Ο επί δωδεκαετίαν Δήμαρχος Καλαμπάκας (1978-1990) Γρηγόριος Γίδας είχε ζητήσει από τη Νομαρχία Τρικάλων να παραχωρηθούν στο Δήμο Καλαμπάκας αγροτεμάχια, τα οποία νέμονταν παράνομα κάποιοι, για να γίνουν σ’ αυτά χώροι αναψυχής και πρασίνου.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Ο τότε Νομάρχης Τρικάλων Πέτρος Ρίζος με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Δα5517/22-6-1988 απόφασή του παραχώρησε κατά κυριότητα, επαναλαμβάνω κατά κυριότητα, στο Δήμο Καλαμπάκας τα οικόπεδα αυτά, που βρίσκονται στις περιοχές Μαρούλια, Μεράι, Κάνταλος, Καβρόλακας κ.λπ..
Είχαν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας με αριθμό 334/35022 στις 9/9/1988. (Χωρίς να είμαι δημοσιογράφος, έψαχνα να βρω στοιχεία…).
Δύο από αυτά τα αγροτεμάχια (στα Μαρούλια) μπαίνοντας στο νέο Σχέδιο Πόλεως Καλαμπάκας (στο δρόμο προς το εξωκκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου), που κυρώθηκε το 1988 (Δήμαρχος Ηλίας Καχριμανίδης, Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης), έγιναν οικόπεδα. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν τα είχε δηλώσει ως δικά της οικόπεδα. Τα δήλωσε όμως η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.
Επειδή κάποια στιγμή δημοσίευσα στην εφημερίδα της πόλης μας «Τα Μετέωρα» το παραπάνω έγγραφο παραχώρησης, δημιουργήθηκε «θόρυβος». Έτσι η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου δώρισε τα δύο οικόπεδα στο Δήμο Καλαμπάκας με το υπ’ αριθμ. 6609 συμβόλαιο δωρεάς εν ζωή οικοπέδων προσωρινής αξίας 168.159.00 Ευρώ που συντάχθηκε στις 12-01-2006 και υπογράφηκε από τη μακαριστή Ηγουμένη Αγαθή Ατωνίου και τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Αντώνιο Πινιάρα. Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας με την υπ’ αριθμ. 91/31-5-2005 απόφαση είχε ψηφίσει θετικά γι’ αυτή τη δωρεά.
Στο συμβόλαιο δωρεάς υπήρχε ο εξής όρος: Να αναγερθούν στο χώρο αυτό Εργατικές Κατοικίες ή βρεφονηπιακός ή Παιδικός σταθμός. “Εάν παρέλθει η πενταετής προθεσμία και δεν εκπληρωθεί ο όρος ανέγερσης κτιρίου, λύεται αυτοδικαίως η σύμβαση δωρεάς” έγραφε το συμβόλαιο. Μέρος του συμβολαίου είχα δημοσιεύσει στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα».
Πέρασαν 18-19 χρόνια από τότε (και 26 από την κύρωση του νέου Σχεδίου Πόλεως). Αυτά όλα, οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν; Τα δήλωσε κανείς στο κτηματολόγιο και ποιος; Τι λέει η σημερινή Δημοτική Αρχή; Με την ευκαιρία αυτή θέτω το ερώτημα: Τα 4.000 στρέμματα της Τζέρτσης που αγόρασαν το 1936 οι Καλαμπακιώτες, τα 2.000 στρέμματα στο Μεράι και άλλα διάσπαρτα Δημοτικά οικόπεδα και αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί;