Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου μία στις εννέα γυναίκες θα τον εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Ωστόσο, αποτελεί και έναν τύπο καρκίνου που, εάν διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια, μπορεί να καταστεί πλήρως ιάσιμος. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για να ενταχθούν οι προληπτικές εξετάσεις στο ετήσιο μας πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούνται περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, με 90.000 γυναίκες να πεθαίνουν τελικά από τη νόσο.
Στην Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού υπολογίζονται σε περίπου 4.500 ετησίως, με τους θανάτους να ανέρχονται σε περίπου 1.600.
Ο καρκίνος του μαστού συνήθως αναπτύσσεται μετά τα 40, ενώ η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνει με την ηλικία.
Ο τακτικός έλεγχος των μαστών μπορεί να καταστεί κυριολεκτικά σωτήριος, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός μιας κακοήθειας θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής σε ένα στάδιο, κατά το οποίο η ασθένεια είναι ακόμα διαχειρίσιμη και, τελικά, ιάσιμη.
Η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού, προϋποθέτει την ανακάλυψη της ύποπτης εικόνας σε πρώιμο στάδιο, με λίγα λόγια στο στάδιο κατά το οποίο η βλάβη δεν μπορεί ακόμα να ψηλαφηθεί.
Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι που συμβάλλουν στην επίτευξη της πρώιμης διάγνωσης είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία.
Η Ψηφιακή μαστογραφία μέχρι στιγμής, αποτελεί τη μόνη κατοχυρωμένη απεικονιστική μέθοδο που, βάσει διεθνών μελετών, μπορεί να μειώσει τη θνητότητα από τον καρκίνο του μαστού. Αποτελεί μία εξέταση στην οποία χρησιμοποιείται χαμηλή ακτινοβολία, ενώ κατά τη διάρκειά της ο κάθε μαστός απεικονίζεται σε δύο ορθογώνιες προβολές, προκειμένου να αναλυθεί πλήρως. Η ψηφιακή μαστογραφία επιτρέπει τον προσδιορισμό της κατανομής των φυσιολογικών στοιχείων στον μαστό, καθώς και τον προσδιορισμό μίας ενδεχομένως ύποπτης εικόνας που χρειάζεται να ελεγχθεί περαιτέρω.
Η μαστογραφία πραγματοποιείται είτε «προσυμπτωματικά», στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου, είτε «διαγνωστικά», σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα.
Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και ένας νεότερος τύπος μαστογραφίας που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, η «τομοσύνθεση μαστού».
Εφόσον μία γυναίκα δεν έχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, λειτουργώντας κυρίως ως εξέταση αναφοράς. Ωστόσο, η προσυμπτωματική απεικονιστική εξέταση θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται πλέον σε τακτική βάση από την ηλικία των 40 ετών.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας, από τα 40 έτη και μετά ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κάποιον παράγοντα κινδύνου, μπορούν, ανάλογα και με τις οδηγίες του γιατρού τους, να κάνουν μαστογραφία ανά διετία στην ηλικία μεταξύ 40 και 44 ετών.
Εάν μια γυναίκα έχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή έχει κάποια συγγενή πρώτου βαθμού μεταξύ 40 και 50 ετών που νοσεί, καλό είναι να αρχίσει τον προληπτικό έλεγχο πριν τα 40.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!