Το 1ο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε για την ελληνική οικονομία με τις καλύτερες προοπτικές. Η χώρα μας επέδειξε συνέπεια στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος με την κυβέρνηση να ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε όλους τους τομείς εισπράττοντας την αναγνώριση και την αποδοχή των Ευρωπαίων εταίρων. Η μηχανή της ελληνικής οικονομίας διέγραψε αρχής γενομένης από το προηγούμενο έτος, μία ανοδική πορεία καταγράφοντας σημαντικά μεγέθη τα οποία αποτυπώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις εταιρείες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με τις προσφυγικές ροές και τις συνεχείς παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τους προκλητικούς Τούρκους, όλα έδειχναν ότι η χώρα μας έχει το σθένος και τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά διαμορφώνοντας ευοίωνες προοπτικές για την κοινωνία και τις επόμενες γενιές.
Με την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ) και σε πολλές περιοχές όπως ο Δήμος Μετεώρων με ιδιαίτερη τουριστική κινητικότητα όπου το τοπικό ΑΕΠ είναι σαφώς πολύ υψηλότερο, να ακμάζει παρακινώντας και πολλά άλλα επαγγέλματα, προέκυψε η πληγή του νέου κορωνοιού, ιός ο οποίος προκάλεσε καθολική παράλυση σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Παράλυση, η οποία λόγω της σημαντικότητας του προβλήματος υγείας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, είτε ως φυσική εξέλιξη είτε ως λήψη μέτρων χαρακτηρίζεται επιτακτική ανάγκη προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο καταγράφοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες που θυμίζουν ή παραλληλίζονται με καταστάσεις σημαντικών εμπόλεμων περιόδων.
Όλες οι χώρες ακολουθούν κάποιο μοντέλο στηριζόμενο σε διάφορες εκτιμήσεις ειδικών για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης και των επακόλουθων κινδύνων… Για τη χώρα μας, οι βιοστατιστικές εκτιμήσεις καθοδηγούμενες από τον κ. Τσιόδρα, διακεκριμένο επιστήμονα, γεννημένο όχι για το θεαθήναι αλλά για το αποτέλεσμα, στηριζόμενο στη γνώση και όχι στη θέση ή τον τίτλο, ικανό να μετατρέπει έγκαιρα τις δυνατότητες σε ικανότητες (Freud) επικουρούμενο και συνεργαζόμενο από / με μία κυβέρνηση πρόθυμη να ακολουθήσει τις απόψεις της επιστήμης και με διάθεση να κάνει το παν ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημία σε έμψυχο και υλικό στοιχείο, δείχνουν ότι αποδίδουν… Τείνουν να επαληθευτούν σε υψηλά επίπεδα θέτοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας ως χώρα πρότυπη με ιδιαίτερα ικανό επιστημονικό και εν γένει νοσοκομειακό προσωπικό με υψηλά επίπεδα ετοιμότητας, πολιτικής προστασίας και το κριτήριο της ασφάλειας να εντυπωσιάζει. Γιατί, η ασφάλεια, είναι ένα από τα 5 κριτήρια που διαμορφώνουν τον διεθνή δείκτη αξιολόγησης χωρών και σημαντικών προορισμών ως προς το τουριστικό ενδιαφέρον και το κύρος θέτοντάς τα σε πόλους έλξης!
Τι κάνουμε λοιπόν την επόμενη μέρα; ”Πουλάμε” τις θυσίες μας, εξαγοράζουμε τα επιτεύγματά μας και τη φήμη μας και εισπράττουμε την όσο το δυνατόν πιο άμεση ανάκαμψη γιατί η πληροφορία διαδίδεται πλέον άμεσα, αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή για τη χώρα μας μετατρέποντας την αδυναμία σε προοπτική, την απειλή σε ευκαιρία και το συγκριτικό πλεονέκτημα σε προβολή και διαφήμιση!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο κλάδος του τουρισμού ιστορικά πλήττεται, σε περιόδους σημαντικών κρίσεων, όσο κανείς άλλος καθώς σαν κλάδος χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη ευαισθησία. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο κλάδος αυτός ανακάμπτει πιο άμεσα από τον οποιονδήποτε άλλον κλάδο. Έτσι και αλλιώς σε μία καθολική παύση της λειτουργίας της αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις τη δυνατότητα να ”παράγεις” σχετικά άμεσα. Μη χείρον βέλτιστο δηλαδή, αρκεί να διαφυλάξουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία μας! Ευχής έργο επίσης, η διαφύλαξη της ακεραιότητας στο Δήμο μας, ως προς την πανδημία του Κορωνοιού ώστε παράλληλα με την εξαιρετική στάση του κρατικού μηχανισμού να αποτελέσει ισχυρό μέσο επιχειρηματικής επικοινωνίας για την προσέλκυση επισκεπτών…
ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΕΜΠΟΡΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ)
Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει κατατροπώσει το εμπόριο λόγω της σχετικής καραντίνας μέσω των περιορισμών και του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων. Με δεδομένο όμως ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης στηρίζεται στην ύπαρξη και δημιουργία τεχνητών αναγκών (διαφήμιση, μόδα, μίμηση και συνήθεια) του μάρκετινγκ, πρέπει να τονιστεί ότι πλέον αυτές οι ανάγκες δεν έχουν ισχύ καθώς ο φόβος και η ανασφάλεια πλέον των απαγορεύσεων, έχουν ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να μην κρίνεται αναγκαίο είτε να αγοράσεις ένα επιπλέον ένδυμα είτε να καλλωπιστείς. Η διευρυμένη διαμονή στο σπίτι, μας απαλλάσσει από δαπάνες τέτοιου είδους και επιπλέον η ανάγκη ρευστότητας λόγω του ερωτηματικών που αφήνει η τρέχουσα κατάσταση για το αύριο ”δεν επιτρέπουν” το μυαλό μας να στρέφεται σε δαπάνες πλέον των απολύτως βασικών αναγκών. Πρόκειται λοιπόν για μία πυραμίδα του Maslow με απόλυτη έμφαση στο 1ο επίπεδο…
Ας ελπίσουμε, παράλληλα με τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού, να διαχειριστούμε όσο πιο έξυπνα και λιτά μπορούμε την καθημερινότητά μας, διαφυλάττοντας την υγεία μας με καθαρό μυαλό και σύνεση, εμπνευσμένη από τους Ιερούς βράχους των Μετεώρων και τους λειτουργούς τους να επιδείξουμε την πρέπουσα σημασία και αυταπάρνηση με την προσδοκία να μείνουμε αλώβητοι και να καρπωθούμε τους σπόρους από τις θυσίες μας!
Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης
MSc Οικονομολόγος Στατιστικής
Ειδίκευση στην Τραπεζική Διοίκηση και
στη Διοίκηση/Διαχείριση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Προορισμών
Προς το παρόν τοποθετήστε τους χάρτες της πόλης και των Μετεώρων που αφαιρέσατε και αντικαταστήσατε τους μισούς, μαζέψτε από τα δένδρα τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων και μετά πες ότι θες μπορεί να σε πάρει ειδικό σύμβουλο ο Βαρουφάκης.
Πολύ καλό το άρθρο αλλά θα διαφωνήσω ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιονους το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Το αντίθετο μάλιστα!!!
Ήδη απ’ το 4ο τρίμηνο του 2019 είχε διαπιστωθεί μείωση του Α.Ε.Π της οικονομίας κατά 0,7%!!!
Παραθέτω τα στοιχεία (https://www.google.com/amp/s/m.naftemporiki.gr/amp/story/1569413/elliniki-
oikonomia-apotomo-freno-to-tetarto-trimino).
Όλα λάθος, διαφωνείς αλλά το άρθρο πολύ καλό.