Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ
Φίλε και φίλε η ελληνική και η κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς – και στον ίδιο τόπο εδώ και 4000 χρόνια. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την ελληνική.
Η ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνο αυτή διαχωρίζει διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η ελληνική γλώσσα μας διδάσκει πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμη και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει. Το «πειρούνι», για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων ελληνικών είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επιπλέον, η ορθογραφία με τη σειρά της μας βοηθά αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορικής πορείας της κάθε μιας λέξης. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τις ακριβώς λες, ενώ μιλάς και εκστομίζεις κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι τη σημασία της. Το σημαίνον (λέξης) και το σημαινόμενο (την ουσία). Αρχή σοφίας και των ονομάτων επίσκεψις.
Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γή (άρα=γη+έχων). Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα» διότι για να είναι κάτι ωραίο πρέπει να έλθει στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σάπιο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια στα 70 της αλλά ούτε φυσικά και στα 10 της, ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Η ελληνική γλώσσα λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και τη λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο…
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις. Καταργώντας συνεχώς λέξεις προσπαθώντας να περιορίσεις τη γλώσσα περιορίζεις και τη σκέψη σου. Και μιας και μιλάμε για γλώσσα και γραφή να και η ζωγραφική:
Ένας κινέζος βασιλιάς κάλεσε τον πιο φημισμένο ζωγράφο να του κάνει το πορτρέτο. Εκεί που στεκόταν κορδωμένος και ακίνητος να τον ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης ο βασιλιάς τον ρώτησε:
-«Και δεν μου λες… Τι είναι πιο δύσκολο να ζωγραφίσεις;»
-«Τα σκυλιά και τα άλογα μεγαλειότατε» απάντησε ο ζωγράφος.
-«Και τι είναι πιο εύκολο;», συνέχισε ο βασιλιάς.
-«τα φαντάσματα και οι δαίμονες», απάντησε ο ζωγράφος χωρίς κανένα δισταγμό.
-«Ααα… πώς έτσι;», ρώτησε απορώντας ο βασιλιάς.
-«Είναι πολύ απλό», απάντησε ο ζωγράφος την ώρα που πρόσθετε μερικές μαστορικές πινελιές στο μουστάκι του βασιλιά. «Σκυλιά και άλογα έχει δει όλος ο κόσμος. Μια στραβή πινελιά κι ο κάθε άσχετος μπορεί να μου πει πως αυτό το σκυλί δεν το ζωγράφισα καλά. Κι εκείνο το άλογο δεν πολυμοιάζει με άλογο. Αντίθετα, φαντάσματα και δαίμονες δεν έχει δει κανείς. Όπως και να τα ζωγραφίσω ποιος μπορεί να μου πει πως δεν τα ζωγράφισα καλά;»
Έτσι, από την απορία του βασιλιά έμεινε στα κινέζικα. Τι πιο εύκολο από το να ζωγραφίσεις φαντάσματα. Αυτός που «ζωγραφίζει» επιστήμη, της οποίας τα οφέλη και οι αστοχίες είναι ορατά και μετρήσιμα, είναι εκτεθειμένος στην κριτική του καθενός. Αυτός όμως που «ζωγραφίζει» θρησκείες, προφητείες, κοινωνικούς φόβους, ιδεολογικούς δαίμονες, δεν υπάρχει ούτε ζυγαριά ούτε μεζούρα, ούτε και κανένα άλλο μαραφέτι να κινδυνεύει να τον ξεμπροστιάσει ενώπιον αυτών που επέλεξαν να τον πιστέψουν.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι ένα καλό εργαλείο για να ελέγχεις το μυαλό σου και ο άνθρωπος που αποκτά την ικανότητα να ελέγχει πλήρως το μυαλό του μπορεί να ελέγχει πλήρως και όλα τα υπόλοιπα τα οποία δικαιούται.
Για ένα πράγμα πρέπει να είσαι σίγουρος: οι κυρίαρχοι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την εξουσία τους υιοθετώντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από το οποίο θα ξεπηδούσαν οι ανατροπείς τους. Αυτό το τελευταίο φαντάσου το σαν γελοιογραφία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!