Η Υδροξυχλωροκίνη, φαρμακευτική ουσία γνωστού εμπορικού σκευάσματος που δίνονταν μέχρι πρότινος ελεύθερo από τα φαρμακεία, ευτυχώς πλέονκατόπιν γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) στις 19/03/2020, με περιορισμένη συνταγή από ειδικό ιατρό φυλασσόμενη επί διετία, είναι μία δραστική ουσία που ενδείκνυται και χορηγείται για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθρυματώδη λύκου, της πορφύρας και της ελονοσίας.
Επίσημη ἐνδειξη για την αντιμετώπιση της ιογενούς λοίμωξης από τον COVID-19 δεν υπάρχει. Ο μόνος που θα κρίνει την λήψη της Υδροξυλχωροκίνης είναι ο ειδικός και μόνο θεράπων ιατρός σας και κανένας άλλος καθώς δεν επρόκειτο για απλή φαρμακευτική ουσία.
Ο τρόπος με τον οποίον δρά, για τις επίσημες ενδείξεις της, η Υδροξυχλωροκίνη, είναι πρακτικά άγνωστος. Ίσως εμποδίζει αντιδράσεις αντιγόνου-αντισώματος αλλά και τις αντιδράσεις του συμπληρώματος. Επίσης αναστέλλει την χημειοταξία των ηωσινοφίλων και των ουδετερφίλων που εμπλέκονται σε πληθώρα αντιδράσεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η Υδροξυλχωροκίνη αλληλεπιδρά με 170 γνωστές φαρμακευτικές ουσίες κάποιες από τις οποίες είναι ευρείας χρήσης όπως οι Αζιθρομυκίνη, Ερυθρομυκίνη, Φορμοτερόλη, Ολανζαπίνη, Κουετιαπίνη, Σοταλόλη, Σιπροφλοξασίνη, Αμιοδαρώνη αλλά και άλλες με τις οποίες αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι τέτοιου βαθμού που απαιτούν την χρήση εναλλακτικού φαρμάκου.
Στις εγκυμονούσες, με βάση την κατάταξη του FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμκάκων) κατατάσσεται στην κατηγορία Γ που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται με προσοχή όταν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων στους οποίους τίθεται η μητέρα και το παιδί.
Σαφέστατα, όπως όλα τα φάρμακα έτσι και η Υδροξυχλωροκίνη, δεν στερείται ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των οποίων, μυική αδυναμία, απλαστική αναιμία, οπτικές διαταραχές, καρδιομυοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες, ίλιγγος, βρογχόσπασμος, υπογλυκαιμία, δυσκινησία, ζάλη, συνδρόμο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμικήνεκρόλυση κλπ.
Υπάρχουν αναφορές για απειλητική και μοιραία καρδιομυοπάθεια αλλά και για μη αντιστρεπτές βλάβες στην νεφρική λειτουργία καθώς το 60% της Υδροξυχλωροκίνης απεκκρίνεται μέσω των ούρων. Ο κίνδυνος αυξάνεται με καθημερινή λήψη Υδροξυχλωροκίνης μεγαλύτερη από 6.5mg/kg και διάρκεια λήψης μεγαλύτερη των 5 ετών.Οφθαλμική εξέταση συστήνεται εντός του πρώτου έτους λήψης Υδροξυλχωροκίνης καθώς συνδέεται με πρόκληση μη αντιστρεπτών οφθαλμικών βλαβών.
Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι αντενδείκνυται σε άτομα με ανεπάρκεια στο ένζυμο G6PD. Η Υδροξυχλωροκίνη αντενδείκνυται σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που προκαλούν παράταση του διαστήματος QT στο ΗΚΓ καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλιακών ταχυαρρυθμιών και Torsades de pointes, κοινώς άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να ζητούν την συμβουλή του θεράποντα καρδιολόγου τους πριν προβούν στην λήψη της. Έχουν αναφερθεί μυοπάθεια ή/και νευροπάθεια από την χρήση που οδηγούν σε προοδευτική αδυναμία και ατροφία, μείωση των τενόντιων αντανακλαστικών και διαταραχή αγωγής των νευρικών ώσεων.
Κάτι που αφορά μεγάλη μερίδα του γηριατρικού κυρίως πληθυσμού είναι ότι σχετίζεται με πρόκληση οξείας υπογλυκαιμίας συμπεριλαμβανομένης απώλειας αισθήσεων που μπορεί να αποβεί μοιραία για ασθενείς που βρίσκονται υπό αντιδιαβητική αγωγή. Τέλος, ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την λήψη της Υδροξυχλωροκίνης καθώς έχει σχετιστεί με πρόκληση απλαστικής αναιμίας.
Από αυτά τα λίγα αντιλαμβανόμαστε ότι η Υδροξυχλωροκίνη δεν αποτελεί απλό φάρμακο σε καμία περίπτωση. Το γεγονός ότι εμφανίζει κάποια θετικά αποτελέσματα έναντι του COVID-19 ή χειρότερα επειδή το ακούσαμε από τον γείτονα μας που το άκουσε από κάπου και πάει λέγοντας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει ΑΛΟΓΙΣΤΑ να προβούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας για να προμηθευτούμε ένα σκεύασμα έναντι μίας ξαφνικής κατάστασης που δεν έχει ένδειξη και που δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του σε οργανισμούς που δεν πάσχουν από μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες παθολογικές καταστάσεις.
Ας συγκρατηθούμε και ας φερθούμε ψύχραιμα. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ακολουθούμε τους γνωστούς σε όλους μας κανόνες υγιεινής για να βοηθήσουμε όλοι μας να τελειώσει αυτή η “ταινία” το συντομότερο δυνατό. Η παραπληροφόρηση, ο πανικός, η απειθαρχία δεν βοηθούν. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Πηγές: www.medscape.com/pharmacists
www.farmakopoioi.blogspot.com
Ιωάννης Θ. Καραγεώργος
Φαρμακοποιός