Μια νέα εποχή ψηφιακού τρόμου έχει αρχίσει – και δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πραγματικότητα.
Στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» της ASTRA Τηλεόρασης με τη δημοσιογράφο Βάσω Σαμακοβλή, ο Γνωστός καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου αποκάλυψε τους μηχανισμούς μιας από τις πιο σοκαριστικές τεχνολογικές απάτες της εποχής μας: της κλωνοποίησης φωνής μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Οι χάκερς πλέον εξελίσσονται συνεχώς στις τεχνικές τους και χρησιμοποιούν τα προηγμένα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιθέσεις τους»
Ο εκβιασμός μέσω ηλεκτρονικών απατών είναι μια σοβαρή και πολύπλευρη απειλή που μπορεί να επηρεάσει άτομα και οργανισμούς. Οι εκβιαστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να εξαπατήσουν τα θύματά τους και να τα αναγκάσουν να πληρώσουν χρήματα ή να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Το απόλυτο σενάριο πανικού – και όμως, είναι αληθινό
Σκεφτείτε το: είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στο τηλέφωνο σας καλεί ο αριθμός της μητέρας σας.
‘Oταν το σηκώνετε, στην άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται η φωνή της
Είναι ξεκάθαρα η δική της και, άλλωστε, η αναγνώριση δείχνει πως αυτή έχει καλέσει- να φωνάζει «Αφήστε με!», «Βοήθεια!» και άλλες φράσεις σε πανικό.
Tο τηλέφωνο παίρνει τότε ένας άντρας, που σας ενημερώνει ότι μπήκαν στο σπίτι της για διάρρηξη, αλλά δεν βρήκαν κάτι αξίας και την κρατούν όμηρο. Και απαιτούν να τους στείλετε το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ άμεσα για να μην τη σκοτώσουν.
Ο κ. Παπαευσταθίου εξηγεί πως η νέα αυτή μορφή απάτης, γνωστή ως “vishing” ή “voice phishing”, βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη φωνητική αναπαραγωγή.
Μόλις 3 δευτερόλεπτα ηχητικού υλικού από ένα βίντεο ή ηχητικό μήνυμα αρκούν, για να αναπαραχθεί με απόλυτη πιστότητα η φωνή οποιουδήποτε.
Οι εγκληματίες «ντύνουν» τα σενάρια απαγωγής ή απειλής με τη φωνή αγαπημένων προσώπων, χτυπώντας στο συναίσθημα και προκαλώντας πανικό.
Μέθοδοι Λήψης Δεδομένων
Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Σύγχρονων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποκτήσουν τα απαραίτητα δεδομένα φωνής και προσώπου:
Δημόσια Διαθέσιμα Δεδομένα: Βίντεο, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, όπως σε κοινωνικά δίκτυα, συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις.
Διαρροές Δεδομένων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεδομένα μπορεί να αποκτηθούν μέσω διαρροών ή χάκινγκ.
Αυτοδημιουργία Περιεχομένου: Οι επιτήδειοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό για τη δημιουργία συνθετικών δεδομένων που να μοιάζουν με τα πραγματικά.
Πώς παίρνουν φωνές και πρόσωπα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία παρουσιαστών γίνεται με συνδυασμό τεχνολογιών αναγνώρισης και σύνθεσης φωνής, αναγνώρισης και δημιουργίας προσώπων, καθώς και deepfake τεχνικών.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Δημιουργία Συνθετικών Φωνών και Προσώπων
1)Συλλογή Δεδομένων:
Δεδομένα Φωνής: Συλλέγονται ηχογραφήσεις από τις φωνές των παρουσιαστών. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων σύνθεσης φωνής.
Δεδομένα Εικόνας και Βίντεο: Συλλέγονται εικόνες και βίντεο από τα πρόσωπα των παρουσιαστών. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση μοντέλων αναγνώρισης και αναπαραγωγής προσώπου.
2)Εκπαίδευση Μοντέλων:
Speech Synthesis Models: Χρησιμοποιούνται μοντέλα όπως το Tacotron 2 και το WaveNet, τα οποία εκπαιδεύονται με τα δεδομένα φωνής για να δημιουργήσουν συνθετική φωνή που ακούγεται φυσική και ρεαλιστική.
Face Synthesis Models: Χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως τα Generative Adversarial Networks (GANs) και συγκεκριμένα μοντέλα όπως το StyleGAN, για τη δημιουργία συνθετικών εικόνων προσώπου.
3)Deepfake Technology:
Face Replacement: Με τη χρήση GANs, οι τεχνολογίες deepfake μπορούν να αντικαταστήσουν το πρόσωπο σε ένα βίντεο με το συνθετικό πρόσωπο του παρουσιαστή. Αυτό επιτρέπει την εμφάνιση ενός παρουσιαστή που φαίνεται και ακούγεται όπως ο πραγματικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ψηφιακό δημιούργημα.
Lip Syncing: Η τεχνολογία lip-syncing προσαρμόζει τις κινήσεις των χειλιών του συνθετικού προσώπου ώστε να ταιριάζουν με τον ήχο της συνθετικής φωνής, προσδίδοντας ρεαλισμό στην παρουσίαση.
Πώς να προστατευθείτε – Οι 5 «χρυσοί κανόνες» του Διακεκριμένου Καθηγητή Μάριου Παπαευσταθίου
- Μην εμπιστεύεστε φωνές – ούτε από οικείους αριθμούς.
- Συμφωνήστε με τους δικούς σας έναν «κωδικό ασφαλείας» που δεν γνωρίζουν τρίτοι.
- Μην απαντάτε σε άγνωστους ή απόκρυφους αριθμούς, ειδικά σε περίεργες ώρες.
- Σε περίπτωση απειλής, αποσυνδεθείτε και καλέστε άμεσα το οικείο σας πρόσωπο από διαφορετικό τηλέφωνο.
- Καλέστε την αστυνομία – ποτέ μην στείλετε χρήματα υπό πίεση.
- Νομοθεσία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση: Τα 3 «τείχη» προστασίας
- Νομικό πλαίσιο για έλεγχο και ρύθμιση εφαρμογών τεχνητής φωνής.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακής άμυνας σε σχολεία και ΜΜΕ.
- Δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή ψηφιακή ασφάλεια
Ο κ.Μάριος Παπαευσταθίου τόνισε ότι δεν αρκεί η ατομική προσοχή. Απαιτείται:
Η προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες και τους εκβιασμούς απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, εκπαίδευση και χρήση των κατάλληλων τεχνολογικών μέτρων.
Με την κατάλληλη ενημέρωση, εκπαίδευση και χρήση τεχνολογιών ανίχνευσης, μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων και να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια αυτών των ατόμων.
Παράλληλα η κατανόηση αυτών των απατών και η επαγρύπνηση μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της θυματοποίησης. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, να ελέγχετε την αυθεντικότητα των πηγών και να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιράζεστε στο διαδίκτυο.
Το μέλλον είναι εδώ. Και απαιτεί επαγρύπνηση. Γιατί το επόμενο τηλεφώνημα που θα λάβετε… μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε.
Δείτε το απόσπασμα από την Συνέντευξη του Καθηγητή Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών Μάριου Παπαευσταθίου από το Κανάλι του στο ASTRA Tηλεόραση
