Στις ημέρες μας η πολιτική και η φιλοσοφία είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που δεν συνδέονται με τίποτα μεταξύ τους. Πολλοί μάλιστα διερωτώνται πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν, και σε τι θα ωφελήσει έναν πολιτικό να φιλοσοφεί.
Την απάντηση μας τη δίνει ο σπουδαίος φιλόσοφος Πλάτωνας, ο οποίος όχι μόνο δεν θεωρούσε πως η φιλοσοφία και η πολιτική είναι δύο ανόμοια πράγματα, αλλά εμφανιζόταν ακόμα πιο απαιτητικός, λέγοντας πως η κοινωνία θα παρουσιάσει θετική πρόοδο, όταν την κυβερνήσουν οι ίδιοι οι φιλόσοφοι!
Γιατί όμως; Τι μπορεί να προσφέρει η μελέτη της Φιλοσοφίας σε έναν πολιτικό, έναν στρατιώτη; Πώς μπορεί να τον ωφελήσει;
Η μελέτη της Φιλοσοφίας και η εμβάθυνση σε αυτή καλλιεργεί την ψυχή του ανθρώπου και τον μυεί σε έννοιες, όπως η δικαιοσύνη και η αρετή. Μέσω της Φιλοσοφίας ερευνούμε τη βαθύτερη φύση του ανθρώπου και προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στο διαχρονικό και καίριο ερώτημα: τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο;
Ένας άνθρωπος που πολιτεύεται, μέσω της Φιλοσοφίας αντιλαμβάνεται ότι η μανιώδης επιδίωξη της δόξας και της απόκτησης χρημάτων και αξιωμάτων όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στην ευτυχία τον άνθρωπο, αλλά θα τον καταστρέψει και θα τον μετατρέψει σ’ ένα άβουλο πλάσμα που θα είναι δούλος των παθών του. Τότε αισθάνεται το βαθύτερο νόημα της ζωής και των καθηκόντων του, διότι βλέπει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής μας, πως ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό με το να προσφέρουμε στον αδύναμο και σ’ εκείνον που στερείται.
Διδάσκεται τη χαλιναγώγηση των παθών του και τον μετριασμό όλων των επιθυμιών του. Η μελέτη της ηθικής ειδικά μάς μυεί σε τρόπους σωστής συμπεριφοράς, οι οποίοι θα μετριάσουν το κοινωνικό κακό που επικρατεί και θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να φτάσει ένα βήμα παραπάνω στην αντίληψη και στην πνευματική του ολοκλήρωση.
Μαθαίνουμε έτσι, πως το να μετριάζουμε τις κακές μας επιθυμίες, να μοιραζόμαστε και να μας ενδιαφέρει η ευτυχία του συνανθρώπου μας είναι τελικά αυτό που θα μας οδηγήσει στην ατομική και κοινωνική ευδαιμονία.
Φυσικά, πρέπει να γράψω πως ένας άνθρωπος μπορεί να μην καταπνίξει τα πάθη του παρά τη μελέτη της Φιλοσοφίας; Εξαρτάται αν θέλει και ο ίδιος να βελτιώσει τον εαυτό του.
Πόσο απαραίτητο είναι λοιπόν οι πολιτικοί μας να μελετούν Φιλοσοφία; Ή πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν μας κυβερνούσαν αυτοί;
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!