Κ. Υπουργέ, αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι που παρευρίσκεστε στη σημερινή συνάντηση σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλό Δεκαπενταύγουστο.
Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Τ.Ο. του Σύριζα Καλαμπάκας, την N.O. του Σύριζα Τρικάλων, καθώς και τους βουλευτές του Σύριζα Ν. Τρικάλων που κράτησαν την υπόσχεσή τους ώστε σήμερα να πραγματοποιείται αυτή η διαβούλευση.
Επίσης, να ευχαριστήσω τα Μ.Μ.Ε. που παρευρίσκονται.
Η σημερινή διαβούλευση είναι μια γιορτή για την Δημοκρατία, αφού έχουμε συνάντηση και συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με τον λαό.
Επιτέλους κάτι αλλάζει, επιτέλους φεύγουμε από το παλιό και το διεφθαρμένο που κατάστρεφε για 30 και πλέον χρόνια τη χώρα.
Ο ελληνικός λαός που ψήφισε αριστερά δεν ψήφισε κάτι ψεύτικο αλλά ψήφισε μια αριστερή κυβέρνηση όχι μόνο στις ιδέες και στα λόγια αλλά και στις πράξεις,
Ψήφισε μια αριστερά που δεν απαξιώνει τον πολίτη αλλά τον ακούει και συμμερίζεται τα προβλήματά του.
Σήμερα κυρία υπουργέ επισκεφτήκατε την πόλη μας το αρχαίο Αιγίνιον μετέπειτα Σταγοί (στ’ Αγίν), κατά την τουρκοκρατία Qualabaqqaya (ο βράχος με τις κουκούλες των μοναχών) και σήμερα Καλαμπάκα και Καστράκι. Κατά την επίσκεψή σας κινηθήκατε σε δρόμους είδατε βράχια αδειανά, βράχια με μοναστήρια, βράχια με βυζαντινά κατάλοιπα κτισμάτων όπως και τα σπίτια που κατοικούμε.
Εύκολο λοιπόν να καταλάβετε πως από τα πανάρχαια χρόνια κάποιοι κατοίκησαν εδώ σε αυτήν την περιοχή και σιγά-σιγά την ανέπτυξαν. Καταλάβετε επίσης πως το γεωλογικό φαινόμενο δηλαδή το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων βρίσκεται στην θέση του εκατομμύρια χρόνια, χωρίς να έχει πάθει τίποτα.
Όπως ξετυλίγεται η ιστορία του τόπου στα τέλη του ενδέκατου αιώνα εμφανίζονται στον ναό της Παναγίας της Δούπιανης κάποιοι ερημίτες κυνηγημένοι, οι οποίοι ήρθαν για να κρυφτούν στις σχισμές και τις σπηλιές των βράχων. Με την βοήθεια των ντόπιων ανέβηκαν σε κάποιες κορυφές βράχων και έφτιαξαν εκεί τις πρώτες σκήτες τους. Αυτοί λοιπόν οι ερημίτες σημερινοί μοναχοί δημιούργησαν πάνω στους βράχους ένα τόπο εγκατάστασης προσευχής και περισυλλογής. Πολύ αργότερα εμφανίστηκαν και οι μοναχές σε κάποια μοναστήρια.
Όλοι αυτοί οι μονάχες και μονάχοι ενώ όπως είπαμε στην αρχή έμειναν σε σκήτες κατόπιν άρχισαν να τις επιδιορθώνουν, να τις ανακαινίζουν, να φτιάχνουν τριώροφα με ασανσέρ, να ανοίγουν δρόμους αφού λεφτά υπήρχαν από το παγκάρι, δηλαδή αυτά που ρίχνουμε εμείς οι πιστοί και από ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή το Φ.Π.Α. που πληρώνουμε πάλι εμείς. Σιγά-σιγά ο Δήμος τους πήγε νερό, φώτα, έκανε διαπλάτυνση του δρόμου ώστε οι μονές αυτές να λειτουργούν και ως μουσεία με ωράριο λειτουργίας και 3 ευρώ είσοδο για τους αλλοδαπούς.
Και πάμε τώρα στο πιο ωραίο, δηλαδή στο ευχαριστώ, στο δώρο που έκαναν οι μοναχές και μοναχοί στον Καλαμπακιώτικο και Καστρακινό λαό. Φυσικά καταλάβατε ότι μιλάω για το Ν. 2351 του 1995 που τόσο προσπάθεια κατέβαλαν για να πείσουν την κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου για την δεδομένη ιερότητα του χώρου. Ένας νόμος ιερότητας πιο αυστηρός και από το νόμο ιερότητας της Πάτμου. Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν ήθελαν να διαφυλάξουν τις μονές και κάποια βυζαντινά κατάλοιπα σε κάποιους βράχους αφού οι ίδιοι τα έχουν αλλοιώσει και υποβαθμίσει με τις παρεμβάσεις τους (βλ. σημ. Συνήγορου του Πολίτη).
Ηθελαν και θέλουν κ. υπουργέ να οικειοποιηθούν και να υφαρπάξουν τα 6.000 τ.μ. αυτού που λένε ιερός χώρος σε συνεννόηση με την προϊστάμενη της 19ης ΕΒΑ και ίσως κάποια άλλα σαΐνια του επαγγέλματος.
Εξάλλου την ξέρουν τη δουλειά αφού και στα διπλανά χωριά Βλαχάβα και Αύρα διεκδικούν δικαστικά 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Βλέπετε κ. υπουργέ με την οικονομική κρίση ανέβηκε η τιμή του καυσόξυλου.
Δεν θέλω να ξεχάσω όμως να αναφέρω ότι αν οι μοναχές, μοναχοί ξέχασαν την πνευματικότητα και το έριξαν στο επιχειρείν λίγο με ενδιαφέρει. Να μη υποτιμούν όμως τη νοημοσύνη μας και το κυριότερο, και θέλω να σταθώ εδώ, να μην στερούν ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα.
Αυτός ο νόμος κ. υπουργέ όπως και το Π.Δ. που απορρέει από το άρθρο 9 αυτού είναι διχαστικός, το βλέπετε τώρα ζωντανά μπροστά σας, υφαρπάζει περιουσίες, διαχωρίζει, αφού λειτουργεί μεροληπτικά, ποινικοποιεί και αναστέλλει ανθρώπινες ελευθερίες πλήττει δηλαδή την καρδιά του δημόσιου συμφέροντος και έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα.
Μερικά παραδείγματα:
1) Προστασια της ιδιοκτησίας Αρ. 17 του Συντάγματος
2) Αρχή της ισότητας Αρ. 4 του Συντάγματος
3) Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία Αρ. 5 του Συντάγματος
4) Δικαιωμα στην εργασία Αρ. 22 του Συντάγματος
5) Δικαιωμα στο περιβάλλον και στον πολιτισμό Αρ. 24 του Συντάγματος
Τί άλλο πρέπει να πούμε γι’ αυτό τον νόμο την ταφόπλακα της περιοχής;
Ηρθε λοιπόν η στιγμή να μας βοηθήσετε κ. υπουργέ, ήρθε η στιγμή να καταργήσετε ή να αλλάξετε την μορφή του Ν. 2351 ο οποίος μοιράζει δικαιώματα και πόρους σε επιλεγμένα άτομα και ομάδες και άλλους τους στοχοποιεί και τους εκδιώκει με ασφαλιστικά μέτρα.
Πρέπει σήμερα κι όλας να ξεφύγουμε από την συντηρητικότητα, να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο μέλλον, να καταργήσουμε τον 2351 και από μηδενική βάση να ξεκινήσει η πορεία της περιοχής προς τα εμπρός προς την ανάπτυξη.
Γιατί μην ξεχνάμε ότι όλες οι απαγορεύσεις του νόμου αυτού αποτιμώνται ως απαγόρευση του εναλλακτικού τουρισμού και μείωση του τουριστικού προϊόντος.