Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή ο πανελλήνια γνωστός Κώστας Γεωργουσόπουλος, εκλεκτός συνάδελφος και φίλος αγαπητός, που ως φοιτητές επί τρία χρόνια μοιραστήκαμε το ίδιο δωμάτιο σε μονοκατοικία της περιοχής του λόφου του Στρέφη. Χρόνια δύσκολα, που μας άφησαν όμως και ευχάριστες αναμνήσεις. Η επικοινωνία μας ήταν συνεχής και συχνά τον συναντού-σα όταν επισκεπτόμουν την πρωτεύουσα.
Ήταν γιος του αείμνηστου Χρίστου Γεωργουσόπουλου, που τη δεκαετία του ’50 υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης στο τότε γυμνάσιο Καλαμπάκας την οποία ιδιαίτερα αγάπησε.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους τον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών Δημ. Ροντήρη και τον ιστορικό του θεάτρου Ι. Σιδέρη.
Υπηρέτησε ως καθηγητής στην δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση και από τη σχολή Μωραϊτη συνταξιοδοτήθηκε για να υπηρετήσει αποκλειστικά πια το θέατρο, που ήταν το πάθος του και η δεύτερη αγάπη μετά το «δασκαλήκι».
Ο Κώστας ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα. Χαρισματικός δάσκαλος, ποιητής και στιχουργός, μεταφραστής και συγγραφέας, θεατρικός κριτικός και επιφυλλιδογρά-φος .
Από το 1971 ήταν μόνιμος συνεργάτης για πενήντα χρόνια στο ΒΗΜΑ και στα ΝΕΑ δημοσιεύοντας τις θεατρικές του κριτικές για τις παραστάσεις των αθηναϊκών θεά-
τρων και της Επιδαύρου, διαδεχόμενος στη στήλη της θεατρικής κριτικής τον Βάσο
Βαρίκα, που την τίμησε με το κύρος του .
Ήταν άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας , γι’ αυτό και ευχάριστος συνομιλη –
τής , απολαυστικός στις συνεντεύξεις του και συναρπαστικός στις ομιλίες του .
Δημιουργικός ώς το τέλος της ζωής του και πολυγραφότατος. Ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας, διανοούμενος με ένα εύρος γνώσεων εκπληκτικό, που άφησε έντονο το αποτύπωμά του με την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες.
Πολλά βιβλία του από χρόνια κυκλοφορούν με κύριο , φυσικά , θέμα το θέατρο. (Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρέχτ κ. ά.) . Από το 1978 δε και για 25 χρόνια οι μαθητές των γυ-μνασίων διδάσκονταν για την δραματική ποίηση από το σχετικό βιβλίο του που γρά- φτηκε με ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας.
Το μεταφραστικό του έργο σημαντικό. Βαθύς γνώστης της αρχαίας γραμματείας με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης μετέφρασε τα περισσότερα έργα των αρχαίων τραγικών ποιητών και του Αριστοφάνη. Πολλά ανεβάστηκαν στο θέατρο της Επιδαύρου.
Με το ίδιο ψευδώνυμο κυκλοφόρησαν με επιτυχία τραγούδια του μελοποιημένα α-πό τον Μαρκόπουλο, τον Σπανό, την Καραϊνδρου κ. ά. (Χρονικό. Ιθαγένεια, κ. ά.) .
Για το σημαντικό του έργο συνολικά του απονεμήθηκαν διακρίσεις:
το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2000 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών για το σύνολο του ἐργου του.
το 2006 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπ. Αθηνών, με πρόταση του τμήμ. θεατρικών σπουδών στο οποίο δίδασκε θεατρολογία ως επιστημ. συνεργάτης
Το 2008 βραβεύτηκε με το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.
Το 2019 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο με το παρά -σημο του ταξιάρχη του τμήματος της τιμής για τη διαχρονική του προσφορά στα ελ -ληνικά γράμματα.
Αυτός ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Φίλε Κώστα, καλό ταξίδι.
Δημ. Πλιάτσικας
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!