Ποιά είναι η διαφορά του τουρισμού το 1980 σε σχέση με το σήμερα στον Νομό μας; Η απάντηση είναι σύντομη. Η τουριστική κίνηση σε επίπεδο νομού διπλασιάστηκε σε σχέση με τότε, όπως αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την τουριστική κίνηση την περίοδο 1980-2010.
Οι υποδομές, οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες, οι συγκοινωνίες και η προβολή της εικόνας της περιοχής και των αξιοθέατων στα πέρατα του κόσμου, οδήγησαν σ’ αυτή την αύξηση, την ώρα που σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας οι δείκτες δείχνουν μείωση του τουρισμού, όπως για παράδειγμα στον Νομό Λάρισας, που παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Τόποι όπως ο δικός μας και ο Βόλος εκτιμήθηκαν δεόντως από εγχώριους αλλά και ξένους επισκέπτες και γι’ αυτό πήραν τον δρόμο της ανάπτυξης.
Βεβαίως κι έγιναν πολλά, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, και στο μέλλον εκτιμούμε πως μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον και προγραμματισμός και σωστή εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας.
Η περιοχή μας καλύπτει τουριστικά πλέον μια μεγάλη χρονική περίοδο του έτους και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν όποια στιγμή το επιθυμούν, αφού η περιοχή της Καλαμπάκας, της Πύλης και των Τρικάλων, καθώς και ο ορεινός όγκος, δίνουν διεξόδους για αποδράσεις όλο τον χρόνο. Όλα αυτά μαζί συντελούν στον διπλασιασμό των επισκεπτών στον Νομό μας σε σχέση με άλλους Νομούς, ενώ έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίες στον τουρισμό.
Με κριτήριο τον αριθμό των συνολικών ετήσιων διανυκτερεύσεων, ο νομός Μαγνησίας κατέχει περίπου το 65% της συνολικής επισκεψιμότητας της Θεσσαλικής περιφέρειας, ενώ οι άλλοι νομοί μοιράζονται το υπόλοιπο 35%. Με βάση την εξέλιξη των διανυκτερεύσεων στους νομούς κρίνεται ότι η προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας, με εξαίρεση τον νομό Μαγνησίας, δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη.
Οι περιοχές, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μια καλή παρουσία, κυρίως όμως στον εγχώριο τουρισμό, είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, τα αστικά κέντρα, η ορεινή περιοχή του Περτουλίου και τα παράλια της Λάρισας. Οι περιοχές αυτές δεν είναι αναγνωρίσιμες στον διεθνή τουρισμό.
Βεβαίως, απαιτείται ένας διαρκής αγώνας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών και φυσικά ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό.
Ο Τουρισμός στην Θεσσαλία και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα μπορεί να πήγε καλά φέτος, όμως είναι βέβαιο πως μπορεί με προϋποθέσεις να πάει ακόμη καλύτερα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.