ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μαύρα σταφύλια, στη μέση, χωρίς κουκούτσια
χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ (ή 1 λεμόνι)
30 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα, σπασμένη
100 ml ελαιόλαδο
τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερό)
100 ελιές θρούμπες ή άλλες μαύρες
80 γρ. ψίχα από ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη φουρνιστή σαλάτα με ρεβύθια και σταφύλια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σταφύλια με τον μισό χυμό λάιμ, τη ζάχαρη, τα μισά ντοματίνια, τα κρεμμύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα να μελώσουν.
Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια, το σκόρδο, τα υπόλοιπα ντοματάκια, το λάδι και το μισό θυμάρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μελώσουν τα ντοματίνια (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος κονφί, όσο ψήνονται τα υπόλοιπα υλικά στον φούρνο).
Βγάζουμε τα υλικά από τον φούρνο, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τις ελιές, ανακατεύουμε, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, το ξύσμα, το υπόλοιπο θυμάρι και τα φυστίκια, πετάμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!