Για το λαό επικρατεί η αντίληψη, ότι η αρχή του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τις απόκριες. Τριώδιο, όμως, ονομάζεται -σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας-, η κινητή περίοδος που άρχισε στις 28 Ιαν. (Κυριακή Τελώνου κ Φαρισαίου) και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Η πρώτη Κυριακή, ήταν αφιερωμένη στη ομώνυμη διδακτική παραβολή, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει την αρετή της ταπεινώσεως και να στηλιτεύσει την έπαρση.
Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι κι ο λόγος που η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.
Κάθε Κυριακή, έχει τη δική της σημειολογία.
Η δεύτερη (4 Φεβ.), η Κυριακή του Ασώτου ή Προφωνής, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως. Το Σάββατο (10 Φεβ.) πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε, ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς, που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα, όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο.
Η τρίτη (11 Φεβ.), η Κυριακή της Απόκρεω ή Κρεατινής, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής, διότι επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.
Η τέταρτη (18 Φεβ.), η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.
Ακολουθεί (19 Φεβ.) η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται έτσι γιατί μιμείται την 40ήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός.