Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζει συχνά ο κόσμος. Αποτελείται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, στην περιοχή του αυχένα αλλά και στη γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, άνω κορμός).
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πόνος στην αυχενική μοίρα, μειωμένη λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας, αστάθεια του αυχένα, ζαλάδες, ίλιγγος, πονοκέφαλοι, μούδιασμα που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τα δάχτυλα των χεριών (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο), συχνός εκνευρισμός.
Η εμφάνιση του επηρεάζεται από:
* Το εργασιακό περιβάλλον (είδος και ένταση εργασίας).
* Την κακή στάση του σώματος.
* Το στρες.
* Το Σωματικό βάρος.
* Τυχόν τραυματισμούς του αυχένα.
Η αντιμετώπιση και η θεραπεία του συνδρόμου βασίζεται στην έγκαιρη αναγνώριση και αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος, τη μείωση των δραστηριοτήτων, την τοποθέτηση κατάλληλου αυχενικού κολάρου, τη χρήση ανατομικού μαξιλαριού. Επίσης σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου έχει η φυσικοθεραπεία που συμβάλλει στη μείωση του πόνου αλλά και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αυχένα.
Συμβουλές για σωστή στάση σώματος την ώρα της εργασίας στο γραφείο:
1. Η καρέκλα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν στο γραφείο και οι ωμοί να είναι χαλαροί κάτω ενώ η πλάτη της καρέκλας να εφαρμόζει ακριβώς στην πλάτη.
2. Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή πάντα απέναντι σας.
3. Κρατήστε το ποντίκι με τέτοιο τρόπο ώστε ο καρπός να είναι σε ουδέτερη θέση, δηλαδή ούτε πολύ λυγισμένος αλλά ούτε και πολύ τεντωμένος. Μην τοποθετείτε το ποντίκι πολύ μακριά γιατί καταπονείται ο ώμος.
4. Το πληκτρολόγιο μην το τοποθετείτε πολύ κοντά και μην έχετε τεντωμένους τους αγκώνες.
5. Όσον αφορά στο τηλέφωνο, μην το τοποθετείται πολύ μακριά (τοποθετείστε το σε απόσταση ίση με το αντιβράχιο σας). Σηκώστε το ακουστικό και κρατήστε το με το χέρι σας, ΠΟΤΕ μην το στηρίζετε ανάμεσα στον ώμο και τον αυχένα σας. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αυχένα σας. Αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται hands free.
Σημαντικό επίσης είναι η μείωση του άγχους, της πίεσης και των πολλών εντάσεων στη δουλειά αλλά και στην καθημερινότητα γενικά. Το περπάτημα (30 λεπτά την ημέρα) σε ένα όμορφο περιβάλλον (διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα) και τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι η χαλαρωτική μάλαξη συμβάλλουν στην αποβολή του στρες από τον οργανισμό και άρα μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!