Μπροστά σε βαθύ ρήγμα με βαριά τραυματισμένη την κομματική αλλά και τη θεσμική του αξιοπιστία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέει χωρίς καπετάνιο σε τρικυμιώδη νερά.
Η λέξη «ντροπή» ακούγεται από όλα τα στελέχη που βλέπουν το κόμμα να διαλύεται και την κυβέρνηση να παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο. Η οργή και η απογοήτευση εναλλάσσονται με υπόνοιες να σέρνονται δεξιά και αριστερά περί «στημένου παιχνιδιού» προς όφελος συγκεκριμένων υποψηφίων που φωτογραφίζονται αλλά δεν κατονομάζονται.
Ο κίνδυνος της διάσπασης είναι πιο ορατός από ποτέ παρά τις ενωτικές φωνές που καλούν σε ομόνοια για να ξεπεραστεί το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας που δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα οργισμένος φέρεται ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος από την πρώτη στιγμή της κήρυξης των εσωκομματικών εκλογών ανέφερε ως προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που περιμένουν παρέμβαση από τον Κώστα Καραμανλή ενώ έχουν επικοινωνήσει και με άλλα στελέχη που έχουν επιρροή όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο .
Οι πλέον ψύχραιμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα κομματικά όργανα για να βρουν άμεσα λύση, ενώ πολλά στελέχη ζητούν την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έκτακτο συνέδριο και μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Η πρόταση αυτή όμως σκοντάφτει στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη που ζητούν άμεση διεξαγωγή των εκλογών βάσει του καταστατικού. Άποψη με την οποία συντάσσονται πολλά γαλάζια στελέχη εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί χρόνος για κινήσεις «αποστασίας» και δημιουργία νέου κόμματος μέσα από το σώμα της ΝΔ.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να οδηγηθεί στο κόμμα σε συνέδριο και εκλογή νέου προέδρουΤο στρατόπεδο Μεϊμαράκη κρατά τα χαρτιά του κλειστά προς το παρόν για την απόφαση που θα ληφθεί. Φαίνεται να συμφωνούν στη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά λένε «όχι» σε συνέδριο και ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η ΚΕΦΕ και να ορίσει ημερομηνία εκλογών σε δύο με τρεις εβδομάδες.
Μία προσωρινή λύση για να αποφορτισθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα θα ήταν η τοποθέτηση ενός ευρείας αποδοχής στελέχους ως μεταβατικού προέδρου του κόμματος μέχρι να αποφασιστούν από κοινού οι επόμενες κινήσεις χωρίς κίνδυνο διάλυσης. Η Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου δέχθηκε ήδη πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα ιστορικών στελεχών όπως των Σταύρου Δήμα, Δημήτρη Σιούφα και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής και ως εκ τούτου θα ανακύψει πρόβλημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος σε μία περίοδο που στη Βουλή θα βρεθεί το δεύτερο και πλέον σκληρό πακέτο προαπαιτούμενων, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός.
Στο μόνο που συμφωνούν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και η πλειονότητα των στελεχών είναι στην παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου , η οποία δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες. Σε περίπτωση παραίτησης χρέη προέδρου της ΚΕΦΕ θα αναλάβει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ανακοίνωση για το εκλογικό φιάσκο έβγαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας λάδι στη φωτιά και ενισχύοντας φωνές γαλάζιων στελεχών που έκαναν λόγο για ιδιαίτερο όσο και περίεργο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά της ΝΔ.
“Η ΝΔ δυστυχώς αδυνατεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, αν και στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση” αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου γίνεται και καυστικός σχολιασμός της προεκλογικής περιόδου και των εξελίξεων.
“Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα διαγωνισμό ανέξοδης αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας από τους υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ χωρίς ίχνος δημιουργικής αντιπρότασης.Αν αυτό συνεχιστεί θα είναι πολύ επιζήμιο για τον τόπο”.
zougla.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!