Στην οδοντιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην οδοντιατρική τους φροντίδα αναφέρθηκε στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη. Ακολουθεί η ομιλία και βίντεο από αυτή:
Μέχρι τώρα ακούστηκαν από τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τα νοσοκομεία, το φάρμακο, την ψυχική υγεία, αναδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει φτάσει το πολύπαθο ΕΣΥ.
Για παράδειγμα, στον δικό μου νομό, στα Τρίκαλα, βρισκόμαστε αυτή την στιγμή αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα.
Έλλειψη γιατρών στα Κέντρα Υγείας.
Έλλειψη και εγκατάλειψη των απαραίτητων υποδομών στο Νοσοκομείο των Τρικάλων.
Αυθαίρετα «εντέλλεσθε» στους γιατρούς του για την κάλυψη αναγκών σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία, δημιουργώντας επισφάλεια σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νομού.
Ωστόσο, στην σημερινή μου ομιλία θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τονίζεται στην επίκαιρη επερώτηση και αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην οδοντιατρική τους φροντίδα.
Καταρχήν, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η στοματική υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους.
Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία που δημοσιοποίησε πολύ πρόσφατα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή το γεγονός ότι το 2024 είναι «Έτος Στοματικής Υγείας», η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη, ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα αγγίζει το 0%, δηλαδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%.
Επαναλαμβάνω γιατί είναι πολύ σοβαρό: η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη, ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα αγγίζει το 0%, δηλαδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%.
Ταυτόχρονα, μειώθηκαν, κατά περίπου 72%, οι ιδιωτικές δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη.
Παραθέτουμε επί λέξει τη δήλωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας:
«Οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση.
Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού».
Την ίδια στιγμή, τα Ειδικά Κέντρα Φροντίδας – Οδοντιατρικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια μαστίζονται από μια άνευ προηγουμένου απαξίωση.
Καταρρέουν υπό το βάρος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
Ποια είναι, λοιπόν, η μέριμνα για την στοματική υγεία του πληθυσμού;
Στην τελευταία προκήρυξη θέσεων για το ΕΣΥ επί συνόλου 750+ δεν υπήρχε ούτε μια για οδοντίατρο.
Το 50% των υφιστάμενων οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτο, ενώ δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ εθνική στρατηγική στοματικής υγείας.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το ΕΣΥ δεν καλύπτει τις ανάγκες στοματικής υγείας του πληθυσμού της χώρας.
Ενώ οι πολίτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν είναι σε οικονομική θέση να τις ικανοποιήσουν με δικά τους έξοδα.
Είναι ακόμη πιο προφανές ότι αυτές οι ακάλυπτες ανάγκες υγείας θα έχουν οδυνηρό αποτύπωμα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι νόσοι του στόματος έχουν συχνά συν-νοσηρότητα με άλλα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο).
Επομένως η εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και πρέπει άμεσα να λάβει τέλος.
Ευχαριστώ!
Δείτε το βίντεο εδώ:
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!