Μέσα σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση που οργάνωσε η δημοτική Αρχή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με τους επιχειρηματίες της εστίασης και της τοπικής αγοράς για τον καθορισμό του πλαισίου της χρήση και της λειτουργίας των πλατειών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
Όπως είπε η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μαρία Φροσυνάκη, στόχος του νέου κανονισμού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η όσο τον δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών, οχημάτων και η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε οδούς και πεζοδρόμια.
Στην τοποθέτησή της η κ. Φροσυνάκη είπε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει για την πόλη και ότι με τους πολλούς επισκέπτες που έρχονται μετά και από τη νέα προβολή που επιχειρεί ο Δήμαρχος Λευτέρης Αβραμόπουλος όλα τα καταστήματα θέλουν περισσότερες θέσεις, αλλά και οι επισκέπτες θέλουν να περνούν όμορφα. «Να σας ακούσω πώς θέλετε να λειτουργήσουμε την πόλη», είπε.
«Τα ελεύθερα παγκάκια και οι διάδρομοι που είχαμε πει στην πρώτη συνάντησή μας δεν έγιναν, τι θα πούμε τώρα;», ρώτησε ο Κώστας Τούλας. «Δέχομαι να χάσω τετραγωνικά, αρκεί να γίνει καλύτερη η εικόνα», κατέληξε.
«Είμαστε νέα δημοτική Αρχή και πήγαν πίσω κάποια θέματα. Θα τροποποιήσουμε τον κανονισμό και θέλω την άποψή σας», επανέλαβε η κ. Φροσυνάκη, η οποία πρόσθεσε ότι έρχεται πολύς κόσμος στην πόλη.
«Η δημοτική Αρχή θα θέσει το πλαίσιο κι εμείς ακολουθούμε», είπε ο Δημήτρης Γκέρτσος, «δεν κανονίζει ο επαγγελματίας το πλαίσιο. Εμείς θέλουμε κόσμο να δουλέψουμε και καλό καιρό. Πολύς λόγος γίνεται, αλλά τίποτε δεν αλλάζει» σημείωσε. «Σημαντικό είναι να υπάρχουν πάρκινγκ, για να στέλνουμε τον κόσμο να παρκάρει εύκολα. Δεν αρκούν τα υπάρχοντα», πρόσθεσε.
Ο κ. Τούλας παρενέβη σε αυτό το σημείο και είπε ότι κόσμο πολύ έχουν τα μοναστήρια, αλλά όχι η πόλη. «Πρέπει να ομορφύνετε την πόλη για να έχουμε κόσμο», είπε. «Κάντε πεζόδρομο και αλλαγές, για να έρθει ο κόσμος στην πόλη», τόνισε.
«Αλλιώς λειτουργεί η κάθε πλατεία. Κάθε περιοχή έχει την ιδιαιτερότητά της. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Βάσει αυτών των ιδιαιτεροτήτων πρέπει να θέσετε εσείς τους κανόνες», είπε ο Σωτήρης Πούλιος.
«Να υπάρχει ισονομία για όλους», είπε ο δημοτικός σύμβουλος και καταστηματάρχης Φώτης Καραθανάσης.
Ο κ. Μιγδάνης είπε ότι ο Δήμος πρέπει να θέσει το πλαίσιο και να δει τι θέλει να εφαρμόσει. «Να αποφασίσουμε αν θέλουμε μια πόλη για τους Καλαμπακιώτες ή για τους τουρίστες. Εγώ θέλω για τους τουρίστες, αλλά θέλω και πάρκα, για να μπορούν να πάνε οι Καλαμπακιώτες».
«Να δώσετε τις βασικές γραμμές για το τι ισχύει με τον περιβόητο κανονισμό του 2014», είπε ο Σωτήρης Φαμίσης, «για να ξέρουμε τι θέλετε να αλλάξετε».
«Για να περάσει ένα αμαξίδιο ή ένα καρότσι πρέπει να υπάρχει διάδρομος 1,5 μ.», σημείωσε η κ. Φροσυνάκη στο σημείο αυτό.
Ο Σωτήρης Φαμίσης έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό των κλινών που υπάρχουν στην πόλη σήμερα σε σχέση με το 2015, και τόνισε ότι η πόλη πρέπει να ομορφύνει και να γίνει περισσότερο φιλόξενη στον επισκέπτη με πάρκινγκ, πράσινο, λουλούδια κ.λπ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι χώροι στάθμευσης είναι σοβαρό σημερινό και μελλοντικό πρόβλημα.
Η κ. Φροσυνάκη ευχαρίστησε τους επαγγελματίες για τη συμμετοχή και σημείωσε ότι θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβούλευσης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!