ΠΡΟΣ: ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ “ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ”
ΘΕΜΑΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (τούτες δεν λαμβάνονται υπόψιν των δημαρχιακών, καρό τώρα)
Συνέχεια προηγούμενων . . .
Αγαπητοί φίλοι.
Φέτος οι χειμώνας ήρθε πρόωρα. Ο Νοέμβρης από “νερουλιάρης” μας βγήκε παγονιάρης.
ΣΤΟΠ! Δέχτηκαν οι βρύσες νωρίς και οι μνήμες μας ξαναγύρισαν στις πικρές μέρες των περσινών χειμερινών συμβάντων.
Τώρα, μια και διαβαίνουμε τον Δεκέμβρη, μην που τον λένε και “Απολογιστή”, μετά και την προτροπή πατριωτών μας (ιδιαίτερα από μακρυνά μέρη) ζητούν ενημέρωση είτε απ΄ το γραπτό τύπο, μα και από τον ηλεκτρονικό, αφού εμείς, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε τέτοιο.
Πιο κάτω θα αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα, μα στις αράδες τούτες λέμε πως αδυνατούμε να είμαστε συνεχώς με την “πέννα στο χέρι”.
Σ΄ αυτό το γραπτό θα παραθέσουμε “όσα μας παίρνει ο χώρος” για ενέργειες και συμβάντα, παλαιότερα και νεότερα, τη δράση της ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ και της ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΝΕΡΟΥ, όσο περιληπτικά γίνεται σημειώνοντας και σχόλιά μας: Για τα γενόμενα ή τις αδράνειες κάποιων.
Ξεκινώντας λοιπόν και σαν να είναι ιστορικό «Νεροιστορίας».
Εποχή δεκαετιών 1960 – 1970.
Τραγική κατάσταση των πηγών γύρω απ΄ το χωριό και αδυναμία κάλυψης αναγκών για να ζήσει μεγάλος πληθυσμός του κεφαλοχωρίου έχοντας και 250 μαθητές, περίπου, του Δημοτικού σχολείου. Αιτίες; Άφθονες, όρεξη να ΄χεις να γράφεις.
Στο διάστημα αυτό, σε υποφερτή κατάσταση έμεινε η βρύση της πλατείας του χωριού, που με κιούγκια υδρεύτηκε νερό κοντινής πηγής με εργασία και των δασκάλων με τους μαθητές του Δημοτικού. Ο υπογράφων το κείμενο με συγκίνηση θυμάται την ταπεινή συμμετοχή του.
Εδώ αξίζει να αναφέρω πως από αυτή τη βρύση ποτιζόμαστε ακόμα τώρα!
Στην τότε εποχή με τις μεγάλες ανάγκες και το λιγοστό νερό αυτής της πηγής, για να έπαιρνες νεράκι . . . βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!
Το μεγάλο βάρος έλαχε, δυστυχώς, “στη γυναίκα του σπιτιού” στις μάνες μας που περίμεναν ώρες στη σειρά – ουρά – μερικές φορές λογομαχώντας, ακόμα και με άγριες διαθέσεις . . . , όμως ζαλώνοντας τα γκιούμια μετέφεραν το πολύτιμο υγρό στο σπίτι τους.
Τι Ηρωισμός! Που έβρισκαν τόσες δυνάμεις.
Κάποιοι δασάρχες, έζησαν, βίωσαν, το μαρτύριο αυτό των κατοίκων, έτσι με ενέργειές της υπηρεσίας του Δασαρχείου ενεργοποίησαν το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο έφτιαξε φράγμα (λίμνη), δίνοντας για χρόνια ικανοποιητική λύση και οι κάτοικοι δεν τους ξέχασαν ποτέ αυτούς και όσους συνέβαλλαν σε αυτό το έργο – ευλογία νερού για τότε. Πάντα λένε τα καλύτερα.
Η βελτίωση στην καθαριότητα ήταν γεγονός. Άστραφταν τα καρδάρια, οι αυλές, τα ρούχα και τα παιδικά μαλιά!
Μετά από κάμποσα χρόνια ξαναγύρισαν τα βάσανα.
Οι ανευθυνουπεύθυνοι, όπως πάντα, δεν νοιάζονταν και τα λασπόνερα “δοξάζονταν”! Αιτία; Άντε να τα αραδιάσουμε λοιπόν.
Ανέλαβε ποτέ κανείς τις ευθύνες του ή, αποδέχτηκε την κριτική.
Σε ότι τους καταλογίζεται, μόνο κομπορομονούν.
Τη μεγάλη ευθύνη όλων αυτών των “νεροπαθών” την έχουν βέβαια οι “ΘΕΣΜΙΚΟΙ”, δεν παύει όμως να μην ευθύνονται και οι διαμένοντες μόνιμα κάτοικοι, όσο και όλοι εμείς που επισκεπτόμασταν σταδιακά το χωριό μας. Εδώ δεν μοιράζουμε το πόσο ευθύνεται ο καθένας και πόσο λίγο πολύ βαρύνεται, όμως ας δούνε όλοι την πραγματικότητα και οι λαλήσαντες με τα “μπούρου – μπούρου” να σταματήσουν τις προκλήσεις τους.
Συνεχίζοντας η σειρά των γεγονότων θα δείξει τη δράση μας και των “μπουρουμπούρηδων”, την ανεπάρκειά και την αδράνειά τους. (Επιεικώς).
Μετά το 2010 – 2012 η κατάσταση στις βρύσες ήταν για γέλια. Όσο πήγαινε όμως γίνονταν για κλάματα! Έτσι με πρωτοβουλία του Δ.Σ. με κείμενο γραπτών προτάσεων και μάζωξης μερικών μόνιμων κατοίκων αλλά και από άλλες περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Μαραθώνα, και μετά από πολύωρη συζήτηση, συμφωνήθηκε η σύσταση «Κίνησης Νερού Μαυρελιωτών» με σκοπό τη λύση του προβλήματος του νερού. Το κείμενο υπέγραψαν πολλοί και βρίσκεται στο αρχείο μας.
Μετά από κάποιο διάστημα η κατάσταση ξέφυγε εντελώς, κινδύνευαν ζωές . . . Ο υπογράφων έλλειπε, όταν από το μπάνιο του έσπασε ο σωλήνας του θερμοσίφωνα, ευτυχώς, αλλά με όλα αυτά μάζευα το νερόχωμα από το δάπεδό μου για 2 μέρες.
Μεσ΄ στην κατάσταση αυτή, η Κίνηση Νερού αποφάσισε να πραγματοποιήσει λαϊκές συνελεύσεις, έγιναν δύο άμεσης Δημοκρατίας. Η πρώτη ενημερωτική και η δεύτερη για εκλογή αγωνιστικής επιτροπής νερού. Συντάχθηκε μετά ενημερωτικό κείμενο ζητώντας απ΄ τους κατοίκους και την υπογραφή τους. Υπέγραψαν εκατοντάδες. Μαζί με αυτούς (μετά και το διαμορφωθέν κλίμα) εμφανίστηκε στους συνεργάτες μου (σήμερα άραγε θυμάται τι κείμενο υπέγραψε;) ο κ. Τοπικός Πρόεδρος (Κουβάτας). Όλες οι υπογραφές είναι κατατεθειμένες στο Δημαρχείο Καλαμπάκας. Τις εκδηλώσεις αυτές κάλυψε δημοσιογραφικά με επίσκεψή του στο χωριό μας και στο φράγμα ο Δημοσιογράφος Θανάσης Βλάχος, στον “Πρωινό Λόγο” στις 12 Ιουνίου 2015. (Σας επισυνάπτεται το κείμενο).
Η Επιτροπή απευθύνθηκε σε “Πανελλαδικό Επίπεδο” για ανάδειξη του προβλήματός μας, στέλνοντας με συνεργάτες το κείμενό μας και μάλιστα με έξοδά μας, και παρόλες τις δουλειές τους, επιδόθηκε στη Βουλή, σε κόμματα, Υπουργεία και αρμόδιους φορείς. (Από το συνεργάτη Λάμπρο Σιακαβάρα, επισυνάπτουμε το ενημερωτικό κείμενο της Επιτροπής Νερού της 20-05-2015, σφραγισμένο). Ταυτόχρονα στάλθηκαν ενημερωτικά κείμενα καταγγελίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Εισαγγελία Τρικάλων κ.λπ. Ο Τύπος και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέδειξαν το πρόβλημά μας με αλλεπάλληλες προβολές.
Το πρώτο μέλημα της Επιτροπής Νερού (Ε.Ν.) ήταν να επιδιώξει συνάντηση με τη δημαρχιακή αρχή. Κάποιοι από τους κατοίκους συνεργάτες μου (του Δ.Σ.) ζήτησαν τη συνάντηση με τον Δήμο να ορίσει ο τοπικός Πρόεδρος, μιας και είχε υπογράψει το κείμενο αποδεχόμενος την ουσία του.
Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις μου (που επαληθεύθηκαν), υποχώρησα και του δώσαμε ημερομηνίες για την επικείμενη συνάντηση που θα ήταν ανοιχτή για όλους τους Μαρελίτες.
Ο Τ.Π. κωλυσιεργούσε με διάφορες προφάσεις και ήταν φανερό πως δεν ήθελε, άλλωστε πώς να θέλει όταν μία οκταετία πριν και ένα χρόνο μετά, με την άλλη εκλεγμένη δημαρχιακή παράταξη και με τόσα προβλήματα του “λασπόνερου” ο κύριος Τοπικός κοιτούσε . . . τ΄ αστέρια . . . Μια και δυο στον Κονισκό εμείς με τους συνεργάτες και απ΄ το δημαρχιακό γραφείο καλέσαμε με FAX για συνάντηση.
Ο κ. Σινάνης μόνος του επικοινώνησε μαζί μας σε δύο μέρες και η συνάντηση έγινε, σε χρόνο ρεκόρ, στο Δημαρχείο, με δεκάδες κατοίκους να καταθέτουν και να υπογράφουν.
Ακολουθούν κείμενο κα πρακτικά της συνάντησης, όπως και η δημοσιογραφική κάλυψη.
Βγάλτε εσείς λοιπόν συμπεράσματα.
Εάν δεν γνωρίζαμε, ακόμη θα περιμέναμε το τοπικό. Φυσικά δεν ήρθε ο κύριος Τ.Π.
Σ΄ αυτή την κινητοποίηση, που δεν ξανάγινε, και την ενέργεια αυτή όφειλε να την κάνει χρόνια πριν.
Ας γυρίσουμε στην Βουλή.
Το Προεδρείο της παρέδωσε στα κόμματα την ανακοίνωσή μας και το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε ερώτηση στην οποία απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών (τότε) κ. Βούτσης. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη Βουλή το χωριού μας και το αίτημά του για ΝΕΡΟ, ΚΑΘΑΡΟ, ΠΟΣΙΜΟ κ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
Απορία: Τόσα χρόνια τα “σοφά μυαλά” του τόπου τι έπρατταν;
Παραθέτω κι εδώ συνοδευτικό κείμενο για τα της Βουλής και του Τύπου της εν λόγω περιόδου, καθώς και ρεπορτάζ της Εφημ. “Η ΕΡΕΥΝΑ” με ρεπόρτερ τον Βαγγέλη Γκιάτα.
Κάποιοι αναρωτήθηκαν: γιατί αυτό το κόμμα;
Απαντάμε: εμείς στείλαμε το αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής. Το ποιος θα έκανε το ερώτημα, είμαστε μικροί να το ορίζουμε.
Επ΄ ευκαιρίας δηλώνουμε ότι το νερό, αγαθό της φύσης, δεν το κάναμε ούτε θα γίνει από εμάς “κολυμπήθρα επιδιώξεων” και πολιτικής διαμάχης.
Γεια σας φίλοι.
20-12-17
Δημήτρης Σιακαβάρας
ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
<< Συνεχίζεται >>
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!