Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Τριαντακωνσταντής
Διδάκτωρ Γεωπόνος – Ερευνητής ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Το έντονο ανάγλυφο της χώρας μας με τις μεγάλες κλίσεις συμβάλλει στην γρήγορη απορροή των ποταμών και ρεμάτων με κίνδυνο τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις έντονων καιρικών συνθηκών. Έτσι, ανυπολόγιστες καταστροφές δημιουργούνται τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και σε κατοικημένες περιοχές.
Οι πλημμύρες δημιουργούνται κυρίως από ανθρώπινη παρέμβαση που συμβαίνει στην κοίτη και τα πρανή των ποταμών και ρεμάτων. Πολλές φορές η ανεπαρκής συντήρηση των τεχνικών έργων ή η ανυπαρξία τους αλλά κυρίως το μπάζωμα των ρεμάτων και το χτίσιμο στις κοίτες έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές, όπως προσφάτως στην Δυτική Αττική.
Έτσι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, όπως:
1. Συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών έργων κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί προσφάτως από δασικές πυρκαγιές
2. Διενέργεια έργων συγκράτησης των εδαφών σε καμένες δασικές εκτάσεις (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κλπ.)
3. Καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή τους
4. Απομάκρυνση κάθε φερτού υλικού εντός του αστικού ιστού που μπορεί να προκαλέσει εμφράξεις σε φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων
Οι τεράστιες καταστροφές που συνέβησαν αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη κυβερνητικού στρατηγικού σχεδιασμού για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτεία.
Στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη την Ελλάδα οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από χαλαζόπτωση και πλημμύρες είναι μεγάλες. Ο ΕΛΓΑ καλείται να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους. Δυστυχώς όμως, παρόλο που διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό αποτελούμενο από γεωπόνους με αξιόλογη εμπειρία σε εκτιμήσεις, η πενιχρή κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων καθιστά πλέον ασύμφορο να μεταβούν στο χωράφι. Σε αυτές τις προκλήσεις καλείται η πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Όχι μόνο δίνοντας αξιοπρεπείς αποζημιώσεις στον παραγωγό αλλά συγχρόνως να φροντίσει λειτουργώντας προληπτικά για την προμήθεια περισσοτέρων αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινων μεμβρανών για την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων ξεγελώντας τους με υποσχέσεις και τάζοντας ψίχουλα. Σε περιόδους κρίσης όμως σαν και αυτής που διανύουμε, τέτοιου είδους ευαισθησίες επιβάλλεται να απουσιάζουν από την πολιτική ατζέντα. Αντιθέτως, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του και ας τις αναλάβει.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!