Με μία από τις υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει το κράτος του Ισραήλ, τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» τιμήθηκαν χθες οι Έλληνες ήρωες Θανάσης και Ευαγγελία Πίσπα από το Κλείνοβο, διότι στη διάρκεια της Κατοχής διέσωσαν την εβραϊκή οικογένεια Ναχμία.
Η απονομή του μεταλλίου και του τίτλου έγινε χθες το μεσημέρι στην οικία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ, όπου και εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, όταν ο γιος της διασωθείσης οικογένειας Νταβίντ Ναχμίας είπε απευθυνόμενος στους εγγονούς Θανάση και Δήμητρα του Θανάση και της Ευαγγελίας Πίσπα: «Σας οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη. Νιώθουμε σαν να είμαστε μία και μοναδική οικογένεια».
Στην τελετή παραβρέθηκαν 12 απόγονοι της οικογένειας Ναχμία, που ήρθαν ειδικά για την τελετή από το Ισραήλ, καθώς και 8 απόγονοι της οικογένειας Πίσπα, συγγενείς τού προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κλεινού Γιώργου Πίσπα.
Στη φωτογραφία διακρίνουμε μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ, κ. Μπενιαμίν Αλμπάλα, τον Ισραηλινό Πρέσβη, κ. Άριε Μέκελ, τον κ. Θανάση Πίσπα εγγονό της οικογένειας Πίσπα να κρατά το μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών, την κύρια Δήμητρα Παπάντου, εγγονή που παρέλαβε το δίπλωμα των “Δικαίων.” Από Δεξιά δεύτερο διακρίνουμε τον κ. Δαυίδ Ναχμία, μέλος της οικογένειας των διασωθέντων, που ήρθε από το Ισραήλ για την εκδήλωση, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας Ναχμία.
Οι απόγονοι του Θανάση και της Ευαγγελίας Πίσπα που παραβρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση ήταν οι εξής:
Γεώργιος και Δήμητρα Παπάντου
Αθανάσιος και Βασιλική Πίσπα
Δημήτριος Αθ. Πίσπας
Βάσια Δ. Πίσπα
Λουίζα Παπάντου
Γεώργιος Αθ. Πίσπας (πρόεδρος Τ.Κ. Κλεινού).
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το Γιαντ Βασέμ, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Για να δοθεί η διάκριση απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιαντ Βασέμ και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.
Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί πάνω από 300 Έλληνες «Δίκαιοι» (για την ιστορία τους συγγράφει βιβλίο η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Φωτεινή Τομαή). Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Δαμασκηνός, ο θρύλος της Ελληνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη, ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επί Κατοχής, Άγγελος Έβερτ, ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, και πολλοί άλλοι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η οικογένεια Ναχμία ζούσε στη Φλώρινα η οποία τελούσε υπό ιταλική κατοχή και διέφυγε τον Απρίλιο του 1943, ακριβώς δύο ημέρες πριν οι Γερμανοί ζητήσουν από τους Ιταλούς να στείλουν όλους τους ενηλίκους Εβραίους της περιοχής στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου και εστάλησαν στο Άουσβιτς…
Η οικογένεια αποτελείτο από το ζευγάρι Αβισάρ και Ρεβέκκα Ναχμία, καθώς και από τον Ντάριο, αδερφό της Ρεβέκκας, τη σύζυγό του Αλλέγρα και τον μικρό τους γιο, Ντάνο. Από τη Φλώρινα πήγαν πεζή στην Καστοριά και από εκεί στα Γρεβενά, όπου διέμεναν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 1943.
Καθώς η Αλλέγρα Ναχμία επρόκειτο να γεννήσει, μεταφέρθηκαν στον Κλεινοβό, όπου η σύζυγος του κοινοτάρχη Θανάση Πίσπα, Ευαγγελία, ήταν μαία. Η Ευαγγελία Πίσπα βοήθησε όντως την Αλλέγρα Ναχμία να γεννήσει το δεύτερο παιδί της στις 26 Νοεμβρίου 1943, ενώ τον Αύγουστο του 1944 γεννήθηκε και ο γιος της Ρεβέκας Ναχμία, Νταβίντ, που παρέστη χθες στην τελετή.
Οι δύο οικογένειες Ναχμία έμειναν στο σπίτι της οικογένειας Πίσπα μέχρι να τελειώσει η Κατοχή, ενώ όταν οι Γερμανοί ανέβαιναν στον απομονωμένο Κλεινοβό, μεταφέρονταν στα δάση ψηλά πάνω από το χωριό μαζί με τις οικογένειες των ανταρτών. Μετά το τέλος της Κατοχής οι δύο οικογένειες επέστρεψαν στη Φλώρινα και το 1949 μετανάστευσαν στο Ισραήλ.
ΜΕΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ
Την πρωτοβουλία για να τιμηθεί η οικογένεια Πίσπα είχε ο Νταβίντ Ναχμίας ο οποίος, όπως δήλωσε χθες στον Τύπο, πήγε για πρώτη φορά στον Κλεινοβό το 1970, χωρίς τότε να γίνει εφικτό να βρει την οικογένεια Πίσπα. Τελικά, προσπάθησε εκ νέου πέρυσι, βρήκε τους εγγονούς του Θανάση και της Ευαγγελίας Πίσπα και ακολούθως διεκπεραίωσε τις απαραίτητες διαδικασίες στο ίδρυμα Γιαντ Βασέμ.
Ο κ. Ναχμίας ανέφερε ότι οι καταγόμενοι από τη Φλώρινα που κατοικούν στο Ισραήλ είναι 200, οι οποίοι συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να τιμήσουν τα θύματα του ολοκαυτώματος και να αναβιώσουν έθιμα από τη Φλώρινα.
ΠΗΓΗ: «Ελευθερία» Λάρισας – http://www.eleftheria.gr/
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!