Η απαγκίστρωση της χώρας από την επιτροπεία αποτελεί το βασικό στόχο της Κυβέρνησης. Προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση που μας βύθισε το παλιό και χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα, πρέπει αρχικά να επιδιώξουμε τη ρύθμιση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση που θα επιτρέψουν στη συμπιεσμένη οικονομία να επανακκινηθεί και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μέσα στους στόχους της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, αξιοποιώντας με τον αποδοτικότερο τρόπο τους κοινοτικούς πόρους και τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ μέσα από προοδευτικά νομοσχέδια ανατρέπει καθημερινά παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος με τον εκδημοκρατισμό του κράτους και πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Ο τελικός σκοπός είναι η δίκαιη ανάπτυξη, με ταξικό πρόσημο για την ανακούφιση όσων χτυπήθηκαν βάναυσα από τις πολιτικές της λιτότητας.
Δείγμα γραφής αποτελεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2017, που παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, στοχεύει στη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, υπάρχει αύξηση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία κατά 300 εκ. ευρώ. Επιπλέον πιστώνονται 760 εκ ευρώ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για 250 χιλιάδες οικογένειες και 100 εκ ευρώ για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί σε ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο, με το μιντιακό σύστημα να την πολεμάει, με μία κοινωνία γονατισμένη από τη λιτότητα έξι χρόνων και με μία αντιπολίτευση που υπονομεύει κάθε βήμα για την έξοδο από την κρίση.
Γνωρίζουμε όλοι την ευθύνη όσων κυβέρνησαν τα χρόνια που το χρέος διογκώθηκε, που τα αποθεματικά των ταμείων φαγώθηκαν και φτάσαμε ένα βήμα πριν τη πτώχευση. Μια ύστατη προσπάθεια εξιλέωσης από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που τα κόμματα τους χρωστάνε πάνω από 250 εκ. ευρώ στις τράπεζες και που δεν σκοπεύουν να τα αποπληρώσουν, θα ήταν να στηρίξουν αυτή τη στιγμή την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Αντίθετα βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να ταυτίζεται πλήρως με το ΔΝΤ, στα εργασιακά, στις απολύσεις και σε ότι έχει σχέση με τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε δε, ανώτατα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να υπονομεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους ανάγοντας το ζήτημα σε δευτερεύουσας σημασίας. Ακούσαμε και για 4ο Μνημόνιο! Καταστροφολογούν συνεχώς, λένε ψέματα για τις διαπραγματεύσεις και περίπου πανηγυρίζουν όταν οι δανειστές βάζουν εμπόδια στις δίκαιες διεκδικήσεις της Κυβέρνησης. Τελικά αυτοί με ποιους είναι; Η απάντηση είναι προφανής. Στηρίζουν το δόγμα Σόιμπλε, την αποτυχημένη πολιτική της λιτότητα και ποντάρουν ξανά στην αριστερή παρένθεση. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει μονότονα εκλογές, υπηρετώντας αυτή την πολιτική και δεν ενδιαφέρεται για το αν κάνει κακό στη χωρα.
Εμείς και όλες οι χώρες που υποφέρουν από τη λιτότητα πρέπει να πιέσουμε θεσμικά για την αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη. Πρέπει να ορθώσουμε ένα μέτωπο ενάντια στο δόγμα Σόιμπλε, γιατί δεν φέρνει ανάπτυξη. Αντίθετα, αποσυνθέτει την Ευρώπη, εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τροφοδοτεί την άνοδο της άκρας δεξιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει στροφή προς την οικονομική ανάπτυξη με την ενίσχυση των επενδύσεων και της ζήτησης, την ποσοτική χαλάρωση και τη μείωση της ανεργίας. Η λιτότητα τροφοδοτεί και δεν θεραπεύει την κρίση. Σε αυτή την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ευρώπη, η Αριστερά πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Χρειαζόμαστε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο που θα αλλάξει αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που παρατείνει την κρίση και οδηγεί στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Ο μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο αγώνας που ανοίγεται μπροστά μας είναι μεγάλος και δύσκολος. Με την κοινωνία στο πλευρό μας μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε από την επιτροπεία.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.