Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, φτώχια, ανεργία, κατάθλιψη, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Μέσα σ αυτό το δυσμενές περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιούνη.
Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω και δρομολογούνται και εφαρμόζονται πολιτικές ενάντια στη φύση και στο περιβάλλον.
Στις μέρες μας το περιβάλλον βάλλεται από παντού με επιλογές όπως:
– Η καταστροφή των ορεινών όγκων και του τοπίου από «πράσινες επενδύσεις», όπως οι αιολικοί σταθμοί βιομηχανικού τύπου,
– Το ξεπούλημα ακτών, παραλιών αλλά και των λιμνών,
– Η κατάργηση ή συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,
– Η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης,
– Η νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και των αυθαιρέτων κτισμάτων,
– Η διάλυση του Πράσινου Ταμείου,
– Τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,
– Η αδιαφορία – ανικανότητα να προστατευτούν τα λίγα εναπομείναντα δάση μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες, όπως προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος.
Στον ΕΟΣΚ πιστεύουμε ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος, αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, προβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας και της περιοχής μας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των ήπιων μορφών ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ρύπανση, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις, είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον Κόσμο για να υπερασπίζουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις.
“Κάθε μέρα είναι … Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος”.