Κανένα τρόφιµο δεν περιέχει το σύνολο των απαραίτητων για το δέρµα θρεπτικών συστατικών. Εντούτοις, υπάρχουν ορισµένα που µπορεί να προσφέρουν το κάτι παραπάνω.
ΑΝΑΝΑΣ
Όταν τρώγεται νωπός, προσφέρει στον οργανισµό µεγάλες ποσότητες βιταµίνης C, χλωρίου, καλίου και ενζύµων όπως η βρωµελίνη. Η βρωµελίνη έχει αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες, συµβάλει στην αντιµετώπιση των δερµατικών φλεγµονών, στην προστασία των επιθηλιακών κυττάρων και στη ρύθµιση της αλκολικότητας. Όταν ο ανανάς καταναλώνεται έπειτα από πρωτεϊνούχα γεύµατα, βοηθάει στην καλύτερη χώνεψή της.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ
Αυξάνει την αντιοξειδωτική θωράκιση του οργανισµού, βελτιώνει την υφή του δέρµατος και µπορεί να παράσχει αντιρυτιδική προστασία. Ο ωφελιµότερος τρόπος για να αναλωθεί είναι ωµό, δηλαδή ως έχει χωρίς να υποστεί την οποιαδήποτε µαγειρική επεξεργασία π.χ. στα λαχανικά και τα όσπρια, πάνω σε ψωµί αντί άλλης λιπαρής ύλης ή µόνο του (µόλις ξυπνήστε το πρωί 1 κουταλάκι µε άδεις στοµάχι).
ΚΑΡΥΔΙΑ
Εξαιρετική πηγή φυτικών ω-3 λιπαρών µε υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο καταπολεµά φλεγµονές της επιδερµίδας και ανακουφίζει από δερµατίτιδες και ενζίµατα περιέχουν, επίσης πολλή βιταµίνη Ε, και αργινίνη, αµινοξύ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίµατος. Επειδή οξειδώνεται εύκολα, πρέπει να προτιµάτε τα συσκευασµένα σε κενό αέρος ή να τα αγοράζετε µε το τσόφλι και να τα σπάτε πριν τα καταναλώσετε ή αφού τα σπάσετε µπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ
Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταµίνη Ε γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, προστατευτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες. Χρησιµοποιήστε ανάλατους κολοκυθόσπορους αντί άλλου σνακ (το ξεφλούδισµά τους µειώνει την νευρικότητα) ή καταναλώστε τους αποφλοιωµένου µαζί µε γιαούρτι ή νιφάδες βρώµης. Ταιριάζουν, επίσης σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών, σάλτσες ζυµαρικών και σε συνδυασµούς µε ρύζι και όσπρια.
ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΑΧΝΟ
Περιέχει λίγα κορεσµένα λιπαρά και χοληστερίνη. Αντίθετα, αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών που δρα αντιγηραντικά, βιταµινών Β, που µειώνουν τη λιπαρότητα του δέρµατος, σιδήρου και ψευδαργύρου ο οποίος βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου προτιµότερο να τρώγεται βραστό και να συνοδεύεται µε πολλά λαχανικά και κάποια πηγή “καλών” υδατανθράκων, όπως πατάτα ή πλιγούρι.
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
Έχουν χαµηλότερο γλυκαιµικό φορτίο από τις κοινές πατάτες και περισσότερη Β-καροτίνη, η οποία δρα αντιοξειδωτικά, διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων, προσδίδει ελαστικότητα στην επιδερµίδα και την προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Η γλυκοπατάτα βρασµένη ή ψηµένη µπορεί να συνοδεύσει σχεδόν φαγητά ή να φαγωθεί µόνη της, ακόµα και ως ενδιάµεσο σνακ.
ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ
ξαιρετική πηγή βραδυφλεγών υδατανθράκων, που δεν ανεβάζουν απότοµα το σάκχαρο στο αίµα και φυτινών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Ο επωφελέστερος τρόπος για να τις καταναλώσετε είναι ωµές, αφού πρώτα τις µουλιάστε σε ρόφηµα σόγιας ή χυµό µήλου και κατόπιν τις αναµίξετε µε ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Μπορείτε επίσης να τις βράσετε ελαφρώς, προτιµότερο σε νερό, και να φτιάξετε χυλό.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
Πλούσια σε βιταµίνη C που προστατεύει από την οξείδωση και είναι απαραίτητη για την αναδόµηση του κολλαγόνου, φολικό οξύ, που βοηθά στον πολλαπλασιασµό των κυττάρων και σε κάλιο, που ρυθµίζει το ισοζύγιο νερού στον οργανισµό. Προτιµότερο να τα τρώτε αυτούσια και όχι ως χυµό µόνα τους ή σε συνδυασµό µε φρούτα άλλων χρωµάτων, µέχρι το απόγευµα και όχι προς το βράδυ.
ΣΑΡΔΕΛΕΣ
Περιέχουν πρωτεΐνες ω-3 λιπαρά, βιταµίνες Β και ιχνοστοιχεία, όλα αναγκαία για το δέρµα. Είναι καλύτερο να τρώγονται βραστές µε λαδορίγανη, σκόρδο και µαϊνδανό ή ψητές µε σάλτσα ντοµάτας και ρίγανη. Εναλλακτικά επιλέξτε σαρδέλες ωµές (όχι παστές) διατηρηµένες µε ελαιόλαδο σε γυάλινα βαζάκια και καταναλώστε της σκέτες ή λιωµένες µε µουστάρδα, σκόρδο και κρεµµύδι ή µέσα σε σαλάτες λαχανικών.
ΤΣΑΪ
Ανεξαρτήτως χρώµατος τα τσάγια από το φυτό camellia simensis αποτελούν ένα πρώτης τάξης αντιοξειδωτικό, προστατευτικό και αντιγηραντικό ρόφηµα.
Απολαύστε το τσάι µε λίγο χυµό λεµονιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών. Αποφύγετε την κατανάλωσή του πριν από το φαγητό ή αµέσως µετά. Μπορείτε να το συνδυάσετε µε φρέσκα φρούτα, ιδίως µε πράσινο µήλο.
Εξαιρετικά χρήσιµα τρόφιµα για το δέρµα είναι επίσης: αβγό, αβοκάντο, ακτινίδιο, αµύγδαλα, βατόµουρα (φρέσκα ή κατεψυγµένα), γιαούρτι, κακάο, καφές, καρότο, κεφίρ κουνουπίδι, κρεµµύδι, µπρόκολο, ντοµάτα και προϊόντα αυτής, πιπεριές, µύδια, ραδίκια, ρεβίθια, ρόδι, σκόρδο, σόγια, σολωµός, σπανάκι, φασόλια όλα τα υπόλοιπα φρούτα, λαχανικά και χόρτα (ειδικά άγρια) καθώς και τα µυρωδικά.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: ΤΟ ΝΕΡΟ!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!