Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΙΣΣΑ
Όσο ευέλικτος τύπος ταξιδιώτη κι αν είσαι, οι πιθανότητες να βρεθείς στην παραλία των ονείρων σου, με συννεφιά και κρύο ή σε ορεινό χωριουδάκι με καύσωνα είναι πάντα με το μέρος του (απρόβλεπτου) καιρού, και όχι το δικό σου.
Από την άλλη, γίνεται να μην εμφανίσεις πανικόβλητες τάσεις φυγής, όταν βλέπεις την πόλη να γεμίζει και τη δουλειά στο μαγαζί (ή στο γραφείο) να αυξάνει;
Ξορκίζοντας τις εκνευριστικότερες ευχές από καταβολής κόσμου –αυτές για «καλό χειμώνα» – συγκεντρώνουμε τα ψίχουλα που έμειναν από το budget των διακοπών, κάνουμε και λίγες περικοπές στις καθημερινές εξόδους, και φεύγουμε για προορισμούς που δεν τους σκιάζει αλλαγή του καιρού καμιά, γιατί διαθέτουν επιλογές και για βόλτες και για βουτιές.
Σεπτέμβριος, ο ένατος μήνας του χρόνου κι ο πρώτος του φθινοπώρου.
Μερικές από τις ονομασίες του είναι: Ορτυκολόγος (επειδή περνάνε τα ορτύκια), Πετμεζάς (λόγω της παρασκευής πετμεζιού αυτό το μήνα), Σποράρης, Σταυρός, Τρυγητής, Τρυγομηνάς, Χινόπωρος.
Παροιμίες: Τον Τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι!
Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια τον Οκτώβρη τα κουδούνια!
Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
Του Σταυρού σταύρωνε και δένε.
Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα.
Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
Του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε.
Ο Σεπτέμβριος περιλαμβάνει 30 ημέρες κι ήταν ο 7ος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου εξ ου κι η ονομασία του.
Ο λαός μας συνηθίζει να λέει πως: «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας».
Οι καιρικές, όμως, συνθήκες που επικρατούν συνήθως τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να το πιστέψουμε!
Γιατί, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι με την έλευση του Σεπτεμβρίου αρχίζει το φθινόπωρο, κάθε χρόνο φαίνεται ότι ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του μήνα το καλοκαίρι καλά κρατεί.
Ο καιρός όμως σιγά-σιγά αρχίζει ν’ αλλάζει και να μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα.
Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα.
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης κι ο μήνας της επιστροφής του μαθητόκοσμου στα θρανία για μια νέα σχολική χρονιά (καλό κουράγιο στους γονείς – βάλτε στην άκρη το άγχος – που μπορεί να στερηθούν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τη μόρφωση των παιδιών τους, διότι στη χώρα μας, βλέπετε, το δωρεάν και δημόσια παιδεία δεν ισχύει στην πραγματικότητα, κι έτσι οι μπαμπάδες …‘ξηλώνονται’ κανονικά).
Από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε κι ως η αρχή του εκκλησιαστικού, αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος.
Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου».
Ο Σεπτέμβριος, όμως, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης» (ποντιακή ονομασία), λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα.
Κυρίως, όμως, ο Σεπτέμβριος είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής».
Γιορτές: Του Αγίου Μάμαντος (2 του μηνός – είναι άγιος βοσκός και παλιά γίνονταν θυσίες προβάτων στα ξωκλήσια του, «προσέχοντας το αίμα να τρέξει μες στ’ αυλάκι το νερό, που βγαίνει κάτω από το ιερό της εκκλησίας» – Σκύρος). Ανακομιδή λειψάνων Νεκταρίου Αιγίνης (3), Γενέθλιον Υπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτ.), Σύναξις Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης (9), Ευφημίας (16).Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης (17), Ευσταθίου (20), Φωκά (22), Σύλληψις Τιμ. Προδρόμου (23).
Κι ας μην ξεχάσουμε και την αργία της Πέμπτης 15ης του μηνός, για τον εορτασμό του πολιούχου (μας) αγίου Βησσαρίωνος.
Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο και το Σεπτέμβρη και ετοιμαζόμαστε γεμάτοι αισιοδοξία κι ελπίδα για όσα καλά -μακάρι να είναι πολλά!- θα μας φέρουν οι επόμενοι μήνες.
Κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, δε σταματάμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις, να μαθαίνουμε και να αναδεικνύουμε πολιτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής μας!
Γιατί αυτά μένουν κι αξίζουν!
Υποδεχόμαστε λοιπόν με θετική διάθεση τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και βλέπουμε…