Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε με απόλυτους όρους ακρίβειας ο Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, με αντικείμενο την εξέταση της πορείας των έργων αποκατάστασης και των αποζημιώσεων από την θεομηνία του Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία ένα χρόνο πριν, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο χάρη στον σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές συγκριτικά με πέρσι (1.196 έναντι 1.147) τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.353 το 2024-108.474 το 2023). Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα του επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανώλης και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης, ενώ με την χρήση της τεχνολογίας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας ο έλεγχος υπήρξε αποτελεσματικός και σώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Η ίδια μέθοδος αναφορικά με την ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών αξιοποιήθηκε και με το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
Τα έργα αποκατάστασης του Daneil
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρέτας, με τη χρήση πινάκων και χαρτών αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια με την υλοποίηση προσωρινών έργων αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 ευρώ:
Συγκεκριμένα:
– στην ΠΕ Τρικάλων υλοποιήθηκαν έργα σε 137 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 7.299.999,55 ευρώ. Αναλυτικά: Αποκατάσταση αναχωμάτων στον ποταμό Νεοχωρίτη στη θέση Δ.Κ. Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδώνας. Αποκατάσταση πρόσβασης στη γέφυρα Ροπωτού στη θέση Δ.Κ. Κλοκοτού του Δήμου Πύλης. Αποκατάσταση οδικού δικτύυ στη θέση «Καλλιρόη» Ασπροποτάμου στον Δήμο Μετεώρων. Προσωρινή αποκατάσταση οδικού δικτύυ στα Στουρναρέικα του Δήμου Πύλης. Καθαρισμός κοίτης του Κλεινοβίτη και αποκατάσταση πρόσβασης με γέφυρα Belley στη θέση της γέφυρας Κλεινού.
– στην ΠΕ Καρδίτσας υλοποιήθηκαν έργα σε 99 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 16.207.181,37 ευρώ. Αναλυτικά: Αποκατάσταση αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη θέση Μακριχώρι του Δήμου Καρδίτσας. Αποκατάσταση αναχώματος στον ποταμό Γαβράς θέση Δ.Κ. Καρδίτσας του Δήμου Καρδίτσας. Αποκατάσταση αναχώματος στον ποταμό Φαρσαλίτη θέση Δ.Κ. Ερμήτσι του Δήμου Σοφάδων.
– στην ΠΕ Λάρισας υλοποιήθηκαν έργα σε 78 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 12.016.400 ευρώ. Αναλυτικά: Αποκατάσταση αναχώματος στο ρέμα Μακρυγιαννέικο» στη θέση Δ.Κ. Αρμενίου του Δήμου Κιλελέρ. Αποκατάσταση αναχωμάτων στο ρέμα «Γκουσμπασανιώτη» στη θέση Δ.Κ. Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ. Αποκατάσταση αναχωμάτων στο ρέμα «Χαϊδόρεμα» στη θέση Δ.Κ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων. Αποκατάσταση αναχωμάτων στο ρέμα «Χαϊδόρεμα» στη θέση Δ.Κ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων.
– στην ΠΕ Μαγνησίας υλοποιήθηκαν έργα σε 58 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 33.045.000 ευρώ. Αναλυτικά: Καθαρισμός κατά μήκος 4,5χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά του Δήμου Βόλου. Καθαρισμός κατά μήκος 3,4χλμ της κοίτης του ρέματος Κραυσίδωνα του Δήμου Βόλου. Καθαρισμός κατά μήκος 1,8χλμ της κοίτης του ρέματος Μπελεγρίνου στα Καλά Νερά του Δήμου Ν. Πηλίου. Καθαρισμός κατά μήκος 2,0χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά στο Δ.Δ. Αλμυρού.
– στην υπόλοιπη Περιφέρεια υλοποιήθηκαν έργα σε 60 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 7.136.130,34 ευρώ. Αναλυτικά:
Αποκατάσταση Αναχώματος στον Πηνειό. Αποκατάσταση αριστερού αναχώματος στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων. Καθαρισμός κοίτης και αποκατάσταση αναχώματος στον Ενιπέα στη θέση Δ.Κ. Μεγάλο Ευύδριο Δήμου Φαρσάλων. Καθαρισμός κοίτης από φερτά υλικά στην περιοχή ρου θυροφράγματος και αποκατάσταση δεξιού και αριστερού αναχώματος στον Ενιπέα στη θέση Ρουφράκτη Δ.Κ. Υπέρειας του Δήμου Φαρσάλων.
Έργα αποκαταστάσεων προς υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο 2024
Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ ευρώ.
Αναλυτικότερα στην 1η κατηγορία υλοποιούνται τα εξής έργα:
Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Ενιπέα από Τ.Κ. Βλοχού έως τη γέφυρα της Ε.Ο. Λάρισας-Καρδίτσας και στη θέση Τ.Κ. Ορφανών-Ρουφράκτη Τ.Κ. Υπέρειας. Έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Φαρσαλίτη, από συμβολή με Ενιπέα έως Τ.Κ. Ερμιτσίου. Έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Πηνειού από Αβερώφειο έως το Δ.Κ. Κουλουρίου. Έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Στη 2η κατηγορία, ανά Περιφερειακή Ενότητα, υλοποιούνται τα εξής έργα:
*Στην Π.Ε. Καρδίτσας, αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων: Καθαρισμός υδατορεμάτων και τεχνικών ημιορεινών και ορεινών οικισμών, καθαρισμός αποκατάστασης πεδινής κοίτης των ποταμών Καλέντζη στην περιοχή του Βλοχού και Σοφαδίτη στην περιοχή της Ματαράγκας, τάφρου Γαβρά από οικισμό Καναλίων ως θέση «Μερίστη» Καρδίτσας, αποκατάσταση επιχώματος αερογέφυρας ΟΣΕ στη Δημοτική Κοινότητα Ορφανών του Δήμου Παλαμά και αποκατάσταση ασφαλτόστρωσης επαρχιακής οδού 24, Λεύκης-Πασχαλίτσας.
*Στην Π.Ε. Λάρισας αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ ευρώ: Καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων στον Δήμο Κιλελέρ (ρέμα Γκουσμπασανιώτη της Δ.Κ. Λεύκης, ρέμα Κιλντζές στη Δ.Κ. Νέου Περιβολίου, ρέμα Μακρυγιαννέικο της Δ.Κ. Αρμενίου, ρέμα Γκουσμπασανιώτη από αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου προς Del Monte) στον Δήμο Φαρσάλων (ρέμα Αϊκλής στη Δ.Κ. Αμπελιάς, ρέμα Χαϊδαρόρεμα από Φάρσαλα προς Δ.Κ. Κατωχωρίου), στον Δήμο Αγιάς (ρέμα Πουρί στη Δ.Κ. Αγιοκάμπου, ρέμα Ηλεκτρολόγων και Πλατάνια στη Δ.Κ. Βελίκας), στον Δήμο Τυρνάβου (π.Τιταρίσιος και ρέμα Γαλογάβρα της Δ.Κ. Δαμασίου, Δ.Κ. Ροδιάς), στον Δήμο Λαρισαίων (ρέμα Τούμπας Δ.Δ. Λαρισαίων και ρέμα από Δ.Κ. Κάστρου προς Δ.Κ. Λουτρού) και καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων στον Δήμο Ελασσόνας (Δ.Κ. Ευαγγελισμού και Τσαριτσάνης) και στον Δήμο Τεμπών (ρέμα Καλαμίτσα στη Δ.Κ. Ελάτειας και στη Δ.Κ. Αμπελακίων) μετέπειτα θεομηνίας Daniel, καθώς και υποστηρικτικές εργασίες τεχνικών μελετών διευθέτησης υδατορεμάτων, αρμοδιότητας ΠΕ Λάρισας.
*Στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ ευρώ: Καθαρισμός ρεμάτων Βρυχώνα, Φυτόκιου, Αγ. Παρασκευής, Ξηριά-Λουζίνικου στον Δήμο Βόλου, Πλατανιά, «Μελανής», Μηλίνας, Λεφόκαστρου, Χόρτου & Μεγάλης Πάου, Πάλτση, Λυρή στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Ξηριά, «Σαλαμπριά», Χολορέματος στον Δήμο Αλμυρού, Χορευτού, Άγιου Ιωάννη και Άγιου Δημητρίου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βελεστίνου. Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Μικρού Περιβολακίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Εργασίες αποκατάστασης ρέματος Κραυσίδωνα Αηδονοφωλιές. Καθαρισμός τεχνικών οδών και αποκατάστασης Εθνικής Οδού και διευθέτηση ρέματος Ποτιστικών Ξυνόβρυσης.
*Στην Π.Ε. Tρικάλων θα πραγματοποιηθούν τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. Ευρώ: Αποκατάσταση ζημιών στον Πορταϊκό ποταμό από γέφυρα Κονδύλη έως γέφυρα Αγίου Βησσαρίωνα, αποκατάσταση ζημιών στον Πορταϊκό ποταμό από κόμβο εισόδου Πύλης έως κόμβου Λυγαριάς, στον Πορταϊκό ποταμό από συμβολή με Ανάποδο ποταμό έως συμβολή του με Πηνειό ποταμό και καθαρισμός και αποκατάσταση ζημιών στον Ληθαίο ποταμό στην Περιφερειακή Οδό Τρικάλων έως Δ.Κ. Λογγού και από Δ.Κ. Καρυών (ΤΕΦΑΑ) έως τη συμβολή με τον Πηνειό.
Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας
Ο κ. Κουρέτας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας που λειτουργεί για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επιτυγχάνοντας τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς. Ειδικά στο κομμάτι των πυρκαγιών, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς ενώ φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες συγκριτικά με πέρσι (1.196 έναντι 1.147) τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.353,00 το 2024-108.474,62 το 2023).
Αντιμετώπιση επιζωοτίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε επίσης το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα μοντέλο διαχείρισης και εκρίζωσης της ζωονόσου της πανώλης των αιγοπραβάτων. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της ζωονόσου και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 km για τον περιορισμό του κρούσματος, ενώ εστίασε στη στενή και άψογη συνεργασία που έχει με την ηγεσία του ΥΠΑΤ, την επιστημονική κοινότητα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας. Όπως σημείωσε σε απόλυτους αριθμούς, κατά τη μεγαλύτερη -στα ελληνικά χρονικά- κινητοποίηση για την καταπολέμηση της ζωονόσου, πραγματοποιήθηκαν 3.221 επισκέψεις σε μονάδες εκτροφής, εξετάσθηκαν 983.424 ζώα και ελήφθησαν 20.706 δείγματα προς εξέταση, με τελικό απολογισμό τη θανάτωση και υγειονομική ταφή 23.032 ζώο (19.653 στην ΠΕ Λάρισας, 2.770 στη ΠΕ Τρικάλων και 609 στην ΠΕ Καρδίτσας) βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών
Αναφερόμενος τέλος στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, όπως αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, ο κ, Κουρέτας υπογράμμισε τη διαφοροποίηση του μοντέλου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, βάσει του οποίου εφαρμόστηκε αυτοτελές έργο για τη Λίμνη Κάρλα με προληπτικές δράσεις στα 17 παρακάρλια χωριά, ενώ έγινε ενσωμάτωση και χρήση νέων τεχνολογιών παράλληλα με τον σχεδιασμό ενός ενιαίου ολοκληρωμένου προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας με ορίζοντα τριετίας 2025-2027 και προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταγραφούν τα 53 κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου για το 2024 έναντι 61 το 2023 και μηδενικά κρούσματα ελονοσίας έναντι 8 από το 2015 μέχρι το 2023. Καταγράφηκε επίσης ελαχιστοποίησης της όχλησης κατά 80% σε σχέση με την περίοδο 2015-2023.
Στη σύσκεψη μετείχαν και παρουσίασαν τις θεματικές τους παρεμβάσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η γ.γ. Συντονισμού, Εύη Δραμαλιώτη, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ακόμη αναφέρθηκαν στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, μετά τον Daniel, κυρίως στις υποδομές αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, παραγωγικοί και αγροτικοί φορείς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!