Το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με το 1ο άρθρο (διάταξη), αποτελεί σαφώς μια θετική ρύθμιση για τα στελέχη τα οποία επιθυμούν την επιμήκυνση του εργασιακού τους βίου στην ενεργό υπηρεσία, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠ.ΕΘ.Α να επιλέξει και να διατηρήσει στις τάξεις των ΕΔ, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου κατά Κλάδου Ανώτατου Συμβουλίου, τα πλέον κατάλληλα και ικανά στελέχη, οι οποίοι ως παλαιοί ασφαλισμένοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, με τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας υπηρεσία φέροντας το βαθμό του Συνταγματάρχη (Σχη) και εφόσον επιθυμούν να προσφέρουν περαιτέρω τις υπηρεσίες τους στις ΕΔ., εν αντιθέσει με τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι οφείλουν να συμπληρώσουν το 58ο έτος ηλικιακά ή 40 έτη ασφάλισης, συμφώνως του Ν.4387/16.
Παρέχεται λοιπόν μια επιβράβευση στα συγκεκριμένα στελέχη, ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους μετά από 35 έτη παραμονής τους στις ΕΔ. Παράλληλα με την αίσθηση αναγνώρισης και δικαίου δίνεται μια οικονομική ανάσα στους ιδίους, στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνει η χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τον Ν.4387/16.
Ένας σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος του συγκεκριμένου άρθρου, είναι ότι αποκλείονται οι Σχες προερχόμενοι από ΑΣΕΙ, κι αυτό γιατί ο νομοθέτης έθεσε το όριο των 35 ετών ευδόκιμης υπηρεσίας, χωρίς να λάβει υπόψη του, ότι οι Σχες της συγκεκριμένης προέλευσης, κρίνονται παγίως κατ’ έτος, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να αποστρατεύονται εφόσον κριθούν μη προακτέοι. Ουσιαστικά, η υπηρεσία θέτει αυτεπάγγελτα σε αποστρατεία Σχες με συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας ολιγότερα των 35, χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν. Οι αρνητικές συνέπειες, τόσο για τους ιδίους όσο και για τις οικογένειες τους δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, αν λάβουμε υπόψη μας την οικονομική δυσπραγία που διανύουμε τα τελευταία έτη.
Επιπλέον, σε υπηρεσιακό επίπεδο εξασφαλίζεται η παραμονή στις τάξεις των ΕΔ, αξιόλογων στελεχών με πολύτιμη εμπειρία σε διοικητικά – τεχνικά θέματα, η οποία είναι δύσκολα αναπληρώσιμη, όσον αφορά το αξιόμαχο των ΕΔ. Η παραμονή με βάση τα ως άνω διαλαμβανόμενα, πρέπει να γίνεται επιλεκτικά, με αυστηρά κριτήρια και όχι για το σύνολο των επιθυμούντων στελεχών. Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να προηγείται κάθε χρόνο η προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων προς κάλυψη (κατά διοικητικό βαθμό), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης προσωπικού σε συγκεκριμένες θέσεις, ειδικότητες, βαθμούς και «ευγενείς κατηγορίες».
Η παρουσία ικανών και έμπειρων στελεχών, ισχυροποιεί τις ΕΔ και η ανωτέρω διάταξη καλύπτει το μεταβατικό κενό της βίαιης προσαρμογής του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Ν.4387/2016, για το οποίο δυστυχώς δεν υπήρξε πρόβλεψη μεταβατικότητας, αναφανδόν από το 2010 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα τις πρόωρες αποστρατείες όλων αυτών των έμπειρων και ικανών στελεχών. Στα θετικά στοιχεία της εν λόγω διάταξης είναι ότι, τα στελέχη θα τίθενται ή θα παραμένουν Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ), ενώ ταυτόχρονα θα κρίνονται κάθε έτος στις τακτικές ετήσιες κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο δεν μπορεί να περιλάβει αναφανδόν το σύνολο του επιθυμούντος προσωπικού, αλλά το απαραίτητο για την Υπηρεσία σε επιχειρησιακό επίπεδο, διότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος, ευημερώντας οι αριθμοί να επιτύχουμε την επιτάχυνση της διαγραφόμενης γήρανσης των ΕΔ πολύ νωρίτερα του αναμενομένου.
Οι ΕΔ προϋποθέτουν σφρίγος και ζωντάνια για να επιτελέσουν την αποστολή τους απρόσκοπτα και όχι προσχηματικά. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και αποτελεί μείζονα παράμετρο. Επιπλέον το μέτρο πρέπει να περιλάβει και όσους κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες στις τακτικές κρίσεις του έτους 2017, αρκετοί εκ των οποίων πιθανώς θα επιθυμούσαν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει σχετική μέριμνα στην παρούσα διάταξη.
Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ
Στέφανος Κουκουράβας
Σημείωση: Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!