Σε ισχύ έχει τεθεί από 1-1-2017 ο κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ τα γνωστά μας drones. Δείτε παρακάτω ποιές είναι οι απαιτήσεις του ΦΕΚ Αριθμ.Δ/ΥΠΑ/21860/1422 για τους ερασιτέχνες χειριστές drone με βάρος μέχρι 4 κιλά (Ανοιχτή κατηγορία).
Οι παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις αφορούν ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες χειριστές – χομπίστες των drones το βάρος των οποίων είναι μικρότερο από 4 κιλά.
Χρειάζομαι άδεια χειριστή (πτυχίο ) για να πετάξω το drone μου;
Αν το βάρος του drone είναι μέχρι 4 κιλά δεν χρειάζεται άδεια χειριστή (πτυχίο). Από 4 κιλά και πάνω χρειάζεται άδεια χειριστή και εγγραφή στο μέσο της εφαρμογής της ΥΠΑ dagr.hcaa.gr
Το drone το ασφαλίζω υποχρεωτικά;
Όχι. Η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. Όμως έχω αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που προκληθούν από την πτήση μου σε περίπτωση ατυχήματος. Όποτε καλό είναι να το έχουμε ασφαλισμένο.
Πού απαγορεύεται να πετάω;
α). πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων
β). σε εναέριο χώρο όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών
γ). εντός των ζωνών κυκλοφοριας των αεροδρομίων (ΑΤΖ) σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης /απογείωσης από/προς αεροδρόμιο
δ). πάνω – πλησίον – εντός στρατιωτικών περιοχών, εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών
ε). πάνω -πλησίον -εντός στρατιωτικών ή πολιτικών αεροδρομίων και ελικοδρομίων
ζ). πάνω -πλησίον από φυλακές, νοσοκομεία, ιδρύματα, αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία
η). σε περιοχές περιβαλλοντολογικης προστασίας
Και τέλος σε απαγορευμένες, περιορισμένες, επικίνδυνες και δεσμευμένες περιοχές όπως αυτές αναφέρονται στις αεροναυτικές εκδόσεις (ΝΟΤΑΜ).
Η διεξαγωγή της πτήσης με λειτουργία σε απόσταση οπτικής επαφής (Visual Line of Sight-VLOS) ή και με λειτουργία σε απόσταση με επέκταση οπτικής επαφής (Extended Visual Line of Sight-EVLOS) διενεργείται στα χρονικά όρια μισής ώρας πρίν την Ανατολή του ηλίου έως μισής ώρας μετά την Δύση του ηλίου.
Η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone με υποχρεώνει σε κατι; Πρεπει να το δηλώσω δηλαδή κάπου αυτο;
Αν η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone ειναι μεχρι 50 μέτρα τότε δεν το δηλώνω πουθενά. Αν όμως η εμβέλεια τηλεχειρισμού είναι πάνω απο 50 μέτρα (βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή) τότε κανω εγγραφή μέσα απο τον ιστότοπο της ΥΠΑ. www.ypa.gr. Για να μπει κάποιος στην εφαρμογή μπαίνει με κωδικούς taxisnet που σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει αφμ δεν μπορεί να εγγραφεί. Το λινκ την εφαρμογής είναι το εξής uas.hcaa.gr
Σε περίπτωση που θελω να πετάξω πάνω απο 50 μέτρα τι κάνω για να είμαι νόμιμος;
Καταχώρηση του ΣμηΕΑ στην ΥΠΑ μέσω της εφαρμογής. Στη συνέχεια κατάθεση σχεδίου πτήσης για την περιοχή που θέλουμε να πετάξουμε μέσω της εφαρμογής. Αναμένουμε την έγκριση και αφού την πάρουμε ενημερώνουμε τις κατά τόπους αρχές (αστυνομία, λιμενικό, αρχαιολογία, δήμος κ.τ.λ.) και αφού πάρουμε και το ΟΚ από τις αρχές τότε πετάμε το drone μας.
Ποιά είναι τα όρια πτήσης;
Καταρχάς οφείλω να έχω απευθείας οπτική επαφή με το drone και η πτήση πρέπει να διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.
Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 400 πόδια (FT) 120 μέτρα δηλ. από την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για πτήση άνω των 50 μέτρων;
Καταρχήν εγγραφή στο ειδικό μητρώο .Ο αριθμός νηολογίου που μας έδωσε η ΥΠΑ να γραφτεί πανω στο ΣμηΕΑ με ανεξίτηλο τρόπο. Το σχέδιο πτήσης και η εγγραφή να είναι εκτυπωμένα γιατί εκεί που μπορεί να είμαστε σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση στο Ίντερνετ .
Επίσης το ασφαλιστήριο – συμβόλαιο αν διαθέτουμε.
Καλές πτήσεις