Υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμη και στον Βόρειο Πόλο, υπερβαίνοντας κατά 20 βαθμούς Κελσίου τον μέσον όρο για τα μέσα του χειμώνα.
Καναδοί μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η παράξενη άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στο ίδιο φαινόμενο που προκάλεσε τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική και παρέδωσε τη Βρετανία στο έλεος των ισχυρότατων ανέμων και πλημμυρών.
Το σύστημα χαμηλής πίεσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από την Ισλανδία και προκαλεί την εμφάνιση θυελλωδών ανέμων και πελώριων κυμάτων, που φτάνουν τα 10 μέτρα στον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ εξωθεί τις θερμές αέριες μάζες βόρεια. «Πρόκειται για ένα πολύ βίαιο και δυνατό φαινόμενο και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι προκάλεσε την άνοδο των θερμοκρασιών τόσο βόρεια», εξηγεί η Ναταλί Χασέλ, μετεωρολόγος της καναδικής κυβέρνησης.
Αμερικανοί επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Βόρειου Πόλου προσθέτουν ότι η άνοδος των θερμοκρασιών δεν ήταν σταδιακή αλλά έγινε ξαφνικά. Ενδεικτικά, σε ένα κέντρο παρατήρησης, περίπου 300 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, τη Δευτέρα η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ την Τετάρτη έφτασε στους μείον 8 βαθμούς.
Ο Βόρειος Πόλος είναι μία από τις περιοχές της Γης που βίωσαν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη μας. Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες για τον Αρκτικό Κύκλο είναι κατά τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από αυτές που επικρατούσαν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι χιονοπτώσεις είναι πολύ βαρύτερες, οι άνεμοι ισχυρότεροι και οι αιώνιοι πάγοι φαίνεται να λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα τα τελευταία 30 χρόνια.
Θα ήταν, ωστόσο, σημειώνουν οι ειδικοί, πολύ βιαστικό να αποδώσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Αλλωστε, ο Καναδάς δεν τηρούσε αρχεία για τις μετεωρολογικές συνθήκες στον Βόρειο Πόλο. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι τουλάχιστον παράδοξη η εμφάνιση τόσο υψηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα την περίοδο της πολικής νύχτας.
Κι ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν, οι Εσκιμώοι Ινουίτ γιορτάσαν και απόλαυσαν τον σχετικά θερμότερο καιρό των Χριστουγέννων, αφού οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους μείον 4,6 βαθμούς Κελσίου. Η μέση θερμοκρασία για την εποχή είναι μείον 21 βαθμοί Κελσίου.
Ο Ντέιβιντ Φίλιπς, του υπουργείου Περιβάλλοντος του Καναδά, πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια του φαινομένου Ελ Νίνιο, που σήμερα το βλέπουμε βορειότερα.
kathimerini.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!