Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το μέρος μας τελικά, ή μήπως όχι.
Η αρχαία Κλωμακόεσσα-Αιγίνιο-Σταγοί και σήμερα Καλαμπάκα λόγο της γεωγραφικής της θέσης ήταν ένα μέρος που κατοικήθηκε πολύ νωρίς.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλευτήκαν τα φυσικά κοιλώματα καθώς και τις απόρθητες κορυφές των βράχων, για να κατοικήσουν και να προφυλαχθούν από τα άγρια ζώα και τους πολλούς κατακτητές της περιοχής.
Τον 10ο αιώνα περίπου, άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι ασκητές και βρήκαν καταφύγιο στα ίδια μέρη που για αιώνες χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι, ανοίγοντας μια παρένθεση εδώ να σημειώσω ότι οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη του πετροβατήν (αναρρίχησης) .
Σε αυτούς τους τεραστίους πύργους, οι άνθρωποι ανέβαζαν και τα ζώα τους, διότι εκεί ήταν προφυλαγμένα. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Χρήστου Ζιώγα (Κιτσέα) που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να κατεβάσει τα ζώα χωριανού από το μόδι, την Καθαρά Δευτέρα του 1957 λόγο ξαφνικής κακοκαιρίας με χιόνι και πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι, βράχοι με μεγάλη έκταση έβγαιναν σε δημοπρασία από τις δυο κοινότητες (Καστράκι, Καλαμπάκα) στην Νομαρχία και νοικιάζονταν για βοσκή.
Τέτοιοι βράχοι είναι οι παρακάτω:
-Ο βράχος της αγιάς όπως τον ξέρουμε σήμερα, ήταν η ακρόπολη και ταυτόχρονα ένα πανύψηλο παρατηρητήριο.
-Ο βράχος με την ονομασία άλτσος με τον μύθο της βασίλισσας και την κρεμαστή γέφυρα από την αγία.
-Ο βράχος με την ονομασία μόδι (μονάδα μέτρησης δημητριακών) με τον ανεμόμυλο όπως λέγαν οι παλαιοί Καλαμπακιώτες.
-Ο βράχος με το όνομα σουρλωτή καθώς και ο βράχος με το όνομα πυξάρι από το ομώνυμο δέντρο.
Κοιτάζοντας πανοραμικές εικόνες στον υπολογιστή, έπεσε η προσοχή μου στην παρακάτω, μοιάζει να είναι κάποιο ΚΑΕΚ δήλωση στο κτηματολόγιο. Τελικά αυτό το μέρος ανήκει στο Καστράκι στην Καλαμπάκα ή κάπου αλλού;
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ανήκει στην ανθρωπότητα και δεν είναι αποκλειστικότητα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!