Η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθούν στην τρέχουσα φάση με τον Δήμο Μετεώρων τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αποκατάστασης.
Αυτό έγινε σαφέστατα αντιληπτό από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, καθώς και από την παρουσίαση των αντιπλημμυρικών έργων που άρχισαν την 1η Σεπτεμβρίου, που έκανε ο Περιφερειάρχης.
Και σαν να μην έφτανε αυτή η εγκατάλειψη, οι δημότες δεν θα δουν τον Σεπτέμβριο, όπως μας είχε πει ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, να αρχίζουν τα έργα για την αποκατάσταση της γέφυρας Καλαμπάκας-Διάβας.
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα έργα θα αρχίσουν την Άνοιξη, όπως πληροφορήθηκε από τα στελέχη του Κυβερνητικού Κλιμακίου.
Στη Φαρακδόνα ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Φαρκαδόνα, όπου συναντήθηκε στο Δημαρχείο με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.
Τα αντιπλημμυρικά
Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη Νίκαια, με θέμα «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας».
Με τη χρήση πινάκων και χαρτών ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνολική δαπάνη 75 εκατ. ευρώ. Από τα 432 σημεία τα 137 βρίσκονται στην ΠΕ Τρικάλων και στοίχισαν 7,3 εκατ. ευρώ.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από 1η Σεπτεμβρίου να υλοποιούνται, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.
Στην ΠΕ Τρικάλων θα γίνουν μόνο τέσσερα έργα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, κανένα εκ των οποίων δεν αφορά στον Δήμο Μετεώρων!
Αυτά τα έργα αποκατάστασης ζημιών είναι τα εξής:
• στον Πορταϊκό ποταμό από γέφυρα Κονδύλη έως γέφυρα Αγίου Βησσαρίωνα,
• στον Πορταϊκό ποταμό από κόμβο εισόδου Πύλης έως κόμβου Λυγαριάς,
• στον Πορταϊκό ποταμό από συμβολή με «Ανάποδο» ποταμό έως συμβολή του με Πηνειό ποταμό.
• στον Ληθαίο ποταμό.
Έργα ορεινής υδρονομίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν πριν από έναν χρόνο περίπου τη Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε τα έργα που υλοποιούνται και αυτά που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή και άπτονται του χαρτοφυλακίου του.
Ο σχεδιασμός των έργων ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία αφορά σε επτά ορεινές λεκάνες προτεραιότητας (Δασαρχεία: Τρικάλων, Καλαμπάκας, Ελασσόνας, Λάρισας & Αγιάς, Βόλου, Λαμίας και Καρδίτσας), όπου θα πραγματοποιηθούν έργα ορεινής υδρονομίας, με το σύνολο των ρεμάτων να υπερβαίνει τα 2.000 χλμ.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Aqua Montis”,συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει έργα ορεινής υδρονομίας, που θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από τα ανάντη προς κατάντη, με τη χρήση μεθόδων και υλικών συμβατών με το φυσικό περιβάλλον.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας και των περιοχών που περιλαμβάνονται στο ΥΔ 08. Τα πρώτα έργα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του 2025 και η μέση διάρκεια υλοποίησης των έργων αυτών δεν ξεπερνά τα δύο έτη.
Στον Δήμο Μετεώρων
Ο Δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, ενημέρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σώμα ότι στον Δήμο Μετεώρων τα εν λόγω έργα ορεινής υδρονομίας είναι προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την HVA στα ορεινά του Δήμου Μετεώρων θα γίνουν περί τα 20 τέτοια έργα.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και σε έργα αποκατάστασης της κοίτης του Ίωνα ποταμού, που θα αναλάβει μετά από πρωτοβουλία του η ΤΕΡΝΑ.
Η εταιρεία που κατασκευάζει τον Ε65 στην περιοχή μας θα αποφορτίσει την κοίτη του ποταμού από τους τόνους των φερτών υλικών που έχουν εναποτεθεί από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel με διπλό όφελος του Δήμου Μετεώρων, αφού και οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των Χασίων θα ελαχιστοποιηθούν και τα φερτά υλικά θα χρησιμοποιηθούν για τους αγροτικούς δρόμους του Δήμου Μετεώρων, και ό,τι περισσέψει θα πάει στον Ε65.
Ο Δήμαρχος Μετεώρων τόνισε ότι το έργο αυτό, το οποίο θα αναλάβει αφιλοκερδώς η ΤΕΡΝΑ, θα κόστιζε γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!