Φθίνουσα πορεία έχει πάρει μετά το 2000 η έκδοση οικοδομικών αδειών στην επαρχία Καλαμπάκας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Πολεοδομίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ενώ το 2000 είχαν εκδοθεί 268 άδειες οικοδομών για ολόκληρη την επαρχία Καλαμπάκας (όλα τα γύρω χωριά και δήμοι μέχρι και Βασιλική), ο αριθμός αυτός για το 2007 και μέχρι χθες ήταν στις 160. Ως κύρια αιτία του φαινομένου της σταθερής αυτής μείωσης αναφέρεται η οικονομική κυρίως κρίση, η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως την επαρχία τα τελευταία επτά χρόνια, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ορισμένες άδειες που εκδόθηκαν π.χ. ακόμα και το 2000 για ορισμένα οικόπεδα που δεν ακόμα οικοδομηθεί.
Όπως έχουμε ξαναγράψει ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί τη ραχοκοκαλιά όλων των οικονομιών του κόσμου και μπορεί να θεωρηθεί ως ο καλύτερος δείκτης της πορείας της Εθνικής οικονομίας, καθώς, αναφερόμενοι στην οικοδομή, περιλαμβάνουμε πολλά επαγγέλματα, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και υπομηχανικούς, οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πλακατζήδες, ελαιοχρωματιστές, γυψαδόρους και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα, καθώς και τις μάνδρες οικοδομικών υλικών.
Η γνώμη των ειδικών
Όλοι όσοι ασχολούνται με τις οικοδομικές άδειες και κατασκευές συγκλίνουν στην άποψη ότι η μείωση των οικοδομικών αδειών οφείλεται γενικά στην άνοδο των τιμών που πωλούνται τα οικόπεδα και στην οικονομική στενότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας τόνισαν τόσο οι κατασκευαστές οικοδομών κ.κ. Η. Γραββάνης, Γ. Ζάρας και Στ. Καΐκης, όσο και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Στυλ. Αδάμος. Βέβαια, οι τιμές στην επαρχία Καλαμπάκας είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές των Τρικάλων, όμως, παρόλα αυτά η οικονομική στενότητα είναι μία πραγματικότητα που αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό των πολιτών και καθιστά διστακτικό τον καθένα που σκέφτεται να οικοδομήσει. Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν κάποιος δεν έχει δικό του οικόπεδο, καθώς η αγορά του οικοπέδου συν τα έξοδα ανέγερσης κατοικίας κάνουν το όνειρο των περισσοτέρων για δικό τους σπίτι απλησίαστο.
Θολό είναι και το τοπίο αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων, στα οποία βασίζεται το 95% όσων ανεγείρουν ή αγοράζουν σήμερα ένα σπίτι, καθώς από τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένονται αυξήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις τράπεζες που τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ προσφορών επιτοκίων χαμηλής εκκίνησης, οι οποίες, όμως, λήγουν στα τέλη Ιανουαρίου.
Όπως μας δήλωσαν οι κατασκευαστές οικοδομών, μεγάλη κινητικότητα υπήρξε το 2000, όμως, τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2003 υπήρξε μια σαφής πτωτική τάση που οφείλεται και στην πτώση του χρηματιστηρίου. Από το 2003 και μετά παρατηρείται μία αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και αρκετοί ήταν αυτοί που έκτισαν ή αγόρασαν και μένουν πλέον στα δικά τους σπίτια, ενώ αρκετά καλή χαρακτηρίζεται και η περσινή χρονιά.
Σήμερα οι τιμές έχουν ανέβει και το ελάχιστο κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι δεν υπάρχει και η μεγάλη προσφορά οικοπέδων που υπήρχε παλαιότερα. Στάση αναμονής τηρούν και όσοι έχουν οικόπεδα στην περιοχή απ’ όπου θα περάσει η νέα περιφερειακή οδός, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει κι εκεί η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών, η εικόνα της αγοράς τουλάχιστον για τα νεόδμητα ακίνητα διαγράφεται για άλλη μία χρονιά κάπως ζοφερή, ενώ αναμένεται να ευνοήσει ακόμα περισσότερο την αγορά διαμερισμάτων κυρίως λόγω των αυξήσεων στα κόστη κατασκευής και τα επιτόκια των δανείων. Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες μονοκατοικιών επιλέγουν τη λύση της αντιπαροχής κι έτσι στη θέση τους ανεγείρονται πολυκατοικίες τριών έως έξι διαμερισμάτων, κάτι που έχει αλλάξει και αναμένεται ν’ αλλάξει ακόμα περισσότερο την εικόνα της πόλης της Καλαμπάκας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!