Οι τουριστικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο βιώνουν μία ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια, και αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ συνήθως προσελκύουν και επισκέπτες – τουρίστες που όχι μόνο είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι αλλά και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα, για να απολαύσουν δραστηριότητες στην φύση.
Aς δούμε μαζί τι ονομάζουμε εναλλακτικό τουρισμό και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε έστω και επιγραμματικά κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του.
Ο εναλλακτικός τουρισμός – είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- προστασία του φυσικούπεριβάλλοντος
- αποφυγή των κλασσικών τουριστικώνπροσφορών
- διατήρηση τωνοικοσυστημάτων
- αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικάμνημεία
- στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος
- επίλυση του προβλήματος τουεποχιακού τουρισμού
Αρχίζοντας από την ναυαρχίδα της περιοχής μας έχουμε και λέμε:
1.Θρησκευτικός τουρισμός, αφορά την επίσκεψη σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας, όπως μοναστήρια και εκκλησίες.
2.Συνεδριακός τουρισμός, εδώ μιλάμε για την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις, κάτι που εδώ και καιρό υπάρχει στην πόλη μας σε νηπιακή μορφή.
3.Αγροτουρισμός, επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές της χώρας και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες κάθε περιοχής.
4.Τουρισμός άγριας φύσης, η αλλιώς παρατήρησης και απόκτησης εμπειριών σε περιοχές με άγρια πανίδα είναι και ο τουρισμός άγριας πανίδας & χλωρίδας. Εδώ και αν δεν έχει η περιοχή μας συγκριτικά πλεονεκτήματα με Ασπροπόταμο και Χάσια.
5.Πολιτιστικός τουρισμός, μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών.
6.Αρχαιολογικός τουρισμός, επισκέψεις σε σημεία αρχαίων κατασκευών και όχι μονό. Σπήλαιο Θεόπετρας, περιοχή Παναγιάς Μαλακίου, Οξύνεια, αρχαία Φαλώρεια, περιοχή Αντιχασίων και φυσικά αρχαίο Αιγίνιο.
7.Γεωλογικός τουρισμός / Γεωτουρισμός, σημαντικά γεωλογικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης τουριστών. Εδώ τα λόγια είναι περιττά.
8.Ορεινός- Ορειβατικός αναρριχητικός τουρισμός, αυτή η μορφή τουρισμού προσελκύει ολοένα και περισσότερους τουρίστες που νοιάζονται για τη φυσική τους κατάσταση και επιδιώκουν µια πιο ουσιαστική επαφή µε την φύση. Στο άκουσμα της λέξης και μονό, κάποιοι στην περιοχή μας σεληνιάζονται.
9.Οινοτουρισμός, είναι η μορφή εναλλακτικού τουρισμού που ευνοεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση-ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν την εικόνα μιας περιφέρειας. Σημαντική μορφή που με πολύ και συστηματική δουλειά των ενδιαφερομένων το κέρδος για την περιοχή μας θα είναι πολλαπλάσιο των ενεργειών.
10.Αθλητικός τουρισμός , μιλώντας φυσικά για όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις, κάτι που τα τελευταία χρονιά με την προσπάθεια τον τοπικών συλλόγων τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
11.Θαλάσσιος και Καταδυτικός τουρισμός, επίκεντρο του είδους η θάλασσα (ιστιοπλοΐα, ναύλωση σκαφών, ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ). Δυστυχώς θάλασσα δεν έχουμε.
12.Γαστρονομικός τουρισμός, η νέα τάση η οποία άρχισε να γιγαντώνεται την τελευταία δεκαετία, με επίκεντρο το καλό φαγητό. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους πραγματικούς επαγγελματίες του είδους.
Εναλλακτικές στρατηγικές και προτάσεις ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά είναι σημαντικό οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι διάφοροι φορείς, οι επαγγελματίες με την βοήθεια και την συνδρομή του Δήμου να προγραμματίσουν να έχουν κάνει προετοιμασίες και να εφαρμόσουν στρατηγικές που μειώνουν την μεγάλη εξάρτηση κάθε είδους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!