ΥΛΙΚΑ
700 γρ. φρούτα καλοκαιρινά (π.χ. φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια και αργότερα βανίλιες, σταφύλια, σύκα κ.ά.), πλυμένα και καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
1 κλωναράκι βανίλιας , σχισμένο κατά μήκος στη μέση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μερίδες: 6, Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 5 ώρες
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια για 2 λεπτά (μετράμε το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Έπειτα κόβουμε τα πλυμένα και καθαρισμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους (αν χρησιμοποιήσουμε σταφύλια, τα αφήνουμε ολόκληρα). Ρίχνουμε τα φρούτα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες, να μαριναριστούν και να κρυώσουν. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ.