Με το κλείσιμο της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα, από μια μακρά περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας, και τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μπαίνει σε μία τροχιά κανονικότητας με αναπτυξιακό πρόσημο. Σημαντικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους σε περισσότερες από 400 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί στην ολομέλεια στα τέλη Απριλίου και τον Ιούλιο του 2017 να τεθεί σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, με συνολικές οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω, έως τα τέλη του 2016 και δεν έχουν υποβληθεί στους νόμους Κατσέλη, Δένδια ή στον πτωχευτικό κώδικα.
Να σημειώσουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία και προβλέπεται η δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις για δέκα έτη, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Προτεραιότητα δίνεται στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.
Στόχος λοιπόν είναι να διασωθούν αυτές οι επιχειρήσεις, πίσω από τις οποίες βρίσκονται εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυπηρετούνται χρέη προς τράπεζές και το δημόσιο και αποτελεί αφετηρία για μπει η οικονομία σε μία κανονικότητα, με τελικό στόχο την ανάπτυξη και τον έξοδο από τα μνημόνια. Είναι ένα σαφέστατα μέτρο-ανάσα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το αύριο και μέσα από την νομοθεσία να προσπαθεί εξασφαλίσει τις συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που τους χτύπησε η οικονομική κρίση, χρωστούν χρήματα και προσπαθούν να μπουν σε μία διαδικασία διακανονισμού του χρέους τους.
Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Η πορεία προς την υπέρβαση της κρίσης και απεμπλοκή από την επιτροπεία δεν είναι εύκολη.
Ειδικά όταν μερίδα των εταίρων, σε πλήρη ταύτιση με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπονομεύουν και καθυστερούν την αξιολόγηση. Με κάθε θεσμικό τρόπο και από κάθε βήμα λόγου που της δόθηκε, αυτή η Κυβέρνηση, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, πάλεψε και παλεύει για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς παράλογα μέτρα που θα ισχύουν εδώ και όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες στα εργασιακά και με αντίμετρα προστασίας των πιο αδύνατων συμπολιτών μας.
Το να ακούει κάποιος την άλλη πλευρά είναι ζωτικής σημασίας. Το ερώτημα πόσες επιχειρήσεις έμειναν και πιες πολιτικές τις οδήγησαν στο λουκέτο. Η άγνοια η στενοκεφαλιά, τα νταούλια δεν φέρνουν ούτε γαλάζια, ούτε πράσινη, ούτε μπουδολοκόκκινη ανάπτυξη. Έχουμε συνηθίσει, άλλωστε, στην πρακτική του «είπα – ξείπα» ή «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις» ή και στην, με απίστευτα ψέματα και θράσος μπροστά στα έκπληκτα μάτια και αυτιά μας, μεταμόρφωση του λάθους σε επιτυχία.