Φέτος συμπληρώνονται 39 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Στις 26 Απριλίου 1986, στη 1:23 π.μ., σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις με διαφορά λίγων δευτερολέπτων στη μονάδα ισχύος 4 του σταθμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η ισχύς αυτών των εκρήξεων ήταν ισοδύναμη με 300 ατομικές βόμβες όπως εκείνη της Χιροσίμα.
Στο δυστύχημα έχασαν επιτόπου τη ζωή τους δύο από τους εργάτες του σταθμού, μέσα δε στους επόμενους τέσσερις μήνες, πέθαναν από τη ραδιενέργεια 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο της καταστροφής για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε. Άλλοι 19 άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν εκεί τις πρώτες δραματικές ημέρες έχασαν τη ζωή τους έως το 2004.
Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, περίπου 11 τόνοι πυρηνικών καυσίμων απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα. Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι δέχθηκαν σημαντικές δόσεις ακτινοβολίας. Περίπου 600.000 άνθρωποι από ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Όπως προσθέτει το eleftherostypos.gr, ένα τραγικό γεγονός είναι ότι η σοβιετική ηγεσία προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματική έκταση και τον κίνδυνο του συμβάντος τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες της. Η εκκένωση του πληθυσμού από 80 κοντινούς οικισμούς ξεκίνησε μόλις μία ημέρα μετά το ατύχημα. Τις πρώτες ώρες και ημέρες, οι πυροσβέστες και οι ρευστοποιητές εργάζονταν χωρίς την κατάλληλη προστασία από την ακτινοβολία.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει το wikipedia, μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνόμπιλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ.[19][20] Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς.[21] Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο.[22][23] Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986–1996) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ.[24]
Σημερινή κατάσταση
