Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για τη σπορά. Οι γεωργοί προμηθεύονται τους κατάλληλους υλικούς σπόρους και προβαίνουν στη σπορά των χωραφιών τους, για να τους δώσουν στον καιρό τους καλό και πλούσιο καρπό αγαθών που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια εποχή συνδυάζεται και η πνευματική σπορά.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας που όλα τα υπολόγιζαν με διάκριση, με σύνεση και με σοφία, σκέφθηκαν ως πιο κατάλληλη περίοδο για την πνευματική σπορά τον μήνα Οκτώβριο που βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του εκκλησιαστικού έτους (αρχίζει την 11η Σεπτεμβρίου). Καθόρισαν λοιπόν όπως τη δεύτερη ή την τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου, που τυχαίνει από 11 μέχρι 17 του μηνός να διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία το Ευαγγέλιο της παραβολής του Σπορέως.
Στην πνευματική σπορά δεν χρησιμοποιείται υλικός αλλά μόνο πνευματικός σπόρος. Στον πνευματικό και εκκλησιαστικό χώρο, σπόρος είναι ο λόγος του Θεού. Αυτός που κήρυξε ο Θεάνθρωπος και Θείος Διδάσκαλος, ο Ιησούς Χριστός. Εκείνος που μετά την Ανάσταση του ο Χριστός έστειλε τους Αποστόλους να σπείρουν εις «πάντα τα έθνη». Κατόπιν συνέχισαν ως διάδοχοι τους οι Πατέρες της Εκκλησίας και έκτοτε οι μέχρι σήμερα διάδοχοι εκείνων.
Ο λόγος του Θεού περιέχεται στην Καινή και στην Παλαιά Διαθήκη, όπως και στα κείμενα των Πατέρων και των Διδασκάλων της Εκκλησίας. Για την πνευματική σπορά ισχύουν βεβαίως οι όροι της υλικής.
Δηλαδή:
α) Γίνεται επιλογή σπόρου. Όπως οι γεωργοί διαλέγουν τους σπόρους που θα χρησιμοποιήσουν για να έχουν την επιθυμητή καρποφορία, το ίδιο οφείλουν να πράττουν και όσοι ενδιαφέρονται για την πνευματική σπορά. Πρώτη και έγκυρη πηγή του είναι η Αγία Γραφή, στην οποία όσα γράφονται είναι όλα «καλά λίαν». Δεύτερη πηγή είναι τα Πατερικά κείμενα. Οι Πατέρες έγραψαν αφού προηγουμένως μελετούσαν με προσοχή την Αγία Γραφή. Έγραψαν μάλιστα σύμφωνα με το πνεύμα και με το δόγμα της.
Τα κείμενα τους είναι όλα ορθόδοξα και οδηγούν κάθε αναγνώστη τους στον αληθινό Θεό και στον Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Τα μη ορθόδοξα χαρακτηρίζονται ως αιρετικά και δεν υπολογίζονται ως Πατερικά κείμενα. Άλλη πηγή είναι τα Συναξάρια, που περιέχουν βίους και μαρτύρια Αγίων, οι οποίοι προσέφεραν εφαρμοσμένη τη Χριστιανική αλήθεια, αλλά και τη βίωση του νόμου και του θελήματος του Θεού. Να προσθέσουμε ότι κάθε ορθόδοξο έντυπο, βιβλίο ή περιοδικό, προσφέρει κατανοητό και εύληπτο το λόγο του Θεού.
β) Δίνεται προσοχή στη σπορά. Είναι βασικός όρος η προσοχή και επιμελημένη χρησιμοποίηση του σπόρου, τόσο του υλικού όσο και του πνευματικού. Ο πνευματικός σπόρος σπέρνεται με τη μελέτη, με την ακρόαση και με την παρατήρηση. Κηρύγματα, ομιλίες, κατηχητικά μαθήματα ή θέματα που γίνονται σε κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής ή σε πνευματικές Συνάξεις, όλα αυτά προσέχονται ώστε η προσφορά τους να έχει θέση καλής σποράς και να φέρει κάποτε εκλεκτό και πλούσιο καρπό.
γ) Προετοιμασία εδάφους. Οι γεωργοί φροντίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και συστηματικά να προετοιμάζουν το έδαφος που θα σπείρουν. Το ίδιο απαιτείται να γίνεται και στις περιπτώσεις της πνευματικής σποράς Έδαφος πνευματικής σποράς είναι η ψυχή του ανθρώπου. Έχει μεγάλη σημασία η καλή κατάσταση του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου, να είναι δηλαδή καθαρή, να καθαρίζεται όταν μολύνεται και κατά καιρούς να εξαγιάζεται. Τέτοιες καρδιές προσφέρουν συνήθως εκλεκτό και πλούσιο καρπό.
Η αρετή της ψυχής συντελεί στην καλή και εξαίρετη απόδοση του σπόρου.
Στον άνθρωπο που έχει θέληση και διάθεση ο πνευματικός σπόρος φέρνει καρπό “εκατονταπλασίονα”. Η αδράνεια και η αδιαφορία είναι αρνητικοί συντελεστές Αν όμως προκύψει οποιαδήποτε δυσκολία, μπορούμε να αναζητήσουμε τη χάρη του Θεού και να χρησιμοποιήσουμε -όπως πρέπει- τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας αποτελούν το καλύτερο «λίπασμα» για την καρποφορία.