Για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μίλησε στη Βουλή η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη. Ακολουθεί η ομιλία της.
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα συζητάμε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο εισάγει τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και του Προσωπικού Παιδιάτρου, καθώς και τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Ουσιαστικά δηλαδή νομοθετείτε εμβαλωματικά στο προηγούμενο δικό σας νόμο για τον προσωπικό γιατρό.
Θα ήταν πιο τίμιο να πείτε ότι δυστυχώς αποτύχαμε και δεν λειτούργησε το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού.
Όπως δε λειτούργησε η δήθεν αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ισχυρίζεστε ότι επιχειρείτε.
Κι αυτό δεν έτυχε, κ. Υπουργέ, απλά πέτυχε.
Διότι είναι πολιτική σας επιλογή η στήριξη της ιδιωτικής υγείας κι όχι της δημόσιας.
Το αποδεικνύουν οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ για τις ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται. Άρα, πώς ακριβώς για την τσέπη του εργαζόμενου και του συνταξιούχου αναβαθμίζεται το ΕΣΥ;
Δείτε εδώ το βίντεο:
Το δείχνει και η αυταρχική συμπεριφορά σας σε κάθε κοινωνική ομάδα ή συνδικάτο εργαζομένων που διαμαρτύρεται για την πολιτική σας.
Χειροκρότημα και ιαχές για ήρωες στους υγειονομικούς επί πανδημίας, αλλά ακόμα να αναγνωριστεί το ανθυγιεινό κι επικίνδυνο επάγγελμά τους.
Χειροκρότημα και ήρωες οι εποχικοί πυροσβέστες, απόλυση και ξύλο από τα ΜΑΤ μόλις διεκδίκησαν το αυτονόητο, να έχουν δουλειά.
Αν και η πρόθεση είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εγείρουν σοβαρότατες ανησυχίες.
Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέα προβλήματα χωρίς να δίνει λύσεις στα υγειονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η υποχρεωτική εγγραφή του πληθυσμού σε έναν Προσωπικό Ιατρό, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα επιλογής, περιορίζει τις επιλογές των πολιτών και εντείνει τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες, η έλλειψη γιατρών καθιστά τον θεσμό αυτό μετέωρο.
Όπως γνωρίζουμε, πολλές περιοχές υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και η απόφαση να επιβληθεί η υποχρεωτική εγγραφή δεν επιλύει αυτή την πραγματικότητα.
Ακόμα και οι οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται για τους γιατρούς που θα αναλάβουν τη θέση του Προσωπικού Ιατρού σε απομακρυσμένες περιοχές, με 40.000 ευρώ σε επιδόματα για νέους γιατρούς ή για εκείνους που θα εξειδικευτούν στη Γενική Ιατρική, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ουσιαστικές ανάγκες του συστήματος.
Η προσέλκυση γιατρών στην επαρχία, αν και αναγκαία, δεν εξαρτάται μόνο από τα οικονομικά κίνητρα.
Οι συνθήκες εργασίας, οι υπερβολικές ώρες, οι εφημερίες και η έλλειψη υποστήριξης είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τους νέους γιατρούς να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Και αν δεν υπάρξει δομική αναδιάρθρωση και βελτίωση των συνθηκών, κανένα οικονομικό κίνητρο δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής των γιατρών.
Στην πράξη, οι ήδη υπερφορτωμένοι γιατροί του ΕΣΥ, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ατέλειωτες εφημερίες, χιλιάδες ασθενείς και προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, θα πρέπει να αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα ως προσωπικοί γιατροί.
Ειδικότερα για τα Τρίκαλα, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι ήδη σοβαρές, ενώ η απομόνωση ορισμένων περιοχών καθιστά δύσκολη την προσβασιμότητα σε επαγγελματίες υγείας.
Το να επιβληθεί η υποχρεωτική εγγραφή στους Προσωπικούς Ιατρούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή ή εύκολη πρόσβαση, μόνο αυξημένες πιέσεις θα φέρει στο ήδη πιεσμένο σύστημα.
Οι πολίτες των Τρικάλων, ιδίως σε απομακρυσμένα χωριά και μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel, η προσβασιμότητα σε κέντρο υγείας και στο Νοσοκομείο Τρικάλων είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της έλλειψης γιατρών και των μεγάλων αποστάσεων από τα κέντρα υγείας.
Αν το νομοσχέδιο δεν λάβει υπόψη αυτές τις συνθήκες, κινδυνεύει να αφήσει εκτός συστήματος υγείας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μας.
Το νομοσχέδιο, ενώ θέτει ως στόχο τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, στην ουσία δεν προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ και τους πολίτες.
Η επίτευξη της ποιότητας στην υγειονομική φροντίδα απαιτεί ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις γιατρών με σταθερές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δημόσια υγεία είναι ένα αγαθό που αφορά όλους μας.
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρόχειρες και βραχυπρόθεσμες λύσεις που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα.
Η χώρα μας χρειάζεται ένα σύστημα υγείας που να σέβεται τους πολίτες και το ιατρικό προσωπικό.
Που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες υγειονομικής περίθαλψης και να μην περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Κλείνοντας, καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προτάσεις του νομοσχεδίου και να ακούσει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των υγειονομικών λειτουργών.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε λύσεις που είναι αποσπασματικές και δεν αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων.
Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και τους γιατρούς της χώρας μας τις σωστές συνθήκες και τα κατάλληλα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά με ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα υγείας για όλους.
Σας ευχαριστώ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!