Όπως έχουμε διαπιστώσει σε πάμπολλες περιπτώσεις μέχρι σήμερα, τα λάθη στη γλώσσα μας είναι πολύ εύκολο να καθιερωθούν, σε σημείο που αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν ακόμη και οι καλοί γνώστες της Ελληνικής που τα αναγνωρίζουν, διότι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν εκείνοι ως «αγράμματοι!».
Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουμε σε πολλά λήμματα των λεξικών να επισημαίνεται ότι η επικρατούσα ορθογραφία κάποιων λέξεων δεν αιτιολογείται ετυμολογικά και αναφέρεται ως σχολική ορθογραφία (φανερώνοντας την… αρχή του κακού).
Έτσι, χρησιμοποιούμε το θα πρέπει κατά κόρον καθημερινά, αν και το θα είναι λάθος (σολοικισμός= συντακτικό λάθος) και άλλα πολλά.
Το τελευταίο διάστημα τείνει να καθιερωθεί με λανθασμένη σημασία η λέξη άμεσα. Δυστυχώς, ακούμε καθημερινά ακόμη και πολιτικούς (κυρίως στην τηλεόραση) να τη χρησιμοποιούν πολύ συχνά λανθασμένα, αφού από τις φράσεις τους καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη λέξη, όπως αμέσως, τάχιστα, σύντομα.
Ρίχνοντας μια ματιά στο λεξικό βλέπουμε ότι:
Άμεσα σημαίνει χωρίς τη μεσολάβηση προσώπου ή πράγματος, απευθείας (δηλώνει τρόπο). Αντίθετο: έμμεσα.
Αμέσως σημαίνει χωρίς χρονοτριβή, δίχως τη μεσολάβηση χρονικού διαστήματος (δηλώνει χρόνο).
Ας προσπαθήσουμε, τώρα που είναι η αρχή, όλοι μας, και κυρίως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, να σώσουμε τη λέξη, για να μην… καταλήξει να σημαίνει κάτι τελείως άσχετο με τη σημασία της.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!