Ο χρόνος που μας πέρασε σημαδεύτηκε από δύσκολα ορόσημα και από πολύ σημαντικές προκλήσεις και στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε εκείνα της κοινωνικής συνοχής και της εργασίας. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και για τη διεκδίκηση κοινωνικών ισοδυνάμων σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, επέτρεψαν την θεμελίωση ισχυρών βάσεων για την πολυπόθητη έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Το 2017 σημαδεύτηκε από αρκετά αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Η καθαρή οικονομική ανάπτυξη, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ήταν ένα από αυτά. Το ρεκόρ των σχεδόν τριάντα εκατομμυρίων τουριστών επίσης, όπως και η πτώση της ανεργίας κάτω από το 20%, μετά από την εκτόξευσή της στα χρόνια των μνημονίων.
Τέτοιες μεγάλες επιτυχίες, αλλά και άλλες εξίσου σημαντικές στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, όπως είναι το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το κοινωνικό μέρισμα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αλλαγή σελίδας, μετά από σχεδόν επτά χρόνια λιτότητας και θυσιών. Την ίδια στιγμή, η χώρα προχωράει και σε διεθνές επίπεδο, με αναβαθμισμένο ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις και με ισχυρές αναπτυξιακές συμμαχίες και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κοινή ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και για άνοιγμα σε νέες αγορές και για αξιοποίηση δυνατοτήτων οικονομικής εξωστρέφειας.
Παρά την διαρκή κινδυνολογία και καταστροφολογία, όλες αυτές οι βελτιώσεις άγγιξαν την καθημερινότητα των πολιτών, έδωσαν ξανά ρυθμό στην οικονομία της περιφέρειας, δημιούργησαν διεξόδους για τις μικρές επιχειρήσεις της επαρχίας, για τον αγροτικό κόσμο, για την πρωτογενή παραγωγή, για την μεταποίηση. Η πρόοδος που σημειώθηκε το 2017 έγινε εμφανής σε όλους τους πολίτες, είτε γιατί μετά από πολύ καιρό κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είτε γιατί μπόρεσαν να ωθήσουν την επιχείρησή τους προς τα εμπρός, είτε γιατί στηρίχθηκαν έμπρακτα τα εισοδήματά τους και η κοινωνική προστασία τους, είτε γιατί τα προϊόντα της παραγωγής τους απέκτησαν μεγαλύτερη αξία.
Ο στόχος για τον χρόνο που μας έρχεται είναι αυτή η ανάπτυξη να εδραιωθεί. Να γίνει μία σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των δομικών παραγωγικών προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση. Η διαδικασία αυτή συμπίπτει με την τελική προσπάθεια για την έξοδο από το μνημόνιο. Το 2018 αυτή η σκληρή δοκιμασία τελειώνει. Σε οκτώ μήνες, η χώρα σταματάει να βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας και μπορεί να κερδίσει και πάλι την οικονομική της ανεξαρτησία. Η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι εύκολη και αρκετοί πολιτικοί παράγοντες της προηγούμενης εποχής θα προσπαθήσουν να την υποθηκεύσουν. Όμως, η αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση είναι δεδομένη και δεν ανατρέπεται. Μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 θα αποτελέσει την αρχή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την αφετηρία της δίκαιης ανάπτυξης και της επιστροφής στη κοινωνία όλων όσων απώλεσε από τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα.
Το 2018 λοιπόν θα είναι έτος επιστροφής στην ομαλότητα, με ακόμα πιο θεαματικές βελτιώσεις στην οικονομία και στη καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η ανάκαμψη αυτή να είναι σταθερή, να ανήκει στους πολλούς, και να βασίζεται σε ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα.
Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ