«Μην αφήνεις τον εαυτό σου να γίνεται θύμα της εποχής του. Δεν είναι η εποχή μας που θα μας διαλύσει, όπως δεν είναι ούτε η κοινωνία. Έτσι και κατηγορήσεις την κοινωνία, καταντάς να καταφεύγεις στην κοινωνία για να βρεις τη λύση. Σήμερα υπάρχει η τάση να συγχωρούνται οι ηθικές ευθύνες από τα άτομα και να θεωρούνται θύματα των κοινωνικών συνθηκών. Αν χάψεις τέτοιο παραμύθι και το αγοράσεις, το πληρώνεις με την ψυχή σου… Αυτό που περιορίζει τους ανθρώπους είναι η έλλειψη χαρακτήρα…”
Το νοσοκομείο του Κιάρι στη Μπρέσια της Ιταλίας είχε επείγουσα ανάγκη από αυτού του είδους τις αναπνευστικές βαλβίδες, όμως η εταιρεία που τις κατασκευάζει δεν μπορούσε να τις παράξει εγκαίρως. Οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται για την άντληση οξυγόνου από τα αναπνευστικά μηχανήματα εντατικής θεραπείας στους ασθενείς.
Το νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια και δύο εθελοντές που εργάζονται σε μία Ιταλική startup, o Κριστιάν Φρακάσι και ο Αλεσάντρο Ραμαϊόλι, προσφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή της εταιρείας.
Οι δύο Ιταλοί επικοινώνησαν με την κατασκευάστρια εταιρεία ζητώντας τα σχέδια της βαλβίδας και υποσχόμενοι να μην τα δημοσιεύσουν και να μην τα χρησιμοποιήσουν πέρα από τις έκτακτες ανάγκες ασθενών.
Η εταιρεία αρνήθηκε και απείλησε να τους μηνύσει για παραβίαση εμπορικών δικαιωμάτων. Όμως ο Φρακάσι και ο Ραμαϊόλι προχώρησαν μόνοι τους.
Έκαναν μετρήσεις και εκτύπωσαν τρεις διαφορετικές εκδοχές της βαλβίδας σε διαφορετικά μεγέθη. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, οι βαλβίδες τους είχαν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε 10 ασθενείς.
«Ήταν άνθρωποι με κίνδυνο για τη ζωή τους, και δράσαμε. Τελεία.», έγραψε ο Φρακάσι σε ανάρτηση στο Facebook.
Η υπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Πάολα Πιζάνο, συνεχάρη σε ανάρτηση στο Twitter τους εθελοντές, δημοσιεύοντας και φωτογραφία του έργου τους.
Και για την ιστορία η εταιρεία χρεώνει περίπου 11.000 δολάρια τη μια βαλβίδα και τα παλικάρια την κατασκεύασαν με περίπου 1 δολάριο σώζοντας δέκα συνανθρώπους. Παλικάρια με χαρακτήρα που πιθανόν να βρεθούν κατηγορούμενοι διωκόμενοι από την εταιρεία. Πολλά τα λεφτά, τι δεν καταλαβαίνεις ξύπνα.
Πολύ φοβάμαι πως ο ιός πλεόν έχει μπει στα μυαλά των ανθρώπων μέσα στο σπίτι. Στα σπίτια θα συμβεί το κακό όχι στους δρόμους. Εδώ είστε και εδώ είμαι.
Έχει γίνει σαφές πως σε σχέση με την πανδημία, τα κράτη εννοείται πως δεν έχουν μέλημα την υγεία των ανθρώπων. Τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, της καραντίνας, το lock out κ.λπ. έχουν σκοπό στον περιορισμό των προσβεβλημένων σε μια όσο το δυνατόν διαχειρίσιμη κατάσταση για το κράτος ώστε να απομακρύνονται οι ανεξέλεγκτες και χαώδεις καταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να εκτραπούν σε εξέγερση.
Η τάξη λοιπόν καθώς και το ένα βήμα μετά είναι τα σημαντικά για το κράτος και όχι η ΥΓΕΙΑ. Στην Ελλάδα 492 αστυνομικοί, 88 ιερείς, 68 γιατροί και 6 μονάδες εντατικής θεραπείας αντιστοιχούν ανά 100.00 κατοίκους. Γι’ αυτό λοιπόν όσοι ζητούν να στηρίξουν τον απόλυτο κρατικό έλεγχο θα πρέπει να τον ανεχθούν αργότερα και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους με την πρόφαση κάποιου «κοινωνικού συμφέροντος» οπότε ναι, ας περιορίσουμε τις ήδη περιορισμένες ανάγκες μας, ας βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν ανάγκη και καθώς θα είμαστε στο σπίτι κλεισμένοι ας αναμετρηθούμε με μια φαινομενική και σοβαρή απόφαση: πως μπορεί η απάτη να είναι αθώα; Πως μπορεί η αθωότητα να είναι δόλια; Η απάντηση έχει μεγάλη σημασία.