Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποια στοιχεία στηρίζει την αισιοδοξία του ο Πρωθυπουργός μας όταν δηλώνει, εντός και εκτός συνόρων, ότι μέσα στο 2016 θα μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας μας που θα οδηγήσουν και στην πολυπόθητη έξοδο της χώρας μας από τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται.
Και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, όταν είναι γνωστό ότι:
-Οι Τράπεζές μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της δραματικής μείωσης των καταθέσεων που τις στερούν το απαραίτητο «ρευστό» για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης.
-Τα «κόκκινα δάνεια», ανείσπρακτα από χρόνια, ανερχόμενα ήδη σε 108,6 δις, έχουν «μπλοκάρει» επίσης μέγα μέρος του κεφαλαίου τους και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται στο ΝΑΔΙΡ, έχει ανοίξει την όρεξη ξένων FUNDS (Οργανισμοί μεγάλων επενδύσεων που διαθέτουν τρισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό) με στόχο να πάρουν από τις Τράπεζές μας, σε εξευτελιστικές τιμές, όλα τα «κόκκινα δάνεια». Και θα επιδιώξουν να τα πάρουν για να εισπράξουν στη συνέχεια, με πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών, τεράστια κέρδη, χωρίς να ισχύουν γι’ αυτούς οι όποιες προστατευτικές εξαιρέσεις της νομοθεσίας μας, για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας κ.λπ.
Με αυτά ως δεδομένα, ακόμη και η ακραία περίπτωση του κουρέματος των καταθέσεων στο μέλλον, δεν πρέπει να αποκλείεται.
Αυτά για τις Τράπεζες, για να ρίξουμε μια ματιά και παραπέρα…
-Ασφαλιστικά Ταμεία: Ι.Κ.Α. – Ο.Α.Ε.Ε. κ.λπ.
Απόλυτη ασφυξία από ελλείμματα δισεκατομμυρίων λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Με δυσκολία και με «δανεικά» πληρώνονται μέχρι τώρα κάθε μήνα οι συντάξεις. Μεγάλα τα χρέη τους και προς τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τις φαρμακαποθήκες, στις οποίες μετακυλύουν το πρόβλημά τους…
Ίδια δυσκολία και για τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας όπως Δ.Ε.Η. – Ο.Τ.Ε. – Ε.Υ.Δ.Α.Π. κ.λπ., οι καταναλωτές και πελάτες των οποίων αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους, ανερχόμενους σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων για κάθε Οργανισμό. Ακόμα πιο ζόρικα τα πράγματα και για τους καταναλωτές που στέκονται σε ατέλειωτες ουρές, για να πάρουν έγκριση πληρωμής των οφειλομένων τους σε δόσεις.
Έσοδα Δημοσίου:
-Το μεγαλύτερο μέρος κάθε εκταμίευσης επιστρέφει στους δανειστές.
-Μόλις το 30% των φορολογούμενων πληρώνει εγκαίρως τους φόρους του ενώ οι υπόλοιποι οι οφειλές των οποίων έχουν φτάσει τα 80 δις αδυνατούν, ακόμη και κάνοντας χρήση του μέτρου των 100 δόσεων. Κι όσο για την αυτόματη είσπραξη οφειλών που επιχειρήθηκε από τους λογαριασμούς καταθέσεων που επιχειρήθηκε, απέτυχε κι αυτή παταγωδώς διότι, 80 στους 100 οφειλέτες, είχαν… μηδενικό υπόλοιπο!
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που ζητάνε να υπαχθούν στον Νόμο 99 περί προνομιακής μεταχείρισης των χρεών τους (δηλαδή διαγραφή-σεισάχθεια), ενώ μεγάλες γνωστές επιχειρήσεις με εκατοντάδες υποκαταστήματα και χιλιάδες εργαζομένων, όπως οι ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, JET-OΙL, καθώς και μεγάλα και επώνυμα ξενοδοχεία, όπως το LYDRA MARRIOT και το HILTON, κατέβασαν ή ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά, στερώντας τα Δημόσια και τα
Ασφαλιστικά Ταμεία από προϋπολογισμένα έσοδα δισεκατομμυρίων…!
-Πλήγμα δέχτηκε και ο τουρισμός μας, με σωρεία ακυρώσεων για «πακέτα» οργανωμένων ομάδων τουριστών, που ματαίωσαν την άφιξή τους όχι μόνον λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει, στα νησιά του Αιγαίου κυρίως, το «προσφυγικό» (με τη συσσώρευση σ’ αυτά χιλιάδων μεταναστών που έχουν καταλάβει τεράστιες γαλήνιες περιοχές ονειρώδεις για διακοπές) αλλά και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, ενώ οι συμφωνίες είχαν ήδη κλειστεί στο 13%!
Και, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα δυσοίωνα και καταστροφικά για την οικονομία μας, παρά τις όποιες και όσες σκληρές περικοπές έχουν γίνει σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα και τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους που έχουν επιβληθεί, πιέσεις ασκούνται από τους δανειστές μας για ενεργοποίηση του «κόφτη» ώστε ν’ αναπληρωθούν άμεσα με ισοδύναμα, προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που δεν εφαρμόζονται ή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, που έχουν δημιουργήσει τα γνωστά και αξεπέραστα προβλήματα στον ελληνικό λαό, εύλογα τίθεται το ερώτημα:
-Όταν οι Τράπεζες κλυδωνίζονται…
-Όταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ελλείμματα δισεκατομμυρίων…
-Όταν, αντί επενδύσεων, κλείνουν καθημερινά μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να νεκρώνει η αγορά…
-Όταν ο τουρισμός μας, εγχώριος και ξένος, φθίνει…
-Και τέλος, το και κυριότερο, σε μία εποχή που η μείωση των εσόδων του κράτους, λόγω της γενικής ανέχειας του πληθυσμού του, ακόμη και μετά την παράλογη φορολόγηση χέρσων εγκαταλελειμμένων αγροτεμαχίων, δεν επαρκεί ούτε για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του….
… τότε, εύλογα, ένα το ερώτημα που γεννάται: Κατόπιν αυτών, που είναι σε όλους μας γνωστά και δεν επιδέχονται παρερμηνείες ούτε αμφισβητήσεις, τα 340 δισεκατομμύρια του χρέους πότε και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να πληρωθούν;
Πώς θα απαλλαγεί η χώρα μας και κυρίως οι επόμενες γενεές της, από αυτόν τον βραχνά όταν, ακόμη και η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, έχει ουσιαστικά δεσμευτεί από το Υπερταμείο για 99 χρόνια; Του Ταμείου που δεχτήκαμε, με τις υπογραφές των κυβερνώντων μας στο σχετικό νέο Μνημόνιο, να συμμετέχει στην αποκρατικοποίησή τους (βλέπε ξεπούλημα) για να πάρουν πίσω, πρώτοι και καλύτεροι, όσα τους οφείλουμε και εντόκως…!
Και, για να μην επαναπαυόμαστε νομίζοντας ότι τελειώσαμε μαζί τους, θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, θα υποστούμε τη δεύτερη εκ μέρους τους αξιολόγηση, η οποία σίγουρα θα περιλαμβάνει απαιτήσεις και πιέσεις για νέα μείωση μισθών, συντάξεων και επιβολή νέων φόρων, ίσως και φόρο στον …αέρα που αναπνέουμε αυτήν την φορά…!
Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι η πραγματικότητα εκφράζεται μόνον με την δραματική φράση που αναφώνησε στην Ελληνική Βουλή πριν 123 χρόνια (την 10η Δεκεμβρίου του 1893) ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Χαρίλαος Τρικούπης: «Δυστυχώς επτωχεύσαμε!»
Αυτή είναι δυστυχώς η ωμή αλήθεια και δεν αλλάζει με ευχολόγια και φτηνά συνθήματα που προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό.
Υ.Γ.: Ενώ η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη καμπή τής νεότερης ιστορίας της και απειλείται με οικονομική καταστροφή, δηλαδή με πτώχευση.
Την ώρα που ο λαός αγωνιά για το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα σ’ αυτόν και στα παιδιά του, η Κυβέρνησή μας έκρινε σκόπιμο να θέσει θέμα αλλαγής του Εκλογικού Νόμου. Δεν χρειάζεται ανάλυση το γιατί…
Αρκεί να αναρωτηθούμε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν, ποτέ, στο θέμα αυτό όταν το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις και βάδιζε προς την εξουσία, όπως και έγινε δύο φορές μέσα στο 2015, χάρη στην πριμοδότηση των 50 εδρών του παλιού «κακού» εκλογικού νόμου και θυμήθηκε ότι είναι αντιδημοκρατικός και άδικος τώρα που, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται σταθερά δεύτερος, και με σημαντική διαφορά από τον πρώτο.
Οι πρόγονοί μας έλεγαν «Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…»
Όλα θυσία στο βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος. ΟΛΑ!
Λυπηρόν…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!