμαστε σε υψόμετρο 920 μέτρα! Μας λένε, ότι οι κάτοικοι του χωριού, ακόμη συντηρούν την αρχική ονομασία, Τύρνα. Εσωτερικά του όμορφου χωριού, βαδίζουμε σε λιθοστρωμένους δρόμους.
Στάση για παγωτό κι αγορά αναμνηστικών… Όλοι έχουν πάρει κάποιο souvenir και δωράκια για τους γονείς.
Ακολούθησε ξεφάντωμα στον παρακείμενο χώρο αναψυχής. Τα περισσότερα κορίτσια επέλεξαν τσουλήθρα, κούνιες, μονόζυγο, μπάσκετ… Τα αγόρια επιδόθηκαν στο αγαπημένο τους ποδόσφαιρο! Μπήκαν κάμποσα γκολ… [σε περιφραγμένο γήπεδο, με συνθετικό χορτάρι].
Περτούλι
Φεύγοντας από την Ελάτη, η διαδρομή αποτελούσε από μόνη της ένα αξιοθέατο, με τα εκπληκτικά έλατα. Το βλέμμα μας ήταν συνεχώς έξω…, γέμισε το μυαλό μας εικόνες!
Ο κ. Πίσσας, μάς πληροφόρησε για την πλουσιότατη χλωρίδα (αποτελείται από 938 συνολικά είδη) και πανίδα του δάσους Περτουλίου Επίσης, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του! Ο δάσκαλος επίσης μας είπε, ότι, όπως εκτιμάται από ειδικούς επιστήμονες – ερευνητές, το δάσος (έκτασης 33 χιλ. στρεμμάτων περίπου), χρονολογείται από τριακόσια χρόνια περίπου και μεταφέρθηκε με φυσικούς τρόπους (αέρα, πουλιά).
Ακολούθως, κάναμε στάση σε ένα ανοιχτό μέρος όπου πολλοί από εμάς καβαλήσαμε άλογα. Αυτό κι αν δεν ήταν απίστευτη εμπειρία. Ακόμη και ορισμένοι συμμαθητές μας, που είχαν κάποιες… φοβίες, απόλαυσαν τη βόλτα!..
Παλαιοκαρυά
Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας την εκδρομή μας και το… οδοιπορικό μας, σταματήσαμε για να απολαύσουμε ένα επιβλητικό θέαμα: τους διπλούς τεχνητούς καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς με το υπέροχο γεφύρι (χρονολογείται από τον 16ο αι. και συνέδεε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία). Ένα μαγικό σκηνικό, που θύμιζε παραμύθι!
Ο ποταμός Παλαιοκαρύτης, από όπου πήρε και το όνομά της η περιοχή, έγινε το πιο όμορφο στιγμιότυπο στις φωτογραφίες μας.
Όλοι μας, αποτυπώσαμε την εικόνα στο νου!..
* Για το τέλος, αφήσαμε να ευχαριστήσουμε, το δάσκαλο κ. Χρήστο Πίσσα, που (με μεράκι) σκέφτηκε, σχεδίασε και μαζί με τις κυρίες Δώρα Γραμμάτη & Φωτεινή Φαραζούμη υλοποιήσαμε όλα αυτά…
Οι μαθητές και οι μαθήτριες
της Γ΄ και Δ’ τάξης
του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.
Υστερόγραφο:: Σας ευχόμαστε, ένα όμορφο και γλυκό καλοκαιράκι!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!