Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο τη περασμένη εβδομάδα αποτελεί ένα νομοθέτημα που ενισχύει θεσμικά το τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την τη επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων και ουσιαστικές βελτιώσεις στη καθημερινότητα των εργαζομένων. Είναι το πρώτο προστατευτικό νομοσχέδιο ελληνικής κυβέρνησης από τότε που άρχισε η ύφεση και αποτελεί δείγμα γραφής και απόδειξη ότι υπερβαίνουμε την κρίση και την επιτροπεία, νομοθετώντας υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα που δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματα με δίκαιο τρόπο. Ρυθμίζει τα εργασιακά με ειδικές διατάξεις για την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία καθώς και επεκτείνει τα δικαιωμάτα των ατόμων με αναπηρίες. Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αυτό αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των φορέων και είναι σκόπιμο να ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες που θα συμπληρώνουν και θα εξειδικεύουν την εργατική νομοθεσία με γνώμονα τον εργαζόμενο.
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικόεστιάζει στη ταχύτερηαπονομήσυντάξεων. Ειδικότερα,σημαντική είναι η πρόβλεψη για άτοκη επιστροφή αχρεωστήτωςκαταβληθέντων παροχών έπειτα από συμψηφισμό με τις οφειλές και οι αγρότες έχουν πλέον τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης έναντι χαμηλότερου τιμήματος από τη 1/1/17.Για τα τεχνικά και τα οικοδομικά έργα, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση ούτε βιβλία να τηρούν για να δηλώνουν τους εργαζόμενους τους, τώρα ευτυχώς μπαίνει η υποχρέωση της ηλεκτρονικής αναγγελίας.
Ενισχύεται το σώμα επιθεώρησης εργασίας με διευκόλυνση τωνελέγχων καιεπιβολή διοικητικών κυρώσεων σε εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Ήδη σε ελέγχους που διεξήχθησαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής ελεγκτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εταιρίες στον ασφαλιστικό κλάδο επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 277.500 ευρώ για περιπτώσεις αδήλωτης υπερωριακής εργασίας. Η ενίσχυσή των ελεγκτικώνμηχανισμών και τουυφιστάμενουπλαισίου είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, κάτι που δεν συμβαδίζει με την ακραία νεοφιλελεύθερη ρητορεία της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό άλλωστε επί των ημερών της το ΣΕΠΕ υπολειτουργούσε.
Επίσης οι εργοδότες πλέον θα υποχρεούνται να δηλώνουν από πριν ηλεκτρονικά την υπερωρία και τα βιβλία, που εύκολα παραποιούνται, θα δώσουν τη θέση τους σε ηλεκτρονικά μέσα στα οποία θα έχουν πρόσβασηοι ελεγκτικές αρχές. Πολεμάμε την αδήλωτη εργασία και την υπερεργασία με τη χρήση της ηλεκτρονικής δήλωσης. Ακόμη μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου ενισχύεται η διαφάνεια και η προστασία των εργαζομένων στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες.Η έκδοση διαταγής πληρωμής για τα δεδουλευμένα και η γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων βοηθούν στην ταχίστη αποζημίωση των εργαζομένων.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επουλώνουν σε ένα σημαντικό βαθμό πληγές από τις καταστροφικές πολίτικες των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικές που ξήλωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και μας έφεραν σε εργασιακό μεσαίωνα και δεν ήταν μόνο λόγω των μνημονίων αλλά και από ιδεολογική επιλογή και εμμονή αυτών των πολιτικών δυνάμεων.Πλέον η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει το κίνδυνο και έχει σταθεροποιηθεί. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε η χώρα να φύγει από την οικονομική επιτροπεία το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, 2010-2014, χάθηκανπερισσότερες από 900.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα την ανεργία. Το πρώτο επτάμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε αύξηση θέσεων εργασίας κατά 263.000. Τα συμπεράσματα δικά σας.Έχουμε φέρει την ανεργία στο 21,7%, στα επίπεδα που βρισκόταν το 2012. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε να νομοθετούμε προς την κατεύθυνση που θα θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α- ΑΝ.ΕΛ, έχοντας φέρει σήμερα την ανεργία 5 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από εκεί που την παρέλαβε,θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείαςτης, το 2019,στοχεύοντας στη δημιουργίαπερισσότερωνθέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!