Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Μετέωρα, άρχισε η κουβέντα για άλλη μια φορά περί προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων, κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, διότι ο αρχαιολογικός νόμος είναι ξεκάθαρος.
Στο πολυσύνθετο μνημείο όμως της Ουνέσκο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σχέδιο διαχείρισης-προστασίας που ετοιμάζεται από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πολλοί λένε ότι το εν λόγο σχέδιο είναι πολύ κοντά στο τότε πρωτοποριακό σχέδιο (Τ.Α.Π) επί δημαρχίας του κ. Καχριμανίδη, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που προέβλεπε συνύπαρξη όλων των μορφών τουρισμού και διαχείρισης του χώρου.
Για κανέναν λόγο η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να αποκλείσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από τον χώρο, την ώρα που γίνετε μεγάλη προσπάθεια με δράσεις και τεραστία προβολή των μορφών αυτών ανά την ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους έρχεται από την μια να προστατέψει τα μοναστήρια των Μετεώρων που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία εδώ και χρόνια και από την άλλη να θεσπίσει κανόνες χρήσεων και δραστηριοτήτων, εντός του αρχαιολογικού χώρου.
Ποιες είναι όμως οι δραστηριότητες που συντελούνται εδώ και ποιο το σχέδιο του υπουργείου.
Επιγραμματικά οι δραστηριότητες εντός και άνω του χώρου είναι:
α) Ποδηλασία, ο χώρος έχει καθιερωθεί για τους λάτρεις του αθλήματος ως μοναδικός, με πολύ κόσμο να τον επισκέπτεται τόσο κατά την διοργάνωση αγώνων, όσο και μεμονωμένοι επισκέπτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για την περιήγηση στα Μετέωρα.
β) Πεζοπορία, τα μονοπάτια των Μετεώρων είναι ιδανικά, ήδη στην περιοχή δραστηριοποιούνται τοπικά γραφεία που ξεναγούν τους επισκέπτες με τα πόδια, στα μονοπάτια ανάμεσα στους βράχους, σε μια εμπειρία αξέχαστη.
γ) Τρέξιμο βουνού, παρά πολλή επισκέπτες κάνουν την προπόνηση τους στις πανέμορφες διαδρομές εντός του χώρου, ενώ οι συμμετοχές στους αγώνες που διοργανώνει ο σύλλογος κλασικού αθλητισμού της πόλης, ξεπερνά κάθε προσδοκία.
δ)Αναρρίχηση, εδώ τα λόγια είναι περιττά. Θα αναρριχόμαστε σε όλα τα βράχια των Μετεώρων, πλην των κατοικημένων και δεν θα πλησιάζουμε σε μικρή απόσταση, τυχών κατάλοιπα αρχαίων ή βυζαντινών χρονών, τηρώντας την αρχική γραπτή συμφωνία.
ε)Σχοινοβασία, ελεύθερη πτώση, τα συγκεκριμένα σπορ που είναι εντυπωσιακά, θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε καθορισμένα σημεία, έτσι ώστε οι αθλητές τους να μπορούν να επιδίδονται σε αυτά με την προβλεπόμενη ασφάλειας.
στ)Αερόστατα, ανεμόπτερα, κάτω από προϋποθέσεις και κατόπιν σχετικών αδειών, θα μπορέσει ερασιτεχνικά αλλά και επαγγελματικά, η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού να έχει αλματώδη άνοδο, έτσι ώστε, επισκέπτες και μη να βλέπουν αυτό το υπέροχο μέρος από ψηλά.
Το υπουργείο πολιτισμού λαμβάνοντας υπόψη το τελικό πόρισμα που έχει στην διάθεση του, προσανατολίζεται στην υιοθέτηση των προτάσεων του.
Ας ελπίσουμε ότι το οποιοιδήποτε σχέδιο διαχείρισης, θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση για το καλό της περιοχής, καθώς και για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων, που πολλή φωνάζουν, λίγοι όμως το θέλουν πραγματικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!