Αναστάτωση έφερε στις Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες τής χώρας μας το δημοσίευμα του «Έθνους τής Κυριακής», για ενδεχόμενο «ξαφνικό θάνατο» αλά ΕΡΤ για τους εργαζομένους τους.
Σημειώνουμε ότι Αναπτυξιακές Εταιρείες τού νομού μας είναι η ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. και η ΔΕΚΑ Τρικάλων.
Πρόβλημα ωστόσο αποτελούν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου αρκετών Αναπτυξιακών εταιρειών, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να απολυθούν πριν την εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα συρτάρια του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει σχέδιο που αφορά την κατάργηση 65 περίπου Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι και απασχολούν περισσότερους από 850 υπαλλήλους. Η κυβέρνηση απεύχεται την ενεργοποίηση του σεναρίου των «ξαφνικών θανάτων» και στοχεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων αναμένοντας το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να ενεργοποιήσει την τελική λύση της κατάργησης διαδημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ.
Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ μπήκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους μετά από καταγγελίες για απουσία ουσιαστικού ελέγχου στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν από την κεντρική διοίκηση.
Η πλειοψηφία των Αναπτυξιακών Εταιρειών ασχολείται με την υλοποίηση και διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Από τις 65 συνολικά εταιρείες που λειτουργούν, περίπου 40 ασχολούνται με το πρόγραμμα Leader που αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων στις αγροτικές περιοχές.
Ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της δεκαετίας του ’80 προκειμένου να λειτουργήσουν ως εργαλεία των ΟΤΑ με στόχο να αξιοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα. Στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων συμμετέχουν δήμοι, τοπικές ενώσεις δήμων και επιμελητήρια, ενώ Αναπτυξιακές Εταιρείες διατηρούνται ακόμα και σε μεγάλους δήμους όπως αυτός της Αθήνας.
Με την πάροδο των ετών ξεχώρισαν λίγες εταιρείες για το έργο τους ενώ οι περισσότερες επιβιώνουν με την αξιοποίηση μικρών κοινοτικών προγραμμάτων και από τη χρηματοδότηση των δήμων που συμμετέχουν στην εταιρική σύνθεση. Ενας σημαντικός αριθμός Αναπτυξιακών Εταιρειών απασχολούν από 5-10 άτομα προσωπικό καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων (μελέτες, διαμόρφωση προτάσεων για συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα) ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Στην περίπτωση κατάργησης των Αναπτυξιακών Εταιρειών αναζητείται λύση με στόχο να μεταφερθούν σε άλλο μεταβατικό φορέα οι υποχρεώσεις των οργανισμών που αφορούν κυρίως τη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα που «τρέχουν» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται και το σενάριο των συγχωνεύσεων Αναπτυξιακών Εταιρειών στο επίπεδο των επτά αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων, προκειμένου να μειωθούν από 65 σε 7 μεγάλους φορείς, που θα αποτελέσουν το διάδοχο σχήμα, ενώ παράλληλα μετά τη συγχώνευση και την αξιολόγηση των δομών θα απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που θα κριθούν πλεονάζοντες.