Για το σχεδιασμό του νέου Τοπικού Προγράμματος «CLLD/LEADER 2014-2020 Τρικάλων», το οποίο βασίζεται στην χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σήμερα το μεσημέρι οι Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.
Στην προγραμματισμένη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας και Πρόεδρος της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. Χρήστος Σινάνης, καθώς και άλλα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό μας.
Την ενημέρωση ανέλαβαν οι Παναγιώτης Πάτρας και Βάιος Κουτής, Γενικός Διευθυντής και Yποδιευθυντής – Διευθυντής Διαχείρισης και Παρακολούθησης Έργων, αντίστοιχα.
Ενδεικτικά οι δράσεις του Τοπικού Προγράμματος «CLLD/LEADER 2014-2020 Τρικάλων» είναι οι παρακάτω:
Δράσεις Τοπικού Προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ
Δημόσιου χαρακτήρα παρεμβάσεις: Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων:
-Βελτίωση (συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αναβάθμισης), αποκατάσταση και επέκταση δημοσίων κτηρίων για κοινωφελή χρήση, για δραστηριότητες όπως διενέργεια εκδηλώσεων, άθληση, εκπαίδευση (μουσεία, εκθετήρια, βιβλιοθήκες κλπ), η δημιουργία πολυχώρων, η στέγαση υπηρεσιών ή και τοπικών επαγγελματιών με σκοπό την επίδειξη και πώληση τοπικών προϊόντων.
-Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου.
-Έργα υποδομών ή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
-Έργα δημιουργίας, ανάπτυξης ή βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών αναψυχής, πολιτισμού καθώς και ενέργειες ανάδειξης και προβολής για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.
-Έργα που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού, φορείς τους και ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού, φορείς τους και ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
Ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας και να έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων:
-Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.
-Επέκταση/εκσυγχρονισμός επενδύσεων για την τουριστική ανάπτυξη.
-Ίδρυση/επέκταση επενδύσεων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας εκτός του τουριστικού κλάδου.
-Πιλοτικά έργα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών.
-Οριζόντια και κάθετη συνεργασία για βραχείες αλυσίδες και τοπικές αγορές και δραστηριότητες προώθησης.
-Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και την κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και / ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με ειδικές μορφές τουρισμού κ.α..
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα έργα τα οποία:
-Είναι καινοτόμα ή περιλαμβάνουν καινοτόμες ενέργειες.
-Προάγουν τη συνεργασία και τη δικτύωση ομοειδών ή και συμπληρωματικών επιχειρήσεων και γενικότερα συμβάλουν στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων.
-Ενισχύουν τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.
-Συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.
-Λαμβάνουν υπόψη την αναγκαιότητα υποστήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!